Протест на десетки хиляди гневни от бедността и корупцията

Чуждите агенции за днешните протести в България
3 мар 2013 18:19, Елка Василева
103
Протест на десетки хиляди гневни от бедността и корупцията
Снимка: Булфото

Десетки хиляди разгневени от бедността и корупцията българи излязоха днес на протест в повече от 10 града, на фона на задълбочаваща се политическа несигурност след падането на правителството и при липсата на ясна подкрепа за която и да било политическа партия, предаде Ройтерс.

Допитванията показват, че нито дясната партия ГЕРБ на премиера в оставка Бойко Борисов, нито опозиционната социалистическа партия се ползват с достатъчна подкрепа, за да си осигурят парламентарно мнозинство, така че която и формация да спечели изборите, тя ще трябва да влезе в коалиция, за да състави работещо правителство, отбелязва агенцията.

Хиляди хора излязоха по улиците на София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Русе и Сливен на днешния национален празник.

Най-големият митинг събра около 50 000 души в черноморския град Варна, посочва Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

 "Очевидно е, че протестиращите не са единни и това много бързо може да унищожи ентусиазма на хората," заяви пред агенцията демонстрантът Георги Трендафилов в центъра на София.

Десетки хиляди българи протестираха днес в над десет града срещу бедността и корупцията, настоявайки политическият елит да бъде заменен от нови представители на гражданите, съобщи Франс прес.

Над 7 000 души, по данни на АФП, участват в протеста в София, издигайки транспаранти с текст "Мафиотите - в затвора!" и "Те са много, богати са, безсрамни са, но няма да ги има повече".

Във Варна около 20 000 демонстранти настояха за оставката на кмета Кирил Йорданов, упреквайки го в подчиненост на икономическа групировка, която "властва като господар" и "унищожава малките и средни предприятия", посочва АФП, позовавайки се на обществената телевизия БНТ.

Издигайки пред парламента транспарант, на който пишеше "Властта на гражданите, долу мафията!", юристът Иван Христов - деен участник в протестите, заяви, че в кварталите започват да се сформират граждански комитети, които да заменят корумпираните партии и неправителствени организации.

 "Ще протестираме в сряда пред парламента, за да му попречим да се разпусне, преди да внесе поправки в закона за изборите и да го накараме да даде равни права на партиите и гражданските организации," каза той.

Десетките хиляди участниците в протестите в деня на българския национален празник настояха за нов закон за изборите, позволяващ граждански представители да бъдат избирани пряко за членове на парламента, съобщи ДПА.

 "Свидетели сме на фарс, който те наричат избори," заяви активистът Дончо Дудев на митинг пред Българската народна банка в София.

Протестиращи от друга демонстрация, пред парламента, призоваха законотворците да приемат нов изборен закон преди разпускането на Народното събрание за предсрочните избори. Те заклеймиха членовете на съществуващите партии като мафиоти. Имаше и протестиращи, които настояваха за повишаване на заплатите, допълва ДПА.
Десетки хиляди българи участваха днес в мирни митинги против високите цени на електроенергията, празнувайки успоредно 135-ата годишнина от освобождаването на България от османско владичество в хода на руско-турската война /1877-1878 г./, съобщиха кореспондентите на ИТАР-ТАСС.

В София около 10 хиляди протестиращи излязоха на улицата с искания да бъдат прекратени договорите с електроразпределителните компании, да бъде намален броят на депутатите в Народното събрание, а също така да бъде повишен жизненият стандарт на населението. "Днес ние се борим за свобода от монополите, обслужващи външни интереси," скандираха демонстрантите, които спряха пред паметника на Незнайния войн и положиха там цветя, отбелязва агенцията.

Във Варна над 50 хиляди участници в митинг-шествие поискаха незабавно намаляване на цените на тока и парното и оставка на кмета на града Кирил Йорданов. Протести има и в Бургас, Пловдив,Велико Търново и Благоевград.

Сметките на българите за декември и януари нараснаха средно с 50-100 процента, изтъква ИТАР-ТАСС. В отделни случаи цената на електроенергията и отоплението скочи от 100 на 500 лева при средна заплата в големите градове 700-1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: протестмитинги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 11 години
До 95 - Политолог:"Скъпи сънародници, единствения Премиер на България е Б.Борисов. Всички преди него бяха зависими марионетки и само крадяха." - Така е, Бойко краде независимо...
89
1
 
8
 
! Отговори
Спи, Дяконе! преди 11 години
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.Не виждаш майките, които днес не раждат.Стариците край кофите за смет.Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори....Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.
88
0
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 11 години
Намаляването на цената на тока е нова лъжа за да се заблуди протестираща България . Намаляването ще бъде върху доставната цена на НЕК което означава , че за 100 лв. сметка ще бъде с около 2 лв.
87
0
 
