Краят на протестите - до седмица

Преглед на печата на 26 февруари
Обновена: 26 фев 2013 07:01 | 26 фев 2013 07:00, Петя Славова
480
Краят на протестите - до седмица
Снимка: БТА

Още седмица ще кипят страсти, прогнозира в интервю за "Труд" кризисния психолог Христо Монов. "Нищо не пречи тази седмица представителите на различните социални, икономически, всякакви групи, да седнат и започнат едно нормално говорене, за да си изяснят какво какво искат и как то може да бъде постигнато. Кризата даде голям шанс и на партиите да се вгледат в себе си. Мисля, че по-умните лидери и по-умните партии ще го направят. Протестът им каза нещо много важно. Лозунгът "Ние не искаме партиите!" трябва да бъде преведен като "Не искаме някои хора от партиите! Покажете, че вие се променяте чрез хората, които ще излъчите". Смятам, че тогава хората ще се отнесат по друг начин към партиите", обобщава Монов.

В същото време, според "Сега" исканията на протестиращите варират между реалното и абсурдното. Кой, как и дали могат да се изпълнят те - това е големият въпрос, след като обединеният граждански комитет връчи на президента Росен Плевнелиев списък с 23 идеи, информира по темата изданието. Сред тях са: да се свика Велико народно събрание,сегашният парламент да продължи да действа с програмно правителство, да бъде въведена изцяло мажоритарна избирателна система, да се одържавят предприятията за комунални услуги, да има гражданска квота във всички регулаторни органи, да се прекратят делата срещу длъжниците за ток, парно и вода и др.

Властта е пред решаването на драматичен казус - дали да се прави програмно правителство, или президентът да разпусне Народното събрание и да назначи максимално бързо служебен кабинет, коментира под глава "24 часа". Вчера започна въртележката с връчването на мандати за съставянето на правителство. По конституция първа беше ГЕРБ. Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов получи мандат, който върна буквално след 10 секунди.

С остър публичен конфликт между президента Росен Плевнелиев и премиера в оставка Бойко Борисов бе белязано връщане на проучвателния мандат, отразява под глава "Сега". В 20-минутна предизвикателна реч Борисов на няколко пъти откровено обиди държавния глава. Плевнелиев бе видимо подразнен и макар и плахо, показа, че не е склонен да се съобразява вече със съветите и плановете на лидера на ГЕРБ. Борисов постави под съмнение способността на президента да състави служебно правителство. С изкуствена загриженост той обясни на Плевнелиев, че трудно ще намери хора за всички постове.

Броени дни остават до назначаването на служебно правителство, а Плевнелиев не може да си намери министри, твърди на първа страница "Труд". Причината - голяма част от поканените отказват с мотива, че не желаят да носят отговорност за стореното от ГЕРБ заради два месеца съмнителна слава. Друга част от обсъжданите имена президентът отхвърлил сам, защото му били твърде приближени и обществото можело да го държи по-късно отговорен за действията им.

3 пъти молят Кристалина да е премиер, допълва по темата "Стандарт". Вариантът еврокомисарят Кристалина Георгиева да стане служебен премиер все повече печели поддръжници. На срещата с Плевнелиев вчера лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" също са посочили името на българската еврокомисарка
като спасител в кризисното положение. На страниците на "24 часа" експерти извеждат плюсовете и минусите на служебното и програмното правителство. Политологът Димитър Аврамов посочва, че най-разумното решение е да се състави служебен кабинет. Най-нормалното нещо е да очакваме предсрочни избори. Тук обаче има едно "но". Със сигурност политическите партии са разбрали, че карат на тъмно без фарове, и сега започват дребните сметки на кого какво му е по-изгодно.

