Близо тон колбаси с конско продадени по магазините у нас

Откриха конско и в 320 тона "чисто говеждо", внесено във Франция
Обновена: 15 мар 2013 21:23 | 15 мар 2013 21:14,
120
Близо тон колбаси с конско продадени по магазините у нас
Д-р Йордан Войнов. Снимка: Bulphoto

Близо тон колбаси с конско вместо телешко са били продадени по магазините, отчита проверката на Българската агенцията за безопасност на храните, цитирана от bTV. Проверките започнаха, след като бяха установени случаи на измама.

Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени.

След истерията в Европа конското месо се оказа заместител на телешкото и у нас. В две месопреработвателни предприятия са засечени 4 фалшиви продукта - саздърма, наденица, варено-пушени колбаси.

„Общото е, че е влаган животински протеин, който е говежди, от страна членка на ЕС. Той е на прах, абсолютно разрешен и това е общото между тези продукти”, обясни д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ.

В продуктите има основно вносни съставки, които по документи и етикет се водят "говеждо". „По документи измамените са нашите производители, тъй като това, което са купили, им е било продадено за говеждо - както месото, така и протеинът”, каза Йордан Войнов.

Лабораторните тестове продължават до уличаване на виновника. До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби.

Конското беше открито в предприятия в Петрич и в Карлово.

От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско. „Ние сме направили по нашата система съответното проследяване и установихме, че в тези колбаси въпросни, за които се коментира, е влагано българско месо, добито от българска кланица, която се контролира от Агенцията по безопасност на храните”, обясни Костадин Чорбаджийски от Петрич.

Още по темата
9 мар 2013 20:00
74
От завода в Карлово пък предполагат, че са били измамени от некоректен доставчик. „Това нещо рефлектира върху нашето име и нашия авторитет на дългогодишен производител”, заяви Валери Илиев - изпълнителен директор на месокомбината.

Конско месо е открито при проверка в компания в югоизточния френски град Кавайон в 320 тона "чисто говеждо", внесено във Франция от Холандия, като палетите били в транзитната зона, предаде AFP, цитирана от БТА.

Партидата е поръчана на холандските компании Draap trading и Windmeijer Meat Trading, чиито имена се споменават от началото на скандала с конското месо. Стоката била предназначена за приготвяне на ястия и купена от хранителното предприятие Gel'Alpes.

Префектът на департамента Воклюз Яник Блан изтъкна, че "декларираният произход на месото е от различни европейски страни, повечето от Румъния, но е установено, че доставките системно са преминавали транзитно през складове в Холандия". Според него тъкмо там се корени проблемът, тъй като в склада в Кавайон има партида, пристигнала директно от Румъния, без да преминава през Холандия, чиято опаковка е непокътната и с коректни етикети, като в тази пратка няма следи от конско месо.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
ти да не си решил, че ти дължа обяснение, а ***.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че кво му е на месото- коня се храни само с трева и сено, то добре че свинското е "сълза" .Яде оная хормани и химикали- как се става 200 кила за някой и друг месец Ами антибиотици на килограм, за да не се разболее и да даде фира. Ами бройлерите- как стават от 50 гр. на 2 кила за 1-2 месеца. Що ги ядете и не мрънкате?
37
7
 
4
 
! Отговори
Neli преди 11 години
Добре де, виждам, че има запознати с това какво влиза в колбасите. Ама навсякъде ли е така? Купувам само колбаси на Тандем, имам две малки деца, някой ще каже ли поне тези стават ли, или и там се пълнят с кожи, кости и оцветители?
36
2
 
12
 
! Отговори
от Бат ви Миро преди 11 години
А га ядахте 20 годишно не ривахте !
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на "соца" това не можеше да случи! Контрола беше 100%
34
3
 
14
 
! Отговори
МИШО БИРАТА преди 11 години
E ТОЙ МИРО МЪРШАТА ВИ ПРОБУТА ГОВЕЖДА *** ОТ ИРЛАНДИЯ ОТ 1963-А ГОДИНА, ЧЕ ЕДНО КОНСКО ЛИ НЯМА ДА ВИ ПРОБУТА....
33
0
 
