Приемете закона за образованието, иначе - на палатки пред НС!

Майки заплашиха с протест, ако депутатите не одобрят закона
Обновена: 6 мар 2013 14:56 | 6 мар 2013 14:56,
38
Приемете закона за образованието, иначе - на палатки пред НС!
Снимка: архив, Булфото

Майки заплашиха да излязат на протест с палатки пред Народното събрание, ако не бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование. Днес две представителки на родителски организации – Красимира Обретенова и Теодора Пиралкова, се срещнаха с част от парламентарната група на ГЕРБ в НС.

Майките настояват законът да бъде приет от този парламент. Те се опасяват, че ако работата по него остане за следващото Народно събрание, то може изобщо да не го вкара в дневния си ред. Те бяха категорични, че ако това се случи, ”ще осъмнат на палатки пред парламента”.

Според Обретенова от закона остават да се приемат още 350 текста и народните представители имат време да го направят, преди НС да бъде разпуснато.

Настояваме парламентът да работи, докато не приеме Закона за училищното и предучилищното образование. В огромна степен от него зависят децата с увреждания, уязвими групи, децата от малцинствата, обясниха те. Образованието ни е под всякаква критика. Децата излизат необразовани, заяви Пиралкова.

По думите на Обретенова парламентарната група на ГЕРБ е обяснила, че се очаква бойкот на приемането на закона от определени парламентарни групи. Те са получили уверения от мнозинството, че принципно има технологично време да се приемат текстовете, а в зала те могат да влязат във вторник.

Има технолотично време, важно е да се постигне единодушие, заяви Красимира Обретенова. По думите на майките в много от заседанията определи представители на политически сили протакали. Въпрос на политическа воля е и ако не успеем да го постигнем, с децата на палатки пред парламента, отсече Обретенова.

Според майките законът трябва да се приеме въпреки разногласията около него. По техни думи протестите срещу закона не са били достатъчно добре аргументирани.

Законът предвижда задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст и това беше един от най-конфликтните точки. За нас е важно да влезе сега този закон, а следващият парламент да направи обсъждания на конфликтите точки, отсякоха те. Теодора Пиралкова обясни още, че настоява парламентът и политиците да приемат образованието като национален приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 11 години
Глупости на колела! Тези "майки" представа си нямат от съдържанието на проекта- пълно недоносче. Кое толкоз им допада в него дали знаят или дали са научили от онези, дето им плащат и ги пращат за "подкрепа" на този проект?
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 480Приказваш наизуст. *** да работиш учител, ако ти отърва. Ама не би, нали?! Всички много взехме да разбираме от образование... отстрани. Целувайте ръка на българския учител, че не си е вдигнал партакешите от училище.
36
2
 
6
 
! Отговори
дрън-дрън преди 11 години
До защоТе не искат да стоят там. Задължават ги. Няма кой да дойде на тяхно масто, ако се приме идиотския ви закон. Той ще прогони и малкото останали доброволци да работят в образованието.
35
4
 
5
 
! Отговори
защо преди 11 години
Светът се променя- ние не. Против този закон са дъртите даскали, които не могат да използват компютър в обучението, но стоят на работа, защото вземат по 770 лева заплата. На какво ново могат да научат те нашите деца?
34
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Явно управляващите са решили,че недостатъчно са ни промивали мозъците и трябва да се заемат с това от по ранна възраст,за да превърнат бъдещото поколение в стадо кротки ***.
33
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 11 години
що не вземат да идват с тетрадките направо в родилното а?!?!?!?!?!
32
4
 
10
 
! Отговори
елица преди 11 години
Що не си признят НПО-проправителствените организации колко пари са им обещали за да сложат мръсните си ръце върху децата на България!Ако се приеме този закон ще има гражданска война!Пиралкова да спре да лобира,че става смешна и жалка!Мръсни еничари!
31
3
 
7
 
! Отговори
480 преди 11 години
до анонимен Че то образованието е сринато. 90% от даскалите не ги интересува дали децата знаят нещо.За дисциплина -да не говорим. Но парите са им все малко-- и все искат! Родителите пък се интересуват само от дсебе си и им тежко да се грижат за децата си-е не всички.Който където га сърби и излиза да протестира.Мисля си ами ако всички пенсионери ,инвалиди, хора в неравностойно положение излязат и те да протестират-- но ..... вече стига със заплахи, сами трябва да си помогнем.
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако не се гласува този закон образованието ще бъде сринато със сигурност
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека да има дневни центрове, когато майките трябва малко да си починат, и те са хора, но малко дете по цял на училище е безумие.
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност това го искат майки, които по различни причини (не са виновни) не издържат психически да си гледат децата и ги прехвърлят на друг - детската градина, там госпожите да се психират.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моето искане е от родилното направо в училище.И тогава всички ще сме доволни.Аман от майки.А детето трябва ли да има детство, или ще отглеждаме зомбита.
26
6
 
4
 
! Отговори
турист и туроператор преди 11 години
Избирам си профил на запален турист. Може и да се самозапаля, ако гласуват глупавия закон.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И двете самоличности се използват както в защита, така и в атака. За да се избегне разкриване на връзката между двете самоличности, разбира се, доколкото ви е възможно трябва да съблюдавате различен стил на изразяване и да не използвате едни и същи изрази и словосъчетания . От досегашната практика се установи, че често се получава объркване, доброволеца пуска коментар присъщ за едната самоличност, но забравя да превключи потребителките профили. Тук Митко даде едно предложение, как да избегнем тези рискове. Ще го помоля да сподели.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Другари, минаваме към четвърта точка. Всичко което говорихме по точки две и три, не важи за активността в социалните интернет мрежи и интернет-медии. Тук средата е съвършено различна. Единственото правило което трябва да съблюдаваме стриктно е да спазваме своята анонимност. Препоръчва се да създадете една легенда за себе си далече от политическата сфера - примерно активността и използваните прякори и картинки на профили трябва да създават впечатление за вас като за спортен фен, запален турист или пък, ако щете, безработна бивша учителка сега домакиня чието основна радост от живота е да гл
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха-майките хвърлят децата на бабите,бабите ги мятат на детската градина........това е истината!
22
7
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Пералната ми се счупи,сега не мога да си купя ,излизам на палатка.в знак на протест.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно Обретенова е измислила закона. Не за пръв ще се гладуват закони, които обслужват много малка група хора.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-глупавия закон на всички времена.Всичко трябва да е по желание, а не по задължение. Докато станат 1-ви клас, на децата ше ив е писнало от училище.
19
6
 
18
 
! Отговори
българин преди 11 години
Като знам предишните промени в Закона за училищното образование до какво доведоха мисля,че е по-добре новия въобще да не се приема.