Определянето на членовете на Обществения съвет - едностранчиво!

„Природата за хората и регионите“ с отворено писмо до президента
Обновена: 28 фев 2013 20:43 | 28 фев 2013 20:29,
12
Определянето на членовете на Обществения съвет - едностранчиво!
Снимка: БТА

"Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации", заяви по-рано в обръщение президентът Росен Плевнелиев, след като Народното събрание прие оставката на кабинета "Борисов".

Вече станаха ясни и имената на поканените от президента участници в консултациите за създаването на Обществен съвет към служебното правителство. Това доведе и до протест от страна на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, която изпрати отворено писмо до президента.

Според коалицията определянето на членовете на Обществения съвет към Служебното правителство е едностранчиво.
                                  
„Учудени сме, че в състава на Обществения съвет, който формирате, от екологичния сектор  е  включен  единствено  представител на коалиция „За да остане природа в България“. Сигурно ви е известно, че  в голямата си част председателите на сдруженията от тази коалиция са и активни членове и учредители на политическа партия „Зелените“ .“, се казва в отвореното писмо към държавния глава.

Според  „Природата за хората и регионите“  включването на партийни номенклатури в работата на съвета  е изключително погрешно и ще доведе  до съмнения в обективността му.  Освен това идеите и действията на коалиция  „За да остане природа в България“ са за тотална консервация на българската природа и спиране на всякаква икономическа  дейност в  големи райони на страната, заявяват от „Природата за хората и регионите“.

„Крайно недалновидно и едностранчиво е в съвета да има само представители на ултразеления неправителствен сектор, а да бъдат пренебрегнати организации, чиито дейност е в  пълен синхрон  с новата европейска стратегия за растеж  чрез устойчиво регионално  развитие. Нашата коалиция „Природата за хората и регионите“ многократното е  заявявала, че планинските региони  могат  да излязат  от тежката икономическа   криза  единствено чрез  балансирано  използване на природните ресурси.“, посочват от Националната гражданска коалиция.

В отвореното писмо се заява още, че „Природата за хората и регионите“ възразява срещу продължаващото  толериране на коалицията „За да остане природа в България“, което със сигурност ще доведе  до  острото недоволство на жителите на планинските общини и граждански протести на другите неправителствени организации, работещи открито, честно и ефективно за опазване на околната среда.

От коалицията настояват Общественият съвет да се допълни и с представители на други сдружения от зеления неправителствен сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Квазар преди 11 години
Сценарият с така нареченият обществен съвет ще изиграе лоша шега на всички които прочетоха правилно исканият на протестиращите. А той протестът, от тук нататък ще е постоянен.... Защото, ако нищо не се случи в държавата българия ще останат живи само Борисов, Дянков, Цветанов и краен брой полуживи индивиди.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 1999 година по време на правителството на СДС с ходатайстването на русенската депутатка Свободка Стефанова за директор на Природен парк Витоша" е назначен роденият в Кърджали Тома Белев. Той е виден еколог", председател на частното екологично сдружение Зелени Балкани", впоследствие става председател и на Асоциация на парковете в България", член на партия Зелените" и неин кандидат за евродепутат и активист на коалиция За да остане природа в България".В последното членове и участници са съпругата му Весела Кавръкова, представител на WWF за България, съратниците му Симеон Марин, син на
8
0
 
1
 
! Отговори
ЖОКЕР преди 11 години
Веднага чрез продажните медии, да се проведе изследване на общественото мнение на въпросът"На какъв служебен премиер бихте дали доверието си"Аз бих отговорил: На ГЕНЕРАЛ, не измислен, не мутренски, на истински български военен генерал, който е завършил генерал-щабна академия и който се е клел във Българското знаме, най-добре кашик(сухопътни войски).ПРОДАЖНИ *** от типа на огнян минджев не приемаме!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Нали в това е главният въпрос: кой определя членовете на този или онзи съвет или комисия, кой определя кандидатите за депутати и съветници?Ако системата на определяне се промени и изясни може и да се случи нещо добро в България. Иначе - все същата игра и играчи.
6
0
 
5
 
! Отговори
Сорос преди 11 години
Блаженни са верващите! Или както баба ми обичаше да казва в подобни случай:" Пременил се Илия, като се погледнал пак в тия!"
5
0
 
7
 
! Отговори
КАКА преди 11 години
НЕ САМ ОЧУДЕНА-ПРАВОТО НА ИЗБОР Е НА СТРАНАТА НА ВЛАСТИМАЩИТЕ
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гадната, ***, мазна, гнусна, отвратителна , безродна *** Огнян Минчев-един от виновниците за сегашното политическо състояние е поканен в обществения съвет към президента?!?!!??!?!?!?!?!?!?!?
3
4
 
2
 
! Отговори
6666 преди 11 години
Плевньо спазва старата максима"Приятелите дръж близо, а враговете си още по-близо! " -нищо ново под небето.
2
0
 
0
 
! Отговори
Gendjeliev преди 11 години
uspokoite se be, hora, nie ot sauza na bg invalidi sme vatre i ste vi popravim perfektno korektno greshkite.
1
1
 
8
 
! Отговори
danail преди 11 години
28.02.2013 17:50всякакви граждански и общественни съвети са манипулируеми и подлежат на приобщаване{корумпиране} от органите които ще консултират.само чрез конкретизиране на съществуващите закони и създаване на нови законови механизми за контрол и налагане на санкции на тези които ще ни управляват ще постигнем исканият ефект. 0 0

Спонсорирани публикации