Самозапалването не е характерно за България

Опитите за самоубийство през 2012 г. са повече от 2011 г.
Обновена: 12 мар 2013 08:52 | 12 мар 2013 07:48, Петя Славова
45
Самозапалването не е характерно за България
Хора оставят цветя пред Община Варна в памет на Пламен Горанов. Снимка: Булфото

България попада в страните със средно ниво на самоубийствата - между 10 и 20 на 100 000 души население. Това съобщи д-р Владимир Наков от сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве /НЦОЗА/, пише БТА.

Според експерта, в ЕС-27 подобни показатели имат Чехия, Дания, Норвегия, Швеция и Румъния. С най-високо ниво на самоубийствата са страни като Литва и Унгария, а с най-ниско - Италия, Гърция и Малта.

Официални данни на НСИ показват, че през 2011 г. у нас е имало 763 извършени самоубийства, докато през 2010 г. те са били 859. Около половината от реализираните самоубийства са извършени в пет области на страната - София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна. През 2011 г. е имало завишаване на опитите за самоубийства в страната - 3 153 - при отчетени 2 799 опита за 2010 година.

Данните, с които разполага сектор "Психично здраве" са на базата на оценка на медицинско лице за това дали се касае за опит или завършено самоубийство, уточни д-р Наков.

Според него данните на НЦОЗА отчитат нарастване на броя на опитите за самоубийство през последните години /2009, 2010, 2011г./. Данните за 2012 г. все още са в процес на обработка, но може да се каже, че опитите през 2012 г. са повече от 2011 г., коментира експертът.

Според него медиите трябва да имат важно място при спирането на вълната от протестиращи чрез самозапалване. Част от извършителите на подобно крайно деяние са повлияни от икономическата криза. Експертът обясни, че проблемът със самоубийствата в България, е сериозен е не датира от няколко години, доре не от десетилетия. "Неговата многопластовост и обвързаност с редица фактори го прави труден за анализ и за превантивни мерки, още повече, когато това се съчетава с дългогодишното неглижиране на този проблем от страна на редица правителства.", обясни още той.

Едва през 2009 г. започва сериозна работа по събиране и анализ на постъпващите данни за опитите за самоубийства в страната като базата данни, която се събира в НЦОЗА, е уникална за страната, тъй като дава възможност да се провежда адекватна превенция на повторни опити при първи неуспешен такъв. За съжаление у нас липсват специализирани центрове за подкрепа при направен първи опит за самоубийство, както и обучени специалисти, които да се включват в такава вторична превенция.

Владимир Наков коментира и протеста на Пламен Горанов във Варна, който почина след като се самозапали пред общината. Също така и случаят на починалият от раните си баща на пет деца от Раднево.

Самоубийството чрез поливане със запалителна течност и запалване не е характерно за България. Това е ненадежден и изключително болезнен начин за самоубийство. За страха от изгаряне говори и факта, че при пожар във високи сгради, хората предпочитат да скочат и да загинат падайки на земята, а не в пламъци. Дори в нашата бланка няма такава позиция за отчитането на този метод.Този начин за самоубийство се използва
преди всичко като форма на протест и рядко от хора с психични заболявания, обясни още д-р Наков. Той обясни, че огънят се явява символ, а с мъките на човека при изгарянето се илюстрират мъките, които той
е понасял през живота си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
7
 
! Отговори
протестиращ преди 11 години
Пламен беше ЧОВЕК с лидерски качества, които му изиграха лоша шега. Мир на праха му.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът все пак явно е жилав. Щото по всички показатели е на дъното, а по самоубийства по средата. Че то ако додат швейцарците на нашето място, за десетина години ще се свършат.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета напоследък, коментари започвам да си викам: Ех, че хубаво беше при Сергея, при царя, при Доганя, при Костов............ Но дойдоха ГЕРБ и ни развалиха рахатя.
17
7
 
