Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!

Ромите в България - предадени и от родните политици, и от Европа
28 фев 2013 20:53,
287
Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!
Снимка: архив, Reuters

В софийския квартал "Христо Ботев" е валяло. Дупките по улицата за запълнени с прясна вода. Иван бута своята количка към контейнер с боклук.

По-рано, преди кризата, той е живял и работил 8 години в чужбина - в Испания, първо като пастир, след това като строителен работник. Говори добре испански и показва с гордост разрешението си за работа. Но при избухването на кризата през 2008 година той веднага загубил работата си, пише в материал за България репортерът на германския вестник „Ди Велт“ - Ник Торпе.

В продължение на две години получавал обезщетение за безработица в размер на 420 евро на месец. След това се прибрал в България. Жена му и двете му деца остават в Испания. Съпругата работи като прислужница. Преди кризата те си взели жилище на кредит, което сега трябва да бъде изплатено. Иван печели 10 евро на ден, когато, разбира се, денят е добър. Повече от 150 евро не успява да събере за месец.

„Нашите момичета отиват към Германия“

„Много отпътуват за Германия. Предимно младите момичета. Те не са подмамени с обещания, те знаят за какво отиват. Та какво друго да направят? Тук няма нищо“, казва Иван.

И той иска колкото се може по-бързо да замине отново за чужбина – по възможност в Испания. Там може да припечели нещо и дори да спести. А тук, в България, печели от ден за ден и всеки ден е борба за оцеляване.

Междувременно една каруца минава покрай нас. Мъжът на нея се казва Ники е на 32 години. Също идва до контейнера, за да събира боклук. Въпреки трудния живот той обаче не иска да отива в чужбина: „Там трябва да просим, а аз не искам да съм просяк“, казва той уверено.

„Положението е истинска катастрофа“

В местния магазин търговецът има дебела тетрадка с имената на клиентите. Почти всички купуват на вересия. Срещу всяко име има записана дължима сума – варира от 4 до 18 лева.

„Катастрофа пълна. Всичките правителства ни излъгаха“, казва той. Сега и масовите протести срещу бедността и цените на тока свалиха сегашното управление. Търговецът няма да гласува. „Няма на кого да дам гласа си!“, категоричен е той.

Един милион в бедност

Междувременно Кремена Александрова тъпче в калта, идвайки към магазина. В ръката си тя държи три лева – това са парите й за деня. 58-годишната жена купува един хляб. Днес тя е изпратила внучката си на училище без закуска. Дъщерята на Кремена е починала на 25-годишна възраст от левкемия. Домът на Кремена е малък – две малки стаи, но подредени, един малък телевизор, едно плюшено мече и една кукла на дивана.

Българските роми са около един милион, казва Радостин Манов, шеф на ромската организация „Различни и равни“. 1 милион души, които живеят като Кремена, Иван и Ники. Това е живот в мизерия, на ръба на обществото. По негови думи около 100 хиляди вече са заминали за чужбина. Именно заради мизерията. Но Германия е на трета позиция по привлекателност.

„Франция и Испания са по-популярни страни за ромите – там хората са по-топли и времето е по-хубаво. В Германия отиват по-скоро роми от турски прозиход“, казва още Манов.

Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!
Снимка: архив, Impact Press Group

Истерични реакции в Западна Европа

Реакциите в Германия, Англия и Франция относно инвазията на българските роми Манов определя като „истерични“. Български роми се чувстват „предадени“ от Европа. Те са като всички останали българи, които заминават за чужбина.

„Искаме да работим здраво и да си осигурим един по-добър живот. Вярваме в европйеската идея, идеята за отворени граници. Но когато чуя германски политици да казват: Ние не ви искаме! - това ми напомня на комунизма, когато пък никой не можеше да пътува“, обяснява директорът на организацията.

