ДКЕВР е неефективен регулатор, НЕК изкупува прескъп ток

Прокурорската проверка разкри сериозни нарушения в енергетиката
Обновена: 3 апр 2013 12:46 | 3 апр 2013 12:46,
113
ДКЕВР е неефективен регулатор, НЕК изкупува прескъп ток
Снимка: Европейска комисия

Пропуски в дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) установи прокурорската проверка, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов, цитиран от БТА.

Резултатите от проверката показват, че регулаторът не е съставял актове за нарушения на електроразпределителните дружества за това, че не отчитат потребената енергия на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, декларирани от трите дружества, обясни Михов.

Освен това комисията не е контролирала и качеството на енергията, не е бил изготвен и механизъм за разглеждането на жалбите на потребителите. Анализът на прокурорите показа, че от над 4 хил. жалби срещу ЧЕЗ например са били разгледани малко над хиляда.

Въпреки препоръките на прокуратурата все още няма и издаден акт срещу някое от електроразпределителните дружества, обясни още Михов.

Що се отнася до нарушенията в НЕК, прокурорът Борислав Джамбазов, отчете, че енергийната компания е задължена да изкупува 100% от енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал), независимо от нуждите на пазара. В дългосрочен план това би довело до негативи, констатира екипът, натоварен да провери дейността на държавната компания.

Договорите обаче няма как да бъдат прекратени, защото това ще коства сериозни средства, призна още Джамбазов, цитиран от агенция "Фокус". Според него нарушения има и по отношение на ценообразуването през годините - цената се е повишила с между 10 и 25%, а като цяло НЕК изкупува енергията на тези централи на цени по-високи от допустимите.

Джамбазов допълни още, че налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, и са довели до загуби за НЕК. Това не може да се установи сега, но може да се установи в рамките на едно досъдебно производство, където да се направят експертни оценки.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е бездействало при нарушения на ЧЕЗ, е установила още прокурорската проверка, съобщи прокурор Нели Златкова. Сред най-големите разходи по дейността на чешката компания са външните услуги. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да бъдат наречени енергийни, а те са възлагали повечето от своите поръчки на другите дъщерни дружества.

Сключени са и допълнителни договори, които са на стойности, както следва - договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева, договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията.

Има и опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, е установила още проверката. Според прокурор Златкова през 2011 и 2012 година "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" са имали неразпределена печалба в размер на съответно над 3 млн. лева и над 5 млн. лева. Заради престъпно бездействие от страна на служители в МИЕТ държавата не се е възползвала от правата си като акционер в ЧЕЗ, смята още прокурорът.

При EVN не са открити нарушения, докладва прокурор Роман Василев, натоварен с проверката на дружеството. "Енерго Про" също е нарушавало Закона за обществените поръчки, но това е ставало с благословията на ДКЕВР, допълни още той.

Припомняме, че проверката на прокуратурата започна в края на февруари – на 26 февруари прокурорски екипи направиха координирани обиски в офисите на трите електроразпределителни дружества. По сигнал на вече бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в обхвата на проверката попадна и Националната електрическа компания (НЕК), а Върховната административна прокуратура започна анализ на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

На 11 март Добрев внесе и сигнали за нередности с договорите между ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал) и НЕК. Бившият министър обяви, че в договорите има клауза, според която инвестициите в тези централи са гарантирани с бъдещите доходи от продажбата на електричество, т.е от сметките на клиентите.

Предстои и цялостен международен одит на енергийната ни система, а сметките за битовите нужди и самите дружества по веригата се проверяват и от Сметната палата.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
***, порасни. Моля те....
78
0
 