Подобно на Аврамов и социологът Живко Георгиев смята, че изходът от кризата е в служебното правителство. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров коментира в интервю: "Животът се развива, светът се променя, няма свещени крави и мисля, че известни корекции на конституцията в демократичен смисъл са напълно възможни. Корекции като превръщането на България в президентска република. Като историк познавам народопсихологията на българите и знам, че животът им през тези 14 века винаги е бил подчинен на силен лидер - хан, цар, император, султан, княз, цар. Тодор Живков на практика беше един неограничен от почти нищо диктатор. Развитието ни след 10 ноември 1989 г. - всяка дошла на власт партия превръщаше България в премиерска република. Ако някой каже, че нещо в страната е станало без знанието на Иван Костов, Доган, царя, Станишев, силно ще се излъже", казва Димитров.

Пред "Телеграф" социологът Антоний Гълъбов защитава тезата, че по-малко вредно би било ако се състави експертно правителство. По думите му трябва да се започне веднага с конкретно решаване на проблеми. "Предсрочните избори отлагат решаването на проблемите и то с 6-7 месеца. Така че от гледна точка на спешност и решаване на проблемите с монополите би било по-полезно да се започне още веднага", смята Гълъбов. Недоволните по улиците уредяха, констатира "Труд".

"Осиротелият популизъм" и "В България демокрацията умря, преди да се роди". Това са заглавията над анализите в изданието на по-задна страница. Според коментара на Бойко Пенчев пожарът на протестите е знак за провала на политическия елит на Прехода. Но също и знак за провала на гражданското ни общество. Междувременно Светослав Ставрев споделя: "Ще бъде колосален успех на социалните протести днес, ако доведат до тотално хигиенизиране на политическата сцена".

Закъсняват ли новите лидери? Отговор на този въпрос дава в своя анализ за "Труд" политологът Първан Симеонов. "Част от днешните нови лица скоро ще заживеят медиен живот и ще бъдат припознати като водачи. Трябва да внимават да не се превърнат в отрицание на самите себе си. Защото само в последните десетилетия поне три пъти пожелавахме съвсем нови лидери. И после пожелахме да ги "ометем", коментира Симеонов.

"Трябва да излезе ново поколение политици", призовава от страниците на "Стандарт" директорът на Историческия институт на БАН Георги Марков. "Все се надявам, че една част от нашите умни момчета и момичета ще се върнат от Западна Европа и Северна Америка. Както някога са се върнали Стоилов, Радославов, Данев, Ляпчев и т.н. - кой завършил Сорбоната, кой - Хайделбергския университет. Те са се връщали да строят нова България.

Политиците от прехода са изхабени и безпомощни, трябват нови лица с нова политика. Старите не трябва да ги показват по телевизията, те дразнят хората", смята Марков. По повод появилите се леви лозунги за национализация той изтъква: "Има ги и на Запад. Във Франция има добре представена Комунистическа партия, в Чехия също. В едно общество трябва да има и комунисти, които настояват за национализация. Но аз предупреждавах, че не биваше да се приватизират ЕРП-та. Предупреждавам сега и за БДЖ. В Германия също железниците са на загуба, но те ги поддържат, защото изпълняват социални функции. Не всичко трябва да се продава."

"Обществото отказва да живее в мегапродукция", е заглавието над интервю в "Преса" със социалният антрополог Харалан Александров. По думите му на първо време трябва да бъде подкрепен президентът, независимо дали го харесваме или не, за да може да сформира "някакво що-годе работещо правителство", което да подготви изборите. "Но най-належащата задача е да започнем толкова дълго отлагания, изкривяван, подменян, и запушван разговор за смисъла на властта, за основанията на нейната легитимност. Това е по същество разговор за етиката на човешките отношения, които правят възможен живота ни в общността", уточнява Александров.

"И ДКЕВР ни напусна", е водещото заглавие за "Телеграф". Ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ колективно е подало оставка тихомълком още миналата седмица. Тя идва в момент, в който всички очаквания за сваляне на сметките за ток са насочени именно към регулатора. Междувременно Комисията за защита на конкуренцията обяви, че ще глоби "Топлофикация-София" с 338 хиляди лева заради злоупотреба с господстващото положение.