„Предадени сме и от Европа, и от нашите политици. Преди да станем страна-членка на ЕС, всички западни правителства настояваха България да се държи малко по-човешки с ромите в страната. Но след влизането ни в Съюза и свързаната с това миграция на роми, Саркози се държа с ромите като „мръсни цигани“ и по този начин легитимира негативното отношение на българските политици и медии към тях. Защото когато учителят казва подобни неща, нормално е и учениците да вземат примера му“, казва Румян Русинов, директор на Центъра за публични контакти и застъпничество.

Ромите искат да работят

Според Русинов ромите в чужбина искат да работят здраво, а не да получват социални помощи. Но тези, които наистина работят, остават невидими.

„Защото никой не вижда в тях стереотипа. А този стереотип е създаден от медиите, които отразяват само негативната страна на етническата група“, смята той.

А как изглежда една успешна интеграция на ромите в България може да се види в град Лом в Северозападна България. 35 хиляди души живеят там, като половината от тях са роми. 48% от ромските ученици пък не само завършват училище, ами и посещават университет.

И въпреки песимистичните изгледи за бъдещето в ромския квартал "Христо Ботев" има хора, които не са загубили надежда. Работят като повечето българи. Нина Николова е готвачка във военна болница. За това получава 600 лева брутна заплата. „Това са добри пари, мога да храня семейството си“, казва Нина. Тя самата е живяла 6 години в Кипър, но се върнала. И не заради кризата, а поради семейни причини.

„Не сме крадци, не сме убийци. Искаме работа, а не социални помощи. Край на омразата по медиите и по-добро бъдеще за нашите деца!“, казва Христо Христов, който инициира блокирането на коловозите в квартал "Факултета" по време на протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: Българияциганироми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
I OCHTE ZA VAS NEGRAMOTNICI ZACHTO KAZVATE DYADO POPE KAJETE MI BE UMNICI ZACHTO E TAKA , DA VI GO KAJA DYADO E NA RUSKI EZIK A PAPU E NA ROMANES .
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koi vi go na trese sas monopolite a koi vi glasuva 200 250 lv zaplati a koi dava na pensionerite 150 180lv pensiq koi vi vdigna cenite na absilutno vsi4ko 30 -40 pr e adi de kajete de VA6ITE KRADLIVI POLITICI BALGARI E KVO REVETE TOGAVA *** TOVA *** ONOVA AMA I STE NAGLI
157
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема е че в България няма работа. Защо не идват германските и испанските *** у нас. У нас цари тотален колапс и разруха със съгласието и одобрението на нашите партньори от ЕС
156
0
 
10
 
! Отговори
169 преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ ТИ УТРЕ ТОВА ДА Г КАЖЕШ НА ШЕСТВИЕТО НА ОРЛОВ МОСТ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМАШ УСПЕХ
155
9
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
ZA SVEDENIA NA VSI4KITE NEGRAMOTNICI VIJTE NA TARSA4KATA GRADA V IRAK KOITO SE KAZVA BOR CHIPPA TAM SE NAMIRA VAVILONSKATA KULA V TOZI GRAD A NA EZIKA ROMANES BOR CHIPPA E KAMAKA NA EZICITE OT TAM CHTE RAZBERETE 4E PARVIYAT EZIK E BIL ROMANES ;
154
2
 
15
 
! Отговори
ДО 167 преди 11 години
ДА НЕ ТИ ПРИПОМНИМ КАТУНИЦА, ЧЕ БАЯ БЪРЗО СЕ СЪБИРА ШПИЦ КОМАНДАТА
153
1
 
