Прецедент: ГЕРБ уж падна от власт, а вдига рейтинг!

МВМД: ГЕРБ – 30%, БСП – 16%, ДПС – 6%, Кунева – 3.7%
Обновена: 29 мар 2013 09:56 | 28 мар 2013 21:47,
1186
Прецедент: ГЕРБ уж падна от власт, а вдига рейтинг!
Голяма ли е разликата между ГЕРБ и БСП? Снимка: БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 30 %, а БСП – 16 %. Тези данни от социологическо проучване на МВМД потвърди социоложката Мира Радева пред „Фокус“.

По думите й т.нар. партия на протеста събира 5,4 %, но тези гласове вероятно ще се разпръснат и дори е възможно част от тях да се върнат обратно към БСП.

Според проучването, направено през март, ДПС събира между 5 и 6 %, „Атака” – 4,4%, а партията на Меглена Кунева е на ръба на за влизане в парламента с 3,7 % подкрепа.

Данни от социологическото проучване бяха публикувани във в.“Преса“, където се посочваше, че са по поръчка на американска фондация. Успоредно с него е направено още едно социологическо изследване, но от френски екип.

Това доведе до избухването на скандала между Мира Радева и социолога Кольо Колев, който обвини колежката си, че е направила проучванията на принципа „една жена каза“. В отговор Мира Радева призна, че нейната агенция е автор на изследванията по поръчка от чужбина. 

„Трябва да призная, че и за мен резултатът беше много неочакван, защото в предишното ни изследване през февруари регистрирахме 22% за ГЕРБ, а БСП беше на 19%. Това, което се случва в момента, е, че ГЕРБ има нови 8% на 100% избиратели. А при БСП се получава един спад до 16%”, обясни пред „Фокус“ Мира Радева.

Още по темата
„Аз лично нямам отговор на факта, че регистрираме толкова голям ръст, защото не съм виждала някой да слезе от власт и да му се вдигне рейтингът. Наистина това е прецедент в българския политически живот. Никога не съм срещала такова нещо и за мен това е изключително изненадващ факт”, добави Радева.

По думите й обяснение за спада на БСП е причината, че има формулирана партия на протестите.

„Тя достига 5,4% от гласовете и понеже това са хора с леви убеждения, е съвсем нормално. Една част от тези гласове идват от мобилизация, друга част - вероятно идват от БСП. Докато БСП е била единствената силна опозиционна партия - те са били там, а нищо чудно и да се върнат обратно. В това изследване се вижда една ясна тенденция да се гласува за алтернатива, вероятно лява алтернатива”, посочи Мира Радева.

Тя прогнозира, че гласовете за партия на протестите ще се разпръснат и те ще останат под чертата. По думите й „Атака“ и ДПС са със стабилни резултати, а партията на Меглена Кунева може и да не прескочи бариерата за влизане в НС от 4%. 

Радева имала информация, че и други социолози получават подобни данни, но едната от агенциите не искала да ги оповести, защото се страхува от подобни скандали.

По думите й изследването не било оповестено публично така, както е редно, а било оповестено на принципа „от уста на ухо”. Причината да забавя неговата публикация беше, че се страхувах от това, което реално се случи, т.е. – поредният социологически скандал, обясни Радева.

Според нея предварително се готви оспорване на изборните резултати. „Има опит да се създаде атмосфера, в която една по-сериозна победа на ГЕРБ от прогнозираната от някой социолози, да се припише изцяло на манипулация на изборите“, смята Радева.

Данните на МВМД коренно се различават от оповестените вече социологически проучвания на агенция „Медиана“ и
„Галъп“ за месец март. Според агенцията на Кольо Колев, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%. По данни на "Галъп" пък ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП – 18,6%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
813
16
 
18
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ СВИНИ преди 11 години
ПАК ЯКО ***! РИЯТ СЪС ***! ИСКАТ ДА СЧУПЯТ ***. ПРОТЕСТИ, КРЪВ, РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ОТЛАГАТ ЧЕРВЕНИ РАЗБОЙНИЦИ! НА НАРОДА МУ ПИСНА И СЛЕД ПАЛЕЖИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ БЕЗРЕДИЦИТЕ, АКО НЕ СЕ ПОСТИГНЕ ТОВА, КОЕТО ТОЙ ЖЕЛАЕ - НИКОГА ПОВЕЧЕ ЧЕРВЕНИ *** НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ!!!
812
3
 
5
 
! Отговори
Николайчо преди 11 години
Твоето обкръжение не значи нищо сладур, сигурно има няма 5-6 човека :D(***)
811
13
 
15
 
! Отговори
йордан преди 11 години
Никола е антикомунист,а ти си червена гнида.Моите познати пък всички яе гласуват за ГЕРБ.
810
3
 
3
 
! Отговори
Респект преди 11 години
Супееер много се радваме , ще се изпусна от радост, .. т.е грам не ми дреме кой е властелин на офците ;)
809
10
 
19
 
! Отговори
йордан преди 11 години
Комуноидните същества могат само да мразят,тази партия трява да се забрани.
808
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е ясно! Това са платени поръчки! Трудно се пуска кокала!
807
6
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
хахахахахах Лъжиии...
806
21
 
24
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Егати платените статии.То тук няма нито един коментар подкрепящ ГЕРБ!От цялото ми обкръжение никой нама да гласува за ГЕРБ, а те вдигали рейтинг....Малко ме съмнява, но то ще се види на изборите. Никога повече тези откровенни крадци!!!
805
12
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
СерГейчо ще се наака като отново загуби срещу ББ. Не, че харесвам ГЕРБ въпреки, че оставиха нещо след себе си за разлика от крадливата тройна коалиция но ще гласувам отново за тях дори и само да видя как агент провокаторът Гоце ще изяде с парцалите меката китка.
804
18
 