Токът на митрополитския храм "Света Марина" в Пловдив ще бъде спрян от EVN, алармира под глава "Дума". До тази крайна мярка се стига заради неплатена януарска сметка, която е в размер на 2940 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки за употребена електроенергия, твърди касиерът на храма Пламен Кисьов. Той няма обяснение за скока, тъй като консумацията в храма за отопление и осветление е почти една и съща месеци наред. Декемврийската фактура на храма е била 723 лева и е платена.

АЕЦ "Козлодуй" може да фалира заради погрешни опити на държавата рязко да намали цената на тока за бита, алармира под глава "Преса". Включването на цялата енергия от централата в по-евтините доставки за населението ще доведе до несъстоятелност. В същото време паническата промяна във формулата за определяне на тарифите ще извади 12 000 миньори на уличен бунт. Причината е, че те захранват със суровина топлоцентралите, които правят по-скъпо електричество. При положение че то не се продава на домакинствата, мините ще съкращават хора.

Чака ни режим на тока, ако се сложи мораториум върху сметките от последните три месеца, предупреждават синдикалисти. В интервю за "Сега" Гергана Жулева, изпълнителен директор на"Програма Достъп до информация", съветва: "От това, което наблюдавам покрай протестите, се налага изводът, че доставчицитена ток и парно трябва да бъдат по-прозрачни. Да не говорим, че доброто предоставяне на информация е свързано и с разясняване и с по-добро комуникиране с клиентите. Сега обаче всичко излезе извън контрол и очевидно ще трябва да се инвестира много в разясняването и информирането. Но въпросът е и в контрола от страна на държавата. Държавният регулатор е този, който трябва да предоставя информация."

На по-луксозни коли са се качили повечето от депутатите по време на мандата си. Тенденцията за нови и лъскави лимузини се забелязва във всички групи, показва проверка на "24 часа" на парламентарния паркинг. "Волво S60" кара Румен Иванов от ГЕРБ. Взел го на лизинг преди 2 г. за около 54 хил. лв.

 


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 години
Нищо няма да свърши-нещата тепърва започват, обаче лошото е, че сме хванали друга магистрала.
Трябва да се оправи икономиката. Като гледам никой не говори за това-всички се занимават какво да разпределят и преразпределят и как да национализират и да заграбят после с подмолна 'приватизация' и преразпределение.
Трябва да се развържат ръцете на личната инициатива на гражданите, да се върне един необлагаем минимум от 10000 лв напр. да се разкулачат профсъюзите и пенсионерите с влогове над 10000 хил.
387
0
 
1
 
! Отговори
Georgi ivanov преди 6 години
Ne se li seshtat socialno protestirashtite za slednoto natowarwane na biudzheta im: Stava wapros za cifrovizaciyata na televiziite. Kogo obsluzhva towa? Nqkoi kragowe, koito imat lobi v parlamenta ili w pravitelswoto. A ogromnata armiya ot bedni hora,koito nyamat vazmozhnost da si kupyat abonament za kabwena televiziya, kakto i onezi ot selata , tryabwa da se braknat v dzhoba pone 100-150 leva.Mahnete tazi cifrovizaciya!!!
386
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееееее, де*ба!!! Тия от бкп-то милионери бе!!! Колко дни минаха вече??
385
0
 
6
 
! Отговори
АНТИОЛИГАРХ преди 6 години
ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДА И ПРЕПРАВЯ
ЗАЩОТО ВСИЧКО В СИСТЕМАТА ОТ А ДО Я Е НАПРАВЕНО ТАКА,
ЧЕ ДА ОБСЛУЖВА ОЛИГАРХИЯТА, МУТРИТЕ, ДЖАНДАРИТЕ МВР-ДС,
И ЮДЕЙСКОЦИОНИСТКИТЕ МОНОПОЛИ

ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ДО САДЕНЕТО НА КОМПИРИ

КОМУНИСТИ,ЦИОНИСТИ,ФАШИСТИ МАРОДЕРСТВАТ НАРОДА СИ "ЗАКОНОСЪОБРАЗНО"

А КЛОУНА Я.ЯНЕВ РЗС-ДС ТОКУ ЩО ЗАЯВИ,ЧЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА ТЪПАЦИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗУВАНИЕ И ДВА ПРЪСТА ЧЕЛО И НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ

