Безработицата стигна 12.3% през 2012 г.

Повече са хората, които имат желание да работят, но заетите намаляват
Обновена: 15 мар 2013 15:47 | 15 мар 2013 15:47, Веселина Йорданова
28
Безработицата стигна 12.3% през 2012 г.
Снимка: архив, Булфото

С 1 процентен пункт до 12,3% се е увеличила безработицата през миналата година спрямо предходната, сочат данни на Националния статистически институт.

По-бърз е ръстът й при мъжете, отколкото при жените, съответно 13,5% и 10,8%. Без работа през миналата година са били 409 000 души на възраст между 15 години и 54 години.

Броят на безработните младежи до 29-годишна възраст също се е увеличил, като коефициентът на безработица при тях стигна до 20,8%.

Продължително безработните през миналата година са били 55,2% от всички безработни лица, което показва задълбочаване на проблема със структурната безработица у нас.

Отчита се обаче намаление на обезкуражените – тези, които не търсят работа, защото смятат, че няма да намерят такава. Докато през 2011 г. те са били общо 235,2 хил. души, през 2012 г. вече са 227,7 хил. души.

Това се е отразило на данните за икономически активното население, което работи или има желание да работи и е в процес на активно търсене на работа. Коефициентът на икономически активните лица от 15 до 64 години се е повишил от 65,9% до 67,1%, а работната сила в същата възрастова граница нараства леко.

Заетите лица и през миналата година са продължили да намаляват – от 2,965 млн. души до 2,934 млн. души. Делът им от населението обаче се е запазил без промяна на 46,6%, което е сигнал за продължаващото стопяване на населението поради миграцията и демографските процеси.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Искров, Стати Статев, КАЛИН ХРИСТОВ, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ..
6
0
 
5
 
! Отговори
ВРЕМЕТО Е НАШЕ преди 11 години
Безработицата стигна 12.3% , a при младежите родени по време на промените до 29-годишна възраст до 20,8%.! В същото време броят на мафиотоолигарсите и на забогатялите "бизнесмени" също се е увеличил от успешното ликвидиране и разграбване на държавната собственост по поръчка на политиците приватизатори, събудило и изкарало на улиците ДНЕС хиляди безработни млади хора за да протестират,че това не е ТЯХНОТО ВРЕМЕ и на никой не му се пееше успешната за малцина някога приспивна песен ВРЕМЕТО Е НАШЕ !
5
1
 
1
 
! Отговори
адиос амиго преди 11 години
че кой ще се връща ве ,тебе оставяме във втората цедка на кафето , ако мине номера мине , ако не се мре , няма кой да седи на този баламски цирк , гърците и геврейчетата си го получат ако ще и косвено да е , сам се досещай как нъл си умен .
4
1
 
9
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
Будистите не коментират подобни неща освен да споменат кризата ЕС или тройната коалиция. Виж ако статията беше за асфалт или за посещение на папата при Бибко в болницата (простака му спростак да сдаде ватиканския трон в такъв момент и да няма официално лице което да посети месията, пардон вожда абе оня дето е само с Винету в общата си култура)
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Регистрираните,а неригистрираните три пъти повече
2
0
 
21
 
! Отговори
грешите!! преди 11 години
Като гледам ,май работицата е толкова процента !!!
1
2
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 11 години
В България добре си живеем