2
 
! Отговори
Гражданн на РБ преди 11 години
Е, някой ще каже: Имали сме, през годините и политици, завършили в престижни западни Университети. Да. Е, ЦЪФНАХМЕ ли след като сме ги имали?НЕ. Те просто бяха верни на господарите си.Сегашен статус: България се води към бананова република, както през изминалите 20 години.Просто сега вече ножът опира до кокала. Спокойно, И ТОВА Е БИЛО ПРЕДВИДЕНО....Сценарият продължава. Направен е от хора, с чужди интереси и висок коефициент на интелигентност.***.....
77
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Проблемът е, че западните и щатските стратези са ни оценили добре. Това са хора, интелигентни, на които им е прекалено ясно как ще реагират политици с никакъв опит в пазарната икономика. Още повече, ако са закърмени с Балкански ганьовски манталитет.Вследствие на това, те ни яхат, като магаре - с моркова и тоягата.Морковът е ориентиран към Запада, тоягата - ако погледнем на евтините енергоресурси от Изток...А морковът е посен, такъв сме си заслужили със сервилното си поведение, нали?Тъжно..
76
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Производството създава добавена стойност. Нуждае се от производство на блага, за да можем да просперираме. Производството дава заплати, данъци - вследствие - отчисления за социални и други разходи.На първо място са ресурсите и производството, значещи за просперитета на икономиката. При евтини енергоресурси имаме по-ниска себестойност на произведената продукция, следователно по-конкурентноспособна е тя.Всичко друго е лъжа.САЩ водят войни навън за евтини енергоресурси.***, събуди се!!!!
75
0
 
1
 
! Отговори
bobo преди 11 години
За това Трактора иска "група прокурори", защото ако е един става едно чудо!!! Така и в ДЕКВР най-вероятно някой е създавал чудо, нали все пак не сме толкова *** да не знаем, че и там има поне един разумен!!!!! Всичко е ставало с мълчаливото съгласие на властта! Нека пак гласуваме за БСП, ГЕРП, СДС, Атака !!!
74
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Е, преди влизането в Европейския съюз се заредиха политици, които ДАВАХА всичко, само и само да влезем там. Влязохме. Спряхме малките ядрени блокове. И сега не ни искат в Шенген.Не сме и в ЕВРОзоната дори. Имаме валутен борд. Нямаме пари. Имаме финансова стабилност, нямаме РАЗВИТИЕ. Имаме стабилна банкова система. Нямаме икономика.ЗАЩОТО продажните ни политици, за тези 20 г. затриха ПРОИЗВОДСТВОТО ни. Производство на ценни метали и евтина електроенергия.ГЕРБ довършва енергетиката.Тъжно, нали
73
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
..После дойде влизането в Европейския съюз. Европейците бях сигурни, че ще се откажем от малките блокове на Козлодуй, тъй като те поставяха ГЛАВНО условие: "ВЪН евтиния руски ток от Европа", представяно на нас като: "Старите ви руски реактори са опасни.". Реактори, Които работят и до ДНЕС в Словения и Унгария, тъй като тези страни са си знаели цената....Независимо, че и те бяха КАТО нас - "комунистически".БЕДНИ ПРОДАЖНИ ТЪРГОВЕЦО БАЙ ***..... Тъжно, нали? НО ФАКТ....
72
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Още откакто Беров, през далечната 1992 (някъде там) се съгласи да затваря блокове в ядрената централа, още тогава западните и американските анализатори разбраха, че нашите политици са от бедняшки сой, или глупави, или с еснафска психика, мислещи предимно за себе си, готови да продават всичко, за свое облагодетелстване.Европа потри доволно ръце: "О-о-о, тия диви балкански племена, дори не разбират какво важно геополитическо значение имат за нас, а виждат само до края на носа си."Тъжно, нали?
71
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
..След като енергопроизводството стане неконкурентноспособно, то само ще се задуши, поради изкуствено създадено "свръхпроизводство", както ще видите....Пита се: как нашите политици допускат това да се случи на България?Не са глупави. Знаят последствията. Е?Изводът е само един: Добре стимулирани отвън, за да работят против интересите на България. Страх, пари... Методите са различни, но основата им е само една: Продажнически, бедняшки манталитет на политиците ни... Политици за затвора.;-)
70
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Братя Българи,чужди интереси, плащащи на нашите политици, вече 2 деситилетия, водят бавно и постепенно, но целенасочено страната дотам, че да нямаме евтини енергоресурси, конкуриращи тия в Европа, следователно да изравним производството си по себестойност с тяхното или по-зле.Схемата е проста: Щом едно енергопроизводство е с ниска себестойност, трябва да му се начислят всевъзможни такси, тъй щото то да стане неконкурентноспособно на външния пазар в региона...
69
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Тепърва ще видите намаление на евтиното производство от АЕЦ-а, щото е държавен, заради клаузите за задължително изкупуване на "зелената енергия" от частниците и високата такса "пренос". Може би още... УТРЕ.Костов, ГЕРБ, - платени проводници на чужда енергийна политика, водеща до ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН скъп ток от Американски ТЕЦ и ВЕИ.Бедни български народе, митингуваш срещу "бушоните" ЕРП-та, без да видиш глобалната картина... картина, в която за евтин български ток няма място в Европа.Народе!!!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Работата е АЧИК ! преди 11 години
Няма да видим договорите на Митко Каратиста за 800 млн. лева. Оказаха се търговска тайна"ЧЕЗ Разпределение България" АД уведоми че договорите представлявали търговска тайна и разкриването от АДФИ и нейни длъжностги лица, служители или трети лица действали по нейното възлагане ще засегне интересите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ България" ЕАД по смисъла на чл. 37, ал.1 т.2 от закона за достъп до обществена информацияБатя Българи пост 98 ще се окаже прав, Без кръв няма да стане
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е 95, управляващите са сключили тези договори и от тях трябва да се търси отговорност, но кои са управляващите??? Отговорните, в момента, не са официално на тези постове, а най-нагло се гласят за изборите. Какво ги интересува, че народа негодува и не иска да гласува за нито една от тези партии...Отговорността е и на НДСВ, и БСП, и ГЕРБ. А какво следва след като първите са сключили тези смазващи народа договори? Защо не разследват отговорните лица, там стои подписа на някого?
66
0
 