А ТОЙ КАКЪВ ТОЧНО ГЕНИИ Е С КУПЕНО ОБРАЗОВАНИЕ
384
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички е ясно, че няма такова правителство, което ще взема да намачка, да убива, да арестува българския народ" !!!!! Айде сега да си направим партия на НАРОДА и да си направим изборите со кротце- со благо и да си гласуваме за нашата НАРОДНА партия и тогава да го духнат другите партии !!!!!!
383
0
 
8
 
! Отговори
jojo преди 6 години
Много знаят до кога ще протестира народа,знам малко от малко история на България и съм си направил извод за нас българите като народ-търпим,търпим и накрая "избухваме" докато получим това,което искаме!
382
0
 
3
 
! Отговори
вт преди 6 години
Служебно правителство с премиер-юрист за подготовка на избори - Петьр Стоянов. Кристалина Георгиева беше много активна,когато имаше бедствия по света, а когато нас ни врьхлетяха бедствията - кьде беше.С какво помогна на хората в Перник.
381
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите дойдоха на власт със Народен Съд,и само със него ще си отидат веднъж завинаги!Нека да сформираме народен съд,сега и веднага,и да си ги изпратим в историята,където им е мястото!
380
0
 
1
 
! Отговори
Lalev преди 6 години
normalno e da sprat balgarite protestite.bg narod spira i da si plasta smetkite na bg partiinite mafioti ot parlamenta i smetkite na monopolistite.bg narod se pokaza v mnogo dobra svetlina, svetat go vidya kakva mostna reka otiva v svetovnia oken na trudov pazar. svetovnite miliarderi veche kroyat rabotni mesta na balgarite po sveta. da mu mislyat bg polititzi - ste im se naloji da rabotyat za parite si. svarshi lejaneto. vsichki mnogo si haresaha balgarite - rabotnitzi - chisti, usmihnati.
379
2
 
1
 
! Отговори
Христов Монов преди 6 години
Целта ми е да ви разцепя и ше го направя защото съм взел пари за това.
378
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
padvamse je balgarskia narod se vze da resi problemitesi sami zastoto nikoi nemue griza za balgarskite grazdani stiga tolkova ni lazexa neka celia balgarski narod dase vzeme vav race zastoto niesme balgaria i daim pokazem je niesme po silni i triabva da vidiat politicite je ne spim stiga po tehnata *** dokato ne seresi problema dane sprat protestite vav ciala balgaria neka celia balgarski narod da badem zaedno za edna kauza za podobar zivot vav balgaria balgarskia narod e po silen ot vlast
377
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички купени мизерници!!
376
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Протестите тръгнаха за тока. Поиска се спешно преразглеждане на неизгодните договори сключни от СДС, НДСВ и тройната коалиция. Партиите усетеха, че ще излязат на яве далаверите и единствения начин този парламент да бъде спрян да оповести неизгодните договори е като се разпусне. Спомнете си кои искаха оставката на правителсвото и предсрочни избори. Това е постигнато. Затова не трябва да се отстъпва докоато не се премахнат неизгодните клаузи в договорите , които вдигат сметките за ток.
375
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни интересува какво мислели психолозите и социолозите. Някой от протестниращите да ги е питал за мнението им? Хората страдат, а те си правят сеир, гадно, пфу!
374
0
 
3
 
! Отговори
sistemata преди 6 години
накрая ще приключим със себе си,в буквалния смисъл на думата .И България относно българския етнос,ще остане географско понятие.Затова,моля ви,мислет и предлагаите.Пред-
лагайте идеи,работни схеми на тези идеи и по възможност личности(желателно,с тяхно съгласие).Оставете настрана личния егоизъм и погледнете максимално обективно.Разберете
сега работите за своето бъдеще и това на вашите деца и внуци.МОЛЯ,ВИ!
373
0
 
