БСП разкриват "прясна далавера" със стоманени тръби

Били разпродадени годни за употреба тръби от ВиК-Добрич
11 мар 2013 17:12,
57
БСП разкриват "прясна далавера" със стоманени тръби
Димчо Михалевски. Снимка: Булфото, архив

"Прясна далавера" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ВиК-Добрич разкри червеният депутат Димчо Михалевски. Според народния представител от тази далавера държавният бюджет е бил ощетен със 17 млн. лева. Далаверата започва още през 2012 година със съдействието на Министерството на земеделието и храните, обясни още Михалевски.

Според червения депутат тогава под маскировката на договор за демонтиране на съоръжения и водопроводи, собственост на Напоителни системи, фирма "Медведев СС" - Силистра извършва "чиста кражба" на около 44 километра от общо 97 км от трасето на обект "Водоснобдяване на град Добрич от терасата на река Дунав" и още около 24 километра на територията на Добричка област.

По думите на Михалевски собственикът на „Медведев СС“ е Радко Ганчев, който е изключително приближен на министъра в оставка Мирослав Найденов. Според данните на БСП нанесената щета от този договор, който те квалифицират като „откровена кражба“, е минимум 12 хиляди тона тръби, които нови струват над 32 милиона лева, а рециклирани -  над 14 млн. Михалевски изрази своето възмущение, че отговорните институции още тогава не са потърсили отговорност за случващото се.

По данни на червените "престъплението" продължава и със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. МРРБ възлага изготвяне на доклад за оценка на наличните стоманени тръби от водоснабдителната система, тяхното тегло и приблизителна стойност като скрап.

Според Михалевски при изготвената първа оценка през октомври 2012 година е изчислено, че пазарната цена на скрап от черни метали е минимум 440 лева на тон. Според него обектът "Водоснабдяване на град Добрич от терасата на река Дунав" към този момент е разполагал с 14 335 591 килограма стоманени тръби с дължина 43 384 метра. През 2012 г. е изготвена експертна оценка за физическото състояние на тръбите от специализирана фирма "Мултитест".

По думите на Михалевски експертизата показва, че това не са обикновени стоманени тръби, а тръби за изграждането на газопровод. Експертната оценка потвърждава пълната експлоатационна годност на тръбите, класифицира ги като качествана стомана, почти не открива корозия и микропукнатини.

Според Михалевски изводът на експертната оценка е, че въпросните тръби са в абсолютна експлоатационна годност и могат да се рециклират, иозползват повторно или да се продадат. По думите на Михалевски продажбата на въпросните тръби би представлявала сериозен финансов приход за ВиК-Добрич, тъй като предприятието е в много тежко финансово състояние.

Михалевски се възмути, че въпреки тези оценки управителят на ВиК-Добрич Радослав Русев в своя докладна записка до министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова предлага въпросните активи да бъдат продадени като скрап през софийската стокова борса. Павлова от своя страна назначава комисия, която през януари 2013 одобрява предложението на шефа на ВиК-Добрич и бракува тръбите.

По данни на Михалевски е изготвена нова оценка, при която е отчетена грешна дебелина на стените на тръбите и при която не се отчита предишната експертиза на „Мултитест“. Крайното тегло на тръбите е оценено не на 14 335 591 кг., а на 12 892 109 кг. или 10 процента по-малко.

Ликвидационната стойност, определена от оценителя „АРС - Добрич“ през януари 2013 г. е 2 256 900 лева. Според Михалевски на 30 януари 2013 е извършена продажба през софийска стокова борса, като не са допуснати случайни участници и са отстранени всички нежелани конкуренти. Обявата е била добре замаскираната като „един контракт за скрап на 500 км от София“, обясни Михалевски. При начална цена от 2 200 000 наддаването е започнало от 1 150 000 лева и е завършила на 1 300 080 лева. По данни на БСП купувачът е фирма "СТИЙЛ Й-ТРЕЙД" България ЕООД с управител Светослав Стоилов Жеков.

По данни на левицата фирмата не е успяла да заплати до момента сумата по контракта и е получила разсрочване на плащането от ВиК-Добрич до 12 месеца. "Така е извършена една истинска кражба, защото цената на която е продаден активът, е 1 300  080 лева, а това прави 90 лева за тон. Припомням, че цената за рециклираните тръби е над 1200 лева за тон. Разликата е над 13 пъти, възмути се Михалвевски.

По думите на депутата "двете престъпления на МЗХ и МРРБ костват на държавата и на обществения интерес минимум 30 303 000 лв. От левицата настояха за моментално прекратяване на договора до изваждането на останалите над 43 километра стоманени тръби от трасето на магистралния водопровод Силистра - Добрич. Червените настояват и за незабавно разследване кои длъжностни лица са инициирали тази продажба и да се потърси отговорност за нанесената щета на обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
системата преди 11 години
РАЗБЕРЕТЕ,БЪЛГАРИ! НЕ СЕ ЛИ СМЕНИ СИСТЕМАТА,НИЩО ДРУГО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!"ОНИЯ" МОЖЕ ДА СМЕНЯТ НЯКОЯ ПАРТИЯ С ДРУГА,НЯКОЕ ЛИЦЕ С ДРУГО,НО ВСИЧКИ ТЕ СА ЧАСТ ОТ СТАРАТА СИСТЕМА "ПАРТИИ-ОЛИГАРХИЯ-МОНОПОЛИ",ПОД "ВЕЩОТО" РЪКОВОДСТВО НА ДС.ТОЗИ ПЪТ НОМЕРЪТ С "НЕЖНИТЕ" РЕВОЛЮЦИИ НЕ ТРЯБВА ДА МИНЕ.ЦЕЛИЯТ ПОЛИТИКО-ОЛИГАРХИЧЕН "ЕЛИТ" ПРЕД НАРОДЕН СЪД!НЕ ПРЕД ТЕХНИЯ,А ПРЕД НАРОДЕН!СЪД ПРЕД КОЙТОДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА И ПАРЛАМЕНТИ,СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ОЛИГАР-ХИЧНО-КЛИЕНТЕЛИСТКИ КРЪГОВЕ И ПД
44
0
 
