Първи сме по брой на реализираните самоубийства

Ниските доходи и напрегнатото всекидневие са причината
Обновена: 1 апр 2013 09:50 | 1 апр 2013 09:27, Петя Славова
87
Първи сме по брой на реализираните самоубийства
Ниските доходи и напрегнатото всекидневие са причина са тревожната статистика, смятат специалисти. Снимка: Булфото

Първи сме по брой на реализирани самоубийства в Европа, съобщи БНТ. Тревожната статистика е представена от психолози по време на форума "Отворени врати на психологическите практики", който се състоя в Бургас.

Главните причини за крайните действия на хората са ниските доходи и напрегнатото всекидневие, посочват психолози.

Те са убедени, че у българина все още липсва културата при проблем да потърси специализирана помощ. Оказва се обаче, че в много случаи именно тя би могла да предпази човек от фатален край.

Специалисти не пропуснаха да споменат и случая с Пламен Горанов, който почина, след като се запали пред общината във Варна. Те обясниха случай в психологията, при който човек може да се приеме като жертва и за да страда агресорът (властта), някои хора са готови на самоунищожение.

На форума психолозите, които се събраха от цялата страна, настояваха да се създаде база, която да е достъпна до всеки. Специалистите отправиха и апел към обществото всеки човек да потърси помощ дори при най-малкия проблем.

Сред другите въпроси, които се обсъждаха на срещата, бяха проблемите с жертви на домашното насилие и тези на аутистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
61, превенцията срещу самозапалването е да спре да се отразява. Нищо не се е променило през последните два месеца, а тия се палят ли палят. Преди това що не се палеха? Щото не слушаха за това по цял ден. А че е тежко и трудно, спор няма за съжаление...
48
1
 
5
 
! Отговори
Неанонимен преди 11 години
до 61Нали това казвам и аз - управляващите имат нужда от психолози, за да го разберат и те!
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
46
2
 
7
 
! Отговори
Неанонимен преди 11 години
Преди около седмица съобщиха, че се подготвяла кампания за превенция на самозапалванията. Така само ще се похабят средства и време! Не може да очакваме, че ще премахнем следствията, без да е премахната причината за тях (слагаме каруцата пред коня!). Смятам, че превенциите трябва приоритетно да бъдат насочени към управляващите и политиците, стремящи се към властта.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 52ти безработен ли си та да го твърдиш това?В момента двамата със съпруга ми сме безработни, но това не ни кара да си крещим един на друг, намираме начини да оцелеем, и всеки ден търсим работа!Не се каним да се запалваме)))....просто се борим със ситуацията.!!Няма начин, да няма начин!А това, че има хора които се отказват от битката с живота...жалко за тях...Целия живот е една битка, и само приспособимите успяват.
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми да чета през ден за самоубийства, какво се цели с тези публикации не разбирам. Дава ли се някакво решение,не. Животът е борба, не е лесен, оцеляват силните и приспособимите. Но е и дар и трябва да го ценим и да сме благодарни за това,което имаме. Само с черногледство и с мрънкане не става.
43
12
 
2
 
! Отговори
гербер преди 11 години
Това са неверни , предизборни твърдения на противниците на нашата любима партия . Истината е , че България цъфна и върза под мъдрото ръководство на бащицата Борисов . Господ здраве да му дава .
42
4
 
2
 
! Отговори
pokaznost преди 11 години
Samoobijstva ima navsiakade, samo 4e v zapadna Evropa ne se paliat , a hvarliat pod vlakovete. No nikoi ne go afi6ira.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отчайващо е положението. Не може държавата да не взема мерки за нищо, дори за набезите на *** събратя. Те ходят по дворовете на хората и де що има кабел го режат и всичко крадат. В провинцията е страшно. Крайно време е да спрат това изкупуване на жица и желязо, това може да го направи държавата, но извода е че не иска.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мотивите за едно самоубийство далеч не са само финансови. Много богати хора се самоубиват, а в скандинавските държави и Япония също има много самоубийства. Не знам защо с такова пошло задоволство се приемат такива статии и с такава радост се обвинява държавата, сякаш получавате някаква утеха, като я плюете. Държавата сме ние, нв го проумяхте и това си е.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
namesto sami da se paliat da praviat 4u4ula i vudo na politicite i da gi paliat po plo6tadite.
38
2
 
16
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Срам за всички управляващи!!!!!!Българите са най-отчаяни от несправедливото забогатяване, на шепа алчни и безскруполни хора, за сметка на цял един народ!
37
3
 
8
 
! Отговори
По двама на ден! преди 11 години
131 човека са се самоубили през първите два месеца на годината. По двама на ден! Според официалната статистика. Сивата цифра е, около 400! Гарантирано от "герб-Буда"!
36
2
 
4
 
! Отговори
hah преди 11 години
Последното нещо ако реша да се самоубивам, ще е да потърся психолог. Българите сме достатъчно интелигентни за да решим какво да правим със себе си и бъдещето си...
35
8
 
2
 
! Отговори
asfafasfw3q4rq23 преди 11 години
НЕ Е ВЯРНО,СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ СА ВОДЕЩИ ПОЗИЦИЙ ПО САМОУБИЙСТВА !ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА ДА СЕ САМОУБИЕ ,ЧЕ НЯМА ПАРИ И Е БЕДЕН .НАШЕТО СЕМЕЙСТВО ПРЕДИ РАЗПОЛАГАШ С ПАРИ И ЗА ЛУКС НО ВЕЧЕ НЯМА САМО ЗА СМЕТКИ И ХРАНА ,НЯМА МОРЕ,НЯМА НЕКОЯ ДРУГА ГЛЕЗОТИЯ НО СИ ЖИВЕЕМЕ И ПО ЗЛЕ ДА СТАНЕ НЯМА ДА СЕ ПАЛИМЕ КАТО ТИЯ ***!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Журналистите"-вие и вашата професия сте виновни за убийства и самоубийства.Вие не се стремите да информирате,а да налагате и да промивате.И всичко това за пари.За жълти стотинки.Прочетете статията на вашият колега Красимир Калудов "Извинението, което сме длъжни да ви поискаме, но няма да го направим" и се замислете малко над думите му и колко сте жалки.Ако не сега,все някога ще си получите заслуженото...
33
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
До Анонимен 29Не е вярно!!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Дрън- дрън ярини! преди 11 години
Хубав апел- да се потърси помощ! От кого? Човек не може да се докопа до направление за специалист при налично остро сериозно заболявание, как ли ще се добере до психиатър? Няма лечение за онкологично болните. А психолозите дали преглеждат по "каса"? На тях кой ще им плати? Същият човек, който от мизерията е принуден да си посегне и да избере такава ужасна и мъчителна смърт?!
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E добре де псевдо журналистчета,преди 1 месец имаше статия как скандинавските държави водели тази класация,тук всичко го изкарвахте розово.Ориентирайте се към друга професия.Спирам да ви чета тъпотиите!
30
2
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Хайде стига с тая реклама на самоубийствата! Скандинавските страни са на първо място по самоубийства, реализирани или не само, че там от сутрин до вечер не натрапват статистиката на хората. Вярно, че на много хора живота никак не им е лесен, но се питам с какво им помагаме, като допълнително им го натрапваме, с нищо!