6
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КОЙ ЛЪЖЕ...???- ИЗЛИЗА, ЧЕ СВРЪХ-СКЪПАТА... ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КУПУВА...!!!"прокурорът Борислав Джамбазов, отчете, че енергийната компания е задължена да изкупува 100% от енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток"1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонтурГлобал), (автора... - КАЗА И АЕЦ.КОЗЛОЗУЙ..., а го изпусна при повторението...) независимо от нуждите на пазара..."- Въпроса КОЙ ЗАГРОБИ НЕК СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ...???- ОТГОВОРА Е - ГЕРБ...!!!.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Одавна пиша и говоря,че основните виновници за скъпия ток са държавата и ДКЕВР за липсата на адекватен контрол и дори престъпно бездействие от същите органи в ущърб на интересите на хората,но няма кой да ме чуе.Затова нашият гняв трябва да бъде насочен не само към ЕРП-тата,но основно към управляващите ,които допуснаха ЕРП-тата да си разпашат коланите и да ни рекетират по най-безобразния начин.
64
0
 
10
 
! Отговори
КРАДАТ ни ЯКО преди 11 години
Данни след проверката от прокуратурата- ЧЕЗ за 2012 Год. Са с печалба 593 милиона. Три дружества 3.590= 1 770 един милярд и 770 милиона лева е печалбата на трите енерго дружества за 2012 година. Тази печалба им е малка и ламтят за още! Какво направи ГЕРБи Бойко БОРИСОВ. Абсолютно нищо - даже продадоха дьржавния дял от ЕРП. Потьрси ха ли девидентите - Не. Ето това чудовище ГЕРБ и БОЙКО ТЬПО то пак се натиска да ни управляват! И.Костов,царя,Станишев и БОЙКО са за обесване!До кога ще тьрпите бьлга
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Румен Овчаров и БСП - национални герои. ДА ЖИВЕЕ !!!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ НА НЯКОИ И СЕ ЧУДЯ. НАРОД ЛИ ЖИВЕЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ИЛИ ОВЦЕ? ТОЛКОВО ЛИ СТЕ НАИВНИ? УЖ ВСИЧКИ СТЕ УМНИ ЗАВЪРШИЛИ ПОНЕ СРЕДНО А НЕМОЖЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА. ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗА КОИТО ГЛАСУВАТЕ ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ОТИВАТ В ПАРЛАМАТА ЗА ДА ВИ НАПРАВЯТ БОГАТИ И НЕЗАВИСИМИ? ТОВА ЛИ СИ МИСЛИТЕ? ТЕ СА ТАМ ЗА ДА СТАНАТ МИЛИОНЕРИ СЪС СВОИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ФИРМИ В КОИТО НАЛИВАТ ОТ ВАШИТЕ ДАНЪЦИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЕВРА. ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИ УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА И ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой управлявше последните 4 г.??Преди 4г. не съм плащал сметки по 250 лв на месец за парно !!!!Колкото и да си *** гербер трябва да правиш някаква елементарна разлика
60
1
 
5
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ДОГОВОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕКРАТЕНИ-ПОЛЗА НИКАКВА.ТАКЕ ПОНЕ ЩЕ ЗНАЕМ ЧЕ ЗАКОННО НИ КРАДАТ.