25
 
! Отговори
Мършо преди 11 години
Общото е, че е влаган животински протеин, който е говежди, от страна членка на ЕС. Той е на прах, абсолютно разрешен и това е общото между тези продуктиВсъщност всичко се прави от прах! Еб*м ти и демокрацията!!
32
3
 
14
 
! Отговори
То преди 11 години
То това е от БДС герб стандарта на земеделския министър, много демонстративно го показваше
31
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Близо тон колбаси с конско продадени по магазините у нас.................С специалното съгласие на МИРО МЪРШАТА
30
2
 
21
 
! Отговори
колбаса преди 11 години
попитайте ИРЛАНДЕЦА за него
29
2
 
4
 
! Отговори
velev преди 11 години
bg mafiotski medii lajat. te ne sa vijdali jiv bg kon, nito umryal bg kon, bg klanitza, nito bg mesarski magasin, nito bg kolbasarski zavod.daje ne mogat da prepisvat ot chujdite medii aktualni konfliktni tekstove, filmi po temata...daje ne razbirat v kakvo e problema....
28
0
 
22
 
! Отговори
todor.mach преди 11 години
28 Дай сведения, трябва да се каже истината на хората. Преди 50г. България беше държавата в Европа с най -много столетници, а днес сме най-бързо измиращата нация в света. Основно, това се дължи на измамите в храните ни. Ако те е страх, пиши ми във Фейса, на "лични", където имам адрес.
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ 94 ГОДИНА НЕ ЯМ НИЩО КОЕТО Е МЛЯНО. ПРЕЗ 94 ГОДИНА РАБОТИХ В ЕДНА ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА КЮФТЕТА КЕБАПЧЕТА САЛАМИ КАЙМА И ДРУГИ МЕСНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ. ОТ КАКТО ВИДЯХ КАКВО СЛАГАТ В ТЕЗИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИСКУСТВОТО НАПРАВО СЕ ОТВРАТИХ. НЯМА ДА ВИ КАЗВАМ ТОЧНО КАКВО СЛАГАТ В ТЕЗИ ПРОДУКТИ ЗАЩОТО ЗНАМ ЧЕ МНОГО ОТ ХОРАТА ОБИЧАТ ТОЧНО ТЕЗИ ПРОДУКТИ И ГИ КОНСУМИРАТ ВСЕКИДНЕВНО. И АКО ИМ КАЖА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОВЪРНАТ ЧЕРВАТА. КОНСКОТО Е НИЩО СПРЯМО ДРУГИТЕ НЕЩА КОИТО СЛАГАТ В ТЕЗИ ПРОДУКТИ.
26
1
 
25
 
! Отговори
todor.mach преди 11 години
Българските салами са от "прах" - " животински протеин...на прах". Българино, ти виждал ли си месо на "прах"? Вярно е, че тая "прах" е "животинска", но не е от "месо". Тя е кръвта от закланите животни, която не се излива в канализацията, защото е забранено, а се праща в сушилни, където става на "прах". После, в чували. Някога чувалите ги заравяли в ями, но дошли едни варвари от Изтока, които хранели народа си с тая "прах", а му казвали, че е месо. И му я продавали на цената на месото...
25
3
 
12
 
! Отговори
Миро Мършата преди 11 години
а аа а а а а а а а а аа не е вярно .
24
1
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 11 години
То конското да ни е проблема на нас...
23
4
 
19
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
КЪДЕ ИМА КОНСКО МЕСО....ДАЙТЕ ИМФОРМАЦИЯ....ДА НАПЪЛНЯ ХЛАДИЛНИКА......
22
4
 
4
 
! Отговори
ДО 20 преди 11 години
Валерия , не лъжи хората имаш Мустаци като Панайот Хитов .
21
1
 
16
 
! Отговори
от месокомбината преди 11 години
Абе ядеме си конско месо,обаче важното че е стандарт "СТАРА ПЛАНИНА".Та за това ви казвам рупайте си спокойно мезетата че,после като разберете и колко кучешко сме омаали свят ще ви се завие,ама пак е било стандарт "СТАРА ПЛАНИНА".
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а оня, бившия министър не беше ли казал, че такова месо в България нямало??