6
 
! Отговори
тиквун преди 11 години
Гарантирано от Герб !
16
15
 
17
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
От какво беше недоволен Пламен, че се самозапали? Той не е живял във Варна. Той е от Добрич. От къде на къде ще иска оставка на варненски кмет, а не на добричлийски? Имал е неплатени метки, а в същото време е щял да ходи на екскурзия? Нямал е работа, занимавал се е с хоби. Обяснете за какво става въпрос!!! Умните хора ще разсъдят веднага.
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Неговата многопластовост и обвързаност с редица фактори го прави труден за анализ и за превантивни мерки..."Кое му е трудното за анализ, то е ясно като бял ден - ГЕРБ са виновни (ББ, ЦвЦв, ЦцЦч, ИФ...). Превантивните мерки също са ясни - никога повече ГЕРБ!
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно нещичко ме гризе от вътре и то е кога по-дяволите ще видим самоубийство на известен български политик, президент или министър заради неуспешното му управление?
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пламен Горанов не искал да се самоубива, а да привлече внимание. Смъртта му е нещастен случай.
12
2
 
4
 
! Отговори
9 преди 11 години
11, аз работя, бре. Къде ти време за мислене?
11
5
 
32
 
! Отговори
Копнато преди 11 години
Борисов е единственият премиер, който замрази заплатите и пенсиите. При него лекарствата се увеличиха с над 500%, а храните с близо 50%. Средният и малък бизнес бе унищожен. За първи път в българската история млад мъж се самозапали в знак на протест срещу управлението на ГЕРБ, техният кмет и варненската групировка ***. Според безпристрастните икономисти България трудно ще се възстановя през следващите 4 години. В почти всички сектори положението е катастрофално и тепърва ще научаваме жестоката истина за състоянието на държавата.
10
10
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Заради такива като елементи теб с такова мислене държавата е на тоя хал.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трудно е, но то кога е било лесно за обикновения човек? А най-трудно е за мързеливия, не-адаптиращия се, врънкащия и мрънкащ, търсещи вина във всичко друго, но не и в себе си.Работа, работа и пак работа се иска, за да излезеш от блатото. Натиск към институциите за поемане на персонална отговорност при несвършена работа, а не келяви, разнопосочни искания с цел - мъглявината и резултат - едно голямо нищо пак за обикновения човечец. Статистите ще оберат дъното пак, за каймака има абонирани.
8
7
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Самоубийството чрез поливане със запалителна течност и запалване не е характерно за България. Вече е!
7
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
абе как не се самоуби един министър щото му е ниска заплатата или е безработен долни фашисти хитлер ако управляваше нямаше да е така правилно са ни наричали германците че сме варварски народ и то си пролича не трябва да се предаваме трябва да ги смажем до краи геноцита унищожител трябва да го искормим
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами хората избират да умрът в пламъци -бавно и мъчително, пред това всеки ден да са подложени на психо-физическо изтребление.Избират най- болезнената смърт, пред живота! А политиците ако не се усетят за какво става въпрос , ще се пържат в пламъците на ада !
5
0
 
7
 
! Отговори
гюбрето преди 11 години
А гладо е....Значи всичко е нормално, пък ние се притесняваме.
4
3
 
11
 
! Отговори
Y преди 11 години
Статистиката не е съвсем права. От 30 г. насам ние сме най-големите самоубийци в света. Злато газим бедни ходим. Избираме си все душмани за глави и все света ни крив; и това ако не е самоубийство?
3
3
 
19
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
То не е характерно за България да има слаба армия и политици, ама ги има!!Като знам хановете как са управявали със здрава ръка,а като знам армията как е воювала, а не за 2 сребърника да мие дирници,се отчайвам!!Но нищо,от фаровете съм ви казал,че като си ги не сваляте ще ядете хурката!!
2
4
 
8
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Абе това са битовизми бе кой ти ги броиА тия дето те първа ще се запалват са си просто скрити лимонки
1
9
 
20
 
! Отговори
ясен преди 11 години
А сега в последните два месеца , самоубийствата минаха 200 !! Живот в България няма !!!Мизерията и безработицата убиват най-много!!