23
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е ОТ ВАС преди 11 години
ТО РЕШИХТЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, АДЕ СЕГА ДА ПИШЕМ ЗА ЦИГАНИТЕС 210 ЛВ ПЕНСИЯ СЪС СМЕТКА 220ЛВ ЗА ТОК, В КОЙТО - НЕВЪЗВРАЩАЕМИ РАЗХОДИ СА ОТКРАДНАТИТЕ ЖИЦИ И НЕПЛАТЕНИЯТ ТОК НА ЕДНИ ДЕТО ВСИЧКИ СИ ГИ ЗНАЕМ КОИ СА, ТА СЕГА ДА ПОЧНЕМ И ДА ОПЛАКВАМЕ, КОЛКО ТЕЖКО Е НА ***, ДЕТО НИТО ТОК ПЛАЩАТ, НИ ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ,И ПОМОЩИ СИ ПОЛУЧАВАТ И КАКВОТО И ОТ КЪДЕТО МОГАТ ЗУЛАТ, А БЪЛГАРИНАПЛАЩА ОСИГУРОВКИ,ТОК,ДАНЪЦИ, А БОЛНИЦИТЕ ПЪЛНИ С ***, А ЗА БЪЛГАРИН НАПРАВЛЕНИЯ НЯМАНАКРАЯ КОЙ Е ЗА ОПЛАКВАНЕ
152
1
 
17
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Проблемът на българският народ е...общ.Народът е измамен от политическата класа,която си присвои ресурсите на държавата и през тези 23 години само се облагодетелстваше,заедно със създадените от тях,олигархични...кръгове.Те не създадоха работеща икономика.В момента няма работа както за високо квалифицираните българи,така и за хората без образование и професия.На къде върви света.Нима хората стават излишни,нима като се роди човек и веднага става обречен.Срам и позор за алчните богаташи-парвенюта.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗТРИХТЕ ЦАР КИРО И ОСТАНА ЦАР, ЩО ТАКА
150
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фидосова ще ви даде пак говори се за по 200лв на ***!
149
1
 
8
 
! Отговори
АБЕ "ЦАР" преди 11 години
....КЪВ ТОЧНО БЕШЕ, НЕ БЕШЕ ЛИ РОМ, НЕ ПРЕГАЗИ ЛИ БЪЛГАРЧЕ, ИЛИ ВЕЧЕ ЗАБРАВИХТЕ, А?КВО СТАНА С НЕГО, ПОКРИХА СИ ГО МАЙ, ЩОТО ЩЕ ИМ ТРЯБВА ЗА ИЗБОРИТЕ НАЛИ ТАКА?
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не са един милион, те са около 450 ООО. Засега.
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 158: И българите гласуват "ЗА КОЙТО ДАДЕ ПОВЕЧЕ ."...така, че "И" по този критерии не се отличават от *** !
146
2
 
6
 
! Отговори
КЛИИЙН-ХЕР-КОФЕ преди 11 години
ДАЙТЕ ЕДИН БУЛДОЗЕР ДА ИЗРИНЕН И ЗАРАВНИМ ТЕРЕНА, ЧЕ МНОГО *** И МРЪСОТИЯ
145
3
 
8
 
! Отговори
Де факто преди 11 години
След като бъдат избити българите ще бъдат избити и ***.*** са идеалното средство на Сорос.Проста демонстрация, че цигяните са маймуни.
144
0
 
3
 
! Отговори
ФОН КЛИНКЕРХОФЕ преди 11 години
ДО ХЕР ОТ КАЗАНЛЪК,ДАНО ДА Е ГЕОРГИ ИВАНОВ.НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО Е,И ДАЖЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА КОМЕНДАНТСКИ ЧАС ЗА "НЯКОИ ЕЛЕМЕНТИ".КАКТО И ДА СЕ ДЕКРИМИНАЛИЗИРАТ НЯКОИ ОБСТОЯТЕЛСВА ОКОЛО ТЯХНАТА СМЪРТ.
143
5
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
трябва да си толкова *** като *** да разбереш , че проблема на *** е самият *** !
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ganiovciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii vejte SI PRODAJNITE POLITICI TA POSLE ***
141
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТО *** И ПОЛИТИК АКО НЕ ТЕ ИЗЛЪЖЕ, ТА КОЙ
140
0
 
7
 
! Отговори
ХАХАХА преди 11 години
ТО И ИВАНЧО КОСТОВ Е ТЯХНАТА БОЯ И ПО БАЯ НЕЩА СИ ПРИЛИЧАТ, МОЖЕ ДА Е ГЕН