0
 
! Отговори
dalavera преди 11 години
tv7.bg/predavaneto//video/?id=9665792
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Грешка при поставяне на кавичките в заглавието , да се чете :БСП "разкриват " прясна далавера със стоманени тръби ?Милите ми те комунистчета , с чистичките ръчички , гадните гьон сурати !!!
42
1
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
А бе тия от БСП крадат от 70 години ,сега реват за някакви си тръби,без да е доказано,ами ,че то електората им от *** километри тръби и цели заводи обезкостиха ,защо не се обаждат?
41
1
 
4
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
представители на вик и общината разясниха на собствениците на ниви с вече засети пшеница че до май 2013 трябвало да извадят тръбите. Те са огромни и закопани на 3 метра дълбочина с диаметър над метър.Питах се защо сега, а не есента след прибиране на реколтата.1. Ще унищожат хумоса и ще страдаме 20 години2. След изваждане на тръбите ще остане един траб 1 метър дълбок и 2 -3 метра широк3. Ще унищожат текущата ни стопанска годинаподразбрах че става дума за голяма далавера.готова инсталация
40
4
 
7
 
! Отговори
55 преди 11 години
некадърни и крадливи =ГЕРБ
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичкото крадци бе бате....един друг се топят и се сочат с пръст. Хахаха - докато съдебната ни система е такава, нищо няма да се оправи. Колкото и нови лица да идват, все крадци стават като бръкнат в кацата с меда. Ако няма страх от наказание за престъпление, целите ще се омажат с мед и ще викат "дръжте крадеца". Каква гражданска квота, какви пет лева. Щом на един съдия или прокурор му се плаща от данъкоплатците, той е длъжен да защитава техните интереси. Точка.
38
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от комунистите по големи крадци няма гарантирано от румен овчаров
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувайте, за да няма после "Ашколсун, другари!"
36
7
 
19
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Вън крадливия ГЕРБ!
35
6
 
17
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 11 години
Найденов нанесе непоправими щети на българското земеделие и животновъдство .
34
4
 
16
 
! Отговори
Неделчо преди 11 години
Аха,значи затова на последното заседание на министерски съвет герб-борисов подписа 220млн-лева от държавния бюджет за водните цикли на Пловдив и Добрич - и в двата града герберски фирми печелиха и пак ще искат да спечелят търговете за строителство на ВиК мрежи. Баси такова крадене от бюджета не е имало и през турско, накрая пак ние ще плащаме сметката.
33
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно драскачите от Позитано си имат и команден център....
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Определено се вижда че гербери драскачи са се нанесли в този форум и се опитват да заглушат и омаловажат истината за кражбата с общо формулирани хули обиди срещу всички които са против герб. Явно платените драскачи се управляват от команден център който следи къде какви далавери на бившите управляващи от герб се появяват на бял свят и веднага насочва ПР драскачите да вземат отношение. те ви хванаха де : offnews.bg/index.php/151546/hvanaha-v-izdanka-platen-pisach-po-forumi
31
6
 
17
 
! Отговори
ДИВЧО преди 11 години
Поздравявам всички герберасти с новият им химн"О,колко си ***!"
30
7
 
12
 
! Отговори
7 преди 11 години
Когато излезе нещо за БСП-ЦЕЛИЯТ ПЛАТЕН ХОР ЗАПОЧВА ДА ПЛЮЕ И ДА ПИШЕ КАКВО БИЛО И КАКВА НЕ БИЛО!НО АКО СЕ НАПИШЕ ЗА КОСТОВ ИЛИ ЗА ГЕРБ-ЗАПОЧВА ВОЙ НА УМРЯЛО И ЗА ДА ЗАМАЖАТ НЕЩАТА ПАК ПЛЮЯТ БСП!ТОЛКОВА СТЕ ***,ЧЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ САМО УВЕЛИЧАВАТЕ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП-ХОРАТА НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ,КОЛКОТО ВИ СЕ ИСКА,ИЗМАМНИЦИ!
29
15
 
10
 
! Отговори
Скорцени преди 11 години
Червените реваншисти търсят всяка една възможност да "изобличат" герберите. От 9 кладенеца вода ще извадят и под вола теле ще намерят, само и само да стане на тяхното- ето виждате ли какви ги вършат тези. А кога червените тиквници ще си получат заслуженото за кражбите на тройната коалиция?
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ha taka imalo dalavera a BSP da ne znaqt kak moje tabite sa tehni vse pak
27
9
 
9
 
! Отговори
Фън Шуй преди 11 години
Народът има много сполучливи поговорки в такива случаи:Крадецът вика: "Дръжте крадеца"!или: Присмял се хърбел на щърбел
26
6
 
17
 
! Отговори
Явор преди 11 години
както често става напоследък - щом излезе инфо за поредната далавера на крадливи гербери и веднага форумните герб-активисти започват да плюят тотално БСП , припомнят некви атентати от преди 100 години и се възмущават че са хванати на местопрестъплението. целта на оплюването е да се омаловажи престъплението . а бе гербери вие нормални ли сте?престъплението си е престъпление и трябва да бъде наказано . затвор за извършителите , независимо че са от герб !