3
 
! Отговори
sistemata преди 6 години
на много интелектуалци,а те сякаш са абдикирали.Няма ги нито по улиците,нито като носители
и най-важното,като изразители на идеи.Нещо повече,да имат разработени поне донякъде
реално потвърдени модели.Без тях ще се лутаме още някакво време,безидеиността и гладът ще си кажат своето и най-вероятно ще си потърсим диктатор,или,поне да се намеси армията.
Но,къде е тази армия!Хитреците,подкокоросвани от чужди господари,предвидливо я унищо-
жиха.Ще се лутаме безнадеждно,или безидейно,години наред и
372
0
 
3
 
! Отговори
sistemata преди 6 години
оттам също ще има натиск.Всичко е изключително трудно,особено,когато се върви в посока на
радикални промени.ИМАЙТЕ ПРЕДВИД,ЧЕ ЦЯЛАТА ПАРТИЙНА СИСТЕМА,КОЯТО УПРАВЛЯВА ЕС,
ЩЕ СЕ НАХВЪРЛИ ВЪРХУ НАС.ЗАЩОТО ТАКА КАКТО ИМА СВЕТОВНА КОРПОРАТИВНА СИСТЕМА(ТРАНСНАЦИОНАЛНИ МОНОПОЛИ),ТАКА ИМА И ТРАНСНАЦИОНАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЙНА СИСТЕМА,КОИТО НЯМА ДА ОСТАНАТ БЕЗУЧАСТНИ,ПРИ ЕДНА НЕЙНА ПРОМЯНА.ДА-
ЖЕ И САМО НА ЕДНО НЕЙНО ЗВЕНО.Откровено казано,не зная,какво точно трябва и може да
се направи.Нужно е усилието
371
0
 
1
 
! Отговори
sistemata преди 6 години
СЕДМИЦИ СА МНОГО ВАЖНИ.ТОГАВА "ТЕ" ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА НАТИКАТ НАРОДНОТО ДВИЖЕНИЕ
В ТЕХНИ КОЛОВОЗИ.и ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ВСЯКАКВИ МАНИПУЛАЦИИ ЗА ТОВА-икономически и финансов хаос,етнически мир,настъпване на анархия и т.н."Те" имат опитът и ресурсите за това.Ние,останалата част от народа,за съжаление,го нямаме.Трябва,първо да видим това "право в очите",за да се научим,какво да правим.Ние можем да правим "нещо",което трябва
"да измислим" и всичко това,в движение.Като капак на това,България е част от ЕС и
370
0
 
1
 
! Отговори
sistemata преди 6 години
ВАЩИТЕ МУЦУНИ.Е,малко в заден план,по метода на великия хидролог,философ и специалист по етническите въпроси,Доган Ефенди.И всички ние пак ще духаме супата,всички,от всички ет-
носи.И всички "те" ще продължат да дърпат конците във всички монополи(независимо,дали
държавни,или частни),чрез внедрените в тях на управленско ниво креатури.Рабира се,за някакъв период от време,те ще мимикрират,като казваше националния кумир Т,Живков,ще се
"снижат",за да се запазят.ЗАТОВА ВНИМАНИЕ-СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО СЕД
369
0
 
1
 
! Отговори
системата преди 6 години
ще сформирате нови партии?Моля,те са се подготвили и тук.Не ви ли пробутаха вече две такива - на Царя и на Борисов?Сега вероятно вече са ви подготвили нова и нищо чудно да я наре
кат "народна",нали, сега е примамливо да се говори от името на народа.РАЗБЕРЕТЕ,НЕ Е ВАЖНА ФОРМАТА,ВАЖНО Е СЪДЪРЖАНИЕТО.А, С ТОВА СЪДЪРЖАНИЕ,"ТЕ" ЩЕ ВИ НАБУТАТ В СЪЩЕСТВУВАЩАТА ПАРТИЙНА СИСТЕМА,КОЯТО ЩЕ ПОВЛЕЧЕ СЛЕД СЕБЕ СИ И СЪЩЕСТВУВАЩАТА ОЛИГАРХИЯ И МОНОПОЛИ.НЕЩО ПОВЕЧЕ,ТЕ ЩЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ПАРТИИ И СЪЩЕСТВУ