Влязоха в сила по-строги правила за качество на СПА хотелите

Публичен регистър ще показва кои хотели отговарят на изискванията
Обновена: 26 мар 2013 14:53 | 26 мар 2013 14:34,
6
Влязоха в сила по-строги правила за качество на СПА хотелите
Снимка: Creative Commons

Новият, по-строг ред за предоставяне на СПА и уелнес услуги и сертифициране на балнеолечебни центрове вече е факт. В Закона за туризма, обнародван в Държавен вестник днес (26 март), е разписано ясно кой има право да се назовава СПА хотел и да предлага уелнес, медикъл и таласотерапевтични услуги.

Според промените, които отдавна се очакват от туристическия бранш, право да използват в наименованието си абревиатурата „СПА“, съответно обозначенията „балнеолечебен (медикъл СПА)“, „уелнес“ и „таласотерапия“ или да предоставят услуги, обединени под наименованията „балнеолечебни“ или „СПА/уелнес услуги“, имат само лицата, получили сертификат за такъв център.

Центровете ще получават съответния сертификат, ако отговарят на редица задължителни изисквания - за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, езикова квалификация на персонала и други.

Сертификатът е валиден за срок 5 години, считано от датата на издаването му, е записано още в закона. Сертифицираните центрове ще бъдат вписани в специален регистър, който е публичен и е част от Националния туристически регистър.

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм одобряват новите правила, които затягат изискванията в сферата на СПА туризма. Според председателя на асоциацията Стефан Шарлопов в новия Закон за туризма са разписани ясно категориите и изискванията, на които трябва да отговаря един хотел, за да се нарече СПА хотел.

Не искаме България да става евтина СПА дестинация, каза Шарлопов пред Investor.bg.

“Трябва да се знае, че има много сериозни инвеститори, които задават високи критерии и ние работим по тях. Нашата асоциация е против това всеки, който си сложи едно джакузи да се назовава СПА хотел. Не може хора, които инвестират милиони в създаването на професионални СПА центрове да се сравняват с такива, които не отговарят на посочените критерии“, коментира Стефан Шарлопов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: туризъмспа хотели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
15
 
! Отговори
111 преди 11 години
Пак ще ликвидират малкия бизнес да работят само големите
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Spa hotelite ni sa skapi a nishto ne predlagat za cenata si.Edna mizerna zakuska i gabichki po krakata i tova e.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак старите мръсни номера спа ще са само техните комплекси ,защото мангизите са в тях а малките да умират ,*** пасмина натрупала мангизите на гърба хората.но господ гледа ,който взима хляба на малкия без очи остава и не може да виде своя.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да им правила, но и да има як контрол. Взимат ти 60-90 лв. за масаж, а масажиста изкарал едномесечен курс, преди това бил барман. Това е България, взимат ти пари, а насреща никакво качество.И после пишман хотелиерите се чудят, защо хотела им е празен.Наемаш качествени хора, плащаш им достойно, обучаваш ги и изискваш и резултата е ясен пълен хотел, доволни клиенти.
2
6
 
19
 
! Отговори
СПА любител преди 11 години
А защо не оставите клиентите да решат кое е спа и кое не??? Пак създавате бюрокрация:) Пак предпоставки за корупция, пак държавни служители, които ще се гушат
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спа хотелите фактически ще бъдат на големците, а и там ще магот да си почиват пакп паралиите.....разберете ме какво имам предвид