10
 
! Отговори
Скалата преди 11 години
Продължение на94.В момента работя в чужбина и съм чистач.Но боса ми знае името въпреки ,че за него работят повече от 300 човека.Поздравява ме ,заплатата и всичко друго ми е на време и за 2 години заплатата ми се е вдигнала с 45 %.
86
0
 
9
 
! Отговори
Скалата преди 11 години
Добре бе хора ,всеки пише "отворете си бизнес,работете за себе си".Ок ама аз си признавам ,че съм тъпо парче или неми стиска да си отворя собствен бизнес.Не е за мене тая работа.Ама искам да питам тея отворените дето ми говорят за мой си бизнес:ако всички си отворим фирми ,кой ще работи в тях ?Или всички ще сме босове?Все някой трябва да работи и да искарва парите на боса.Защото в БГ.шефове много ,ама не ти дават пари и не те уважават,щото може и с малко да допринасяш за фирмата ,но го правиш.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Македонец милиони с честен бизнес не се прават
84
6
 
12
 
! Отговори
999 преди 11 години
Не съм комунист,но това че ме наричаш така ме ласкае. Комунист е човек който мисли за Народа и обществото и който се грижи благата и ресурсите на една Държава да са насочени към хората ,здравеопазване,образование,наука,пенсии.Изглежда ти си или необразован или си прочел като Бившия *** премиер само една книга Винету.
83
3
 
14
 
! Отговори
999 преди 11 години
Днес за пореден път Българския народ видя какви хора го управляват. Президентът,(***) и една пасмина Крадливи,Лъжливи и алчни Политици честваха сами 3 Март денят в който България се освободи от 500 годишно Турско робство. Този ден дойде. Денят на време разделно,когато един Народ отново се надигна от дълбокия си сън и съзря цялата истина за целия 23 годишен преход. Предатели и крадци обградени от 3 кордона полиция .Нали господин Президент сте президент на всички Българи.Къде бяха те !!!!!!
82
1
 
1
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
До ан71Преди два часа завърших работата. Сега обменят мнения с братята от Балканите. да видя как те мислят.
81
1
 
2
 
! Отговори
ан71 преди 11 години
До македонецПриятна вечер и спорна работа!:)
80
0
 
4
 
! Отговори
македонец преди 11 години
До ан71Благодаря. Се моля и за твоето семейство.
79
0
 
4
 
! Отговори
ан71 преди 11 години
До МакедонецДа си жив и здрав!Така се радвам за теб и семейството ти!:)))))
78
8
 
3
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
До Анонимен 71Аз не съм философ. Аз имам честен бизнес с общ капитал 350 хиляди евро. На 53 години. Моят син ще удвои, а внукът ми ще бъде милионер евро (разбира се, ако работят, а не филозофираат като теб). Говоря за честен бизнес. Пиша от офиса, а не като теб да дремам дома пред компютъра, за да филозофирам.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TO OT TEZI " EVREISKI " NOMERA I PRAVILA E PROPI6TQL I BIZNESA NA ZAPAD V GERMANIA , V FRANCIA , ITALIA , ISPANIA , OT 6TAB - KVARTIRATA IM V BRUKSEL IZLIZAT TAKIVA MALOUMIA TAKIVA PRAVILA 4E VSI4KO E PROPI6TQLO . ZAPADNATA UTVARDENA DEMOKRACIA OPIRA6TA SE NA DREBNATA I SREDNA 4ASNA SOBSTVENOST SA6TO E TOLKOVA POSTRADALA OT NALAGANETO NA EVREISKITE MONOPOLI , NALI MNOGO PO LESNO E ZA TQH DA KONTROLIRAT PARI4NITE POTOCI NA 2- 3-4-5-6 MASTODOTA - MONOPOLA , DREBNIA BIZNES IM UBQGVA OT KONTROL
76
0
 
12
 
! Отговори
ионела преди 11 години
Наистина не знам къде са тия средни заплати от 1000 лв в големите градове,или Русе е малък град?
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МакедонецТой философът си е философ и никакъв КПД!:)))))))Да,ще стана изпълнителен директор на въздушни течения и ще ти ги продавам на тебе:))))))
74
0
 
5
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
До АнонименПърво направи скок, след ОПП! Така, бр. 1 първо направи си бизнес в твоята страна, а твоите внуци ще правят бизнес в Белгия. Английската трева не е толкова красива, че е вчера, преди една година, преди 5 години посадена, но е посадил прадедовците им, а следващите поколения само подхранват. Така е брат и на бизнеса. Ти би веднага бизнес в Белгия.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МакедонецА ти направили си твоя бизнес някъде из еврозоната?В Германия и Белгия АЛАМИНУТ можеш да си отвориш фирма и да получиш документи,за да развиваш шеметната си дейност.Е,умен предприемачо,УСПЕХ,само при положение,че още не те е връхлетял!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен76Споделям
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До И ДА ПИШЕТЕ И,75коментЕ прекаляваш вече.Ако дедите ни са мислели като теб сега щеше да се казваш Осман

Спонсорирани публикации