ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си

Бившият депутат е в конфликт на интереси
Обновена: 3 апр 2013 15:01 | 3 апр 2013 14:20,
234
ГЕРБ-ерът Емил Димитров подпирал със закони фирми на майка си
Емил Димитров. Снимка: Булфото, архив

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е установила конфликт на интереси по отношение на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Това съобщиха от комисията, цитирана от БТА.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По първия сигнал комисията е установила, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързаната с него "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД.

Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание текстове, с които се премахва ограничението от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на тези, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци.

Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024 г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе".

Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД, посочват от комисията.

По втория сигнал комисията е установила, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т. нар. "цигарени гилзи" - свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД, добавят от комисията.

Емил Димитров е пренебрегнал и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него. Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административния съд в София. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ахахахахаха от 5000 до 7000 глоба ахахахахахами той сигурно ги прави за часове тия пари, ще го съсипете.Смешна държава е България, смешна ! Ама по-смешни сме ние, защото търпим
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами хайде малко в затвора сега да го пратят.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И майка му на 100 години ли е......тоя е на 50...
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eiiiiiiiiiiiii s takiva zmeiove e pylna BG. za o6te 1000 god. niama da se izrodiat i 6te o6tetiavat malkoto svestni bylgari.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поканен бил....да му слагат гривните и при бай Ставри в Централния софийски !Щото само ги каним, затова сме на тоя хал..
4
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кво праим ся? За милиони няма закони, за кокошка няма прошка, кокошкарят няма как, ще лежи в затвора пак.
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще му отнемат възнаграждението - това хубаво, ама дали? Амииииии..... надали;)
2
2
 
28
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
V PARTIA GERB NIAMALO KALINKI,LOBISTKI ZAKONI I T.N. TE BILI EDINSTVENI.GERBERI NE6TO MNOGO SE FILMIRATE I MNOGO EK6ANI GLEDATE.
1
2
 
70
 
! Отговори
немо преди 11 години
Аааа, това не може да е вярно. Ние от герб сме най-честните, най-почтените, ние не крадем. От време на време ползваме само самолета да возим тигрите от бистрица ама това е друга работа.