20
 
! Отговори
емо преди 11 години
платен ***.ако герб спечели всички нормални хора ще бъдат унищожени
803
10
 
10
 
! Отговори
Явор преди 11 години
Пълни глупости. Тази социоложка е в новините на първа страница в момента за поръчкова дейност - не се и учудвам.
802
0
 
13
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До мнениеВъв Франция ОТДАВНА РЕДОВНО ГЛАСУВАТ НАД 80%!!! Защо не и в България, в това политизирано, съдбовно време?
801
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"съсипахте страната *** ***" НАПРОТИВ,НИКОГА В ПОСЛЕДНИТЕ 23 години НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА МАЩАБНО СТРОИТЕЛСТВО на неща "на ползу роду" от типа на пътища,мостове,канализация и т.н. а не пране на пари под формата на "строителен бум"на хотели и жилищни сгради заради който пък и "бум"безработицата след "бума"се увеличи двойно,проблемът беше ДЯНКОВ И ЖЕЛЯЗНАТА ФИНАНСОВА т.н. дисциплина,и едни платени мераклии за депутати си свършиха работата,но май сметката е правена без кръчмар БЕ *** *** ,Ясно?
800
4
 
23
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ КХМЕРИ преди 11 години
ЦЪКАТ ОЖЕСТОЧЕНО "-", И СЕ САМОЗАБЛУЖДАВАТ, ЧЕ ТАКА РАЗГРОМЪТ НА 12.05.2013г ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ. НАРОДЪТ ВИДЯ ЧЕРНИТЕ ИМ ПОМИСЛИ С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БЕЗУМНИТЕ ПРОТЕСТИ И РЕШИТЕЛНО ЩЕ ГИ ОТХВЪРЛИ НА ИЗБОРИТЕ, КАТО НАЙ *** АЛТЕРНАТИВА И ЩЕ ДАДЕ ВОТА СИ НА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, КОЯТО ЩЕ ГИ ОБЕЗСИЛИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ЩЕ ГИ ИЗПРАТИ В НЕБИТИЕТО! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЧЕРВЕНИТЕ ФЕОДАЛИ ДА ПОЛУЧАТ ПО ЕДНО ТИКМЕ ПО ЗАДНИТЕ ЧАСТИ И ДА ОСВОБОДЯТ СЕЛАТА И ГРАДОВЕТЕ ОТ ГНУСНОТО СИ ПРИСЪСТВИЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИ
799
23
 
18
 
! Отговори
italy преди 11 години
Герберастката *** Мира Радева трябва да спре с манипулациите един път эавинаги! Господ да паэи БЪЛГАРИЯ ако пак ГРОБ дойде на власт.
798
2
 
12
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Мира Радева ще бъде права теоретично , само при условие , че в деня на изборите , никой няма да ходи за гъби, въведе се задължително гласуване и на всеки неявил се ,му изпращат полицейска кола , за да го докара да гласува:Да не сгрешаГЕРБ-30%БСП -16%ДПС- между 5% и 6%Партията на протеста -5.4%Атака-4.4%Кунева-3.7%Тук не броя % за ДСБ,РЗС, и останалите партии и събирам-65% ГЛАСУВАЛИ.ААко прибавая и неупоменатите партии,които могат да вземат общо от 8 до 10 %.Мира, голямо ГЛАСУВАНЕ ще бъ
797
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който ми е сложил минус на постинг 943, да каже, с какво не е съгласен, кое от писаното от мен не е вярно.
796
6
 
10
 
! Отговори
Емигрaрий преди 11 години
Сaмо се моля дa се мaхнa по скоро и дa не ме облъчвaт тия *** и крaдливи политици....дaно Боже ми помогнеш дa се мaхнa от тaя мaщехa Бългaрия. Толковa години пропилях в нaпрaзни нaдежди....време е дa нaпрaвя нещо зa себе си. Aмин
795
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 934:Абсолютно прави сте, че ДС е проклятие за България и до днес, НО НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ДС ДАЖЕ НЕ Е ВЪРХЪТ НА АЙСБЕРГА - НАД НЕГО СТОЯХА, А И ДНЕС (ПОНЕ ОТЧАСТИ) КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РОДОВЕ ОТ ЦК И ПОЛИТБЮРО НА БКП. РЕДОМ С ДС, БЪЛГАРИЯ РУШАТ И ОСТАТЪЦИТЕ ОТ РУМНО, ВКР, СОЦ. СЪД И ПРОКУРАТУРА, ОЛБАСТНИТЕ, ОКРЪЖНИ И ГРАДСКИ КОМИТЕТИ НА БКП, ДКМС, "НАРОДНАТА" МИЛИЦИЯ, ГЕНЕРАЛИТЕ И ПОЛКОВНИЦИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА "НАРОДНАТА" ОТБРАНАТА, ОТ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ, СОЦ. ПРОФСЪЮЗИ И ЛЕКАРИ.
794
17
 
17
 
! Отговори
бсп преди 11 години
Може дa ви е яд мръсни Гробaрски изчaдия....но Бсп сa светлинни пaрсеци пред вaс .....и в политикaтa и в бизнесa че и в рaфинирaното крaдене. Поне зa хорaтa имaше повечко пaрици. Вие сте толковa *** че не можете и дa крaдете кaто хорaтa. Взехте и последния зaлък .......нещaстници