Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи, герои

Шимон Перес благодари на България за спасяването на евреите
Обновена: 6 мар 2013 18:00 | 6 мар 2013 16:40, Елка Василева
81
Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи, герои
Шимон Перес и Росен Плевнелиев на откриването на изложбата. Снимка: БТА

Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи и същевременно герои. Това заяви президентът на Израел Шимон Перес в словото си при откриването на изложба в Европейския парламент в Брюксел, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, еврокомирарят Кристалина Георгиева, евродепутати, дипломати и много гости.

Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора, заяви Перес. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост както българите, добави той. Помним и примери за обратното - преди 70 години нашата общност в Солун бе изтребена до крак, отбеляза израелският президент.

Всички евреи са влюбени в българските евреи, които живеят в Израел, влюбени са и в българите, каза той.

Перес определи българите като тихи герои, дълбоко скромни, дали велик пример за смелост и човещина. Благодаря на българите, на свещениците, на водачите на гражданското общество, на обикновените хора на улицата, които приеха опасността да спасят еврейската общност в България. Това е рядък исторически пример и ценен принос за Държавата Израел - държава, създадена от  оцелелите от нацисткия Холокост, допълни Перес.

Днес имам повод да благодаря на България - не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора и платиха цената за това, заяви Шимон Перес.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев посочи, че днешната изложба е свидетелство за проява на най-висша форма на човещина в най-мрачни исторически моменти. Тя показва едновременно един от най-болезнените уроци, но също и най-висшите ценности като търпимостта и уважението, заяви президентът.

Той посочи, че през 1943 г. България, част от Тристранния пакт, е поставена под натиск да депортира своето еврейско малцинство. Въпреки тези мрачни исторически времена нашата страна успява да постигне прецедент. Това, което България прави, не е сторено от никоя друга държава - да спаси живота на всички свои евреи. Днес в музеите за Холокоста срещу името на България стои числото нула, чиста нула, това е броят на пострадалите от Холокоста български евреи, допълни държавният глава.

Президентът уточни, че единствено в България по време на Втората световна война е отбелязан прираст на еврейското население.

За съжаление нашата страна не беше в положение да спаси от депортиране евреите от Северна Гърция и части от Югославия, тъй като те не бяха носители на български паспорти, поясни президентът Плевнелиев.

По неговите думи основна роля за спасяването на близо 50-те хиляди български евреи са изиграли Българската църква, народните представители, политически и обществени водачи, но най-вече българското общество.

Президентът разказа за случка от неотдавнашното му посещение в Израел, където младеж му благодарил за това, че е жив. Той обяснил на българския държавен глава, че дядо му бил сред спасените у нас преди 70 години евреи. Това бе един от специалните моменти на гордост за един президент, когато човек се гордее с това кой е и кого представлява, заяви Плевнелиев.

Българският държавен глава връчи на израелския президент специалния медал, изработен за годишнината от спасяването на българските евреи.

Церемонията по откриването на изложбата започна с минута мълчание и свеждане на глави в памет на загиналия Пламен Горанов, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
23
 
! Отговори
нОВ СВЯТ преди 11 години
Затова ни натикахте в ***. НО ТОЗИ НАРОД ИМА И ДРУГИ КАЧЕСТВА КОИТО ДНЕС ОЖИВЯВАТ.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези ни докараха АТЕНТАТ!АНАТЕМА!
4
13
 
33
 
! Отговори
*-* преди 11 години
Бе вие у ред ли сте?!?!? Държавата гори, тоя *** по изложби ходи и евереи чества...Нямам думи....
3
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-накрая някой де се изкаже добре за нас и България! То не бе помия и мръсотия напоследък от всякъде - УК, Франция, Холандия, Германия.
2
12
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Спаси евреин за да ти забие нож в гърба после!
1
6
 
4
 
! Отговори
Ти не си преди 11 години
Да така е , но ако е така значи ти не си Българин.. и тия дето де докараха не са.