Вързана ли е Църквата в България с бившата ДС?

"Ню Йорк Таймс": БПЦ не успокои народа по време на протестите
8 мар 2013 20:36, Елка Василева
121
Вързана ли е Църквата в България с бившата ДС?
Патриарх Неофит. Снимка: Булфото

Американският в. "Ню Йорк таймс" публикува статия за избора на нов български патриарх и предполагаемите му връзки с бившата Държавна сигурност.

Интронизирането на Неофит миналия месец за български патриарх и духовен лидер на милиони православни вярващи трябваше да породи гордост и да сплоти бедната страна, преживяваща вакуум на политическото ръководство и големи икономически трудности.

Вместо това обаче церемонията по интронизацията отново напомни, че България в действителност не се е отърсила от наследството, завещано й от 40-те години на твърдо комунистическо управление и от всички съпровождащи го двулични отношения, пише вестникът.

В статията се отбелязва, че е било извадено досие от 16 страници на Неофит, което обаче в сравнение с 30-те тома на Западноевропейския митрополит Симеон изглежда тънко. В досието имаше само предложение на властите Неофит да бъде вербуван за агент и негативна оценка за това дали той е подходящ за работа в Държавна сигурност, но възникнаха въпроси дали от досието не са били извадени някои по-компрометиращи документи. Задаването на подобни въпроси повече от 20 години след края на комунизма показва колко объркани са отношения на българите с миналото, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че за 11 от 14-имата митрополити, които са в Синода на Българската православна църква, също са направени разкрития за досиета, документиращи или загатващи за сътрудничество с органите за сигурност по време на комунизма.

Тези доказателства бяха очаквани, но броят на митрополитите, чиито имена бяха разкрити през януари 2012 г., надхвърли всичките очаквания, твърди вестникът, цитирайки Момчил Методиев, историк, който се е занимавал с дейността на Църквата през комунизма.

"Ню Йорк таймс" пише, че Българската православна църква не е изиграла роля в успокояване на народа по време на протестите в средата на февруари, последвалата ги оставка на премиера и смъртта на демонстранта Пламен Горанов, починал след протестно самозапалване във Варна.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
13
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 11 години
Има само два вида "вярващи": мошеници и много прости.
9
5
 
11
 
! Отговори
hm преди 11 години
пълни глупости са писали в ню йорк таймс, всеки православен християнин в българия се радва на избора на дядо неофит. но е обяснимо, ню йорк таймс гледат от далеч и представата им е леко изкривена, а там където липсва интуиция или реален поглед върху нещата в употреба влизат клишетата и предразсъдъците.
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естир,кой е Бог според теб
7
4
 
11
 
! Отговори
Естир преди 11 години
Какво ли добро може да се очаква от американците. Престанете вече с този грях. Патриархът ни е избран от Бога. Картината преди изборите беше много по-различна, но след бдението и молитвите на вярващите Бог да посочи своя избраник, за учудване на мнозина , бе избран патриарх Неофит - Достойния. Той е приготвен от Бога физически и духовно за тази му роля. Семейството му, в което се е родил е било много вярващо. Майка му, баща му, а брат му - също. Дори ДС е отстъпила пред вярата му.
6
1
 
12
 
! Отговори
Жо преди 11 години
"НЕ МОЖЕ ДА СЛУЖИШ НА ДВАМА ГОСПОДАРИ, защото единия ще обикнеш, а другия ще намразиш"- знаете ли на кого са тези думи?
5
7
 
9
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Църквата в България е толкова насочена към хората,колкото политиката на БСП.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той Е, неговото име Е, НЕЕ - ООО - ФИИТ!
3
10
 
13
 
! Отговори
Кои са преди 11 години
Църквата не трябва да успокоява хората, а да ги води. Но истинските водачи сред отчетата са само Патриарх Евтимий и поп Андрей. Други засега няма. Има само мастити лапачи, педофили и ***, возещи се на луксозни автомобили, воюващи за свещоналивници и чакащи с протегната ръка държавната субсидия.
2
18
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Знам само,че църквата се слага на диктатора Борисов в лицето на ДС патриарха Неофит!ПОЗОР!
1
8
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Бях писал за попа и константата на противоположностите.Скъсаха се ***,ченгетата и ку.вите да пишат минуси.Тока е константата е до гроб.