Големите ромски квартали – като в друг свят

Български роми се стичат към Европа в търсене на по-добър живот
16 апр 2013 20:10, Елка Василева
146
Големите ромски квартали – като в друг свят
Снимка: архив, Булфото

Там е като в друг свят. В големите ромски квартали на България едни живеят сред боклуци, други - в разкош, пишат германските журналисти Базил Вегенер и Брита Педерсен, които наскоро посетили софийския квартал Факултета.

Ужасна миризма на изгоряла гума се разнася в големия квартал, който прилича на нещо като лабиринт. С население от близо 45 000 жители Факултета е един от най-големите ромски квартали в Източна Европа. Българи по принцип не стъпват тук. Това е един изолиран свят, подобен на гето, който при това е смятан за опасен.

Повечето, но далеч не всички жители на Факултета са безработни и бедни. От една барака се носи мирис на мухъл, от друга - аромат на кафе. Зад отворената врата на примитивна къща от камък някаква жена припява тъжна песен. Отпред е паркиран трабант. Иззад голямото сметище се вижда луксозна триетажна къща с матирани стъкла на прозорците. Пред нея е спрял Фолксваген Туарег. По какъв начин малцината богаташи в квартала си набавят пари за такъв лукс - това никой не казва.

Исус и другите

"Какво търсите тук?" - пита млад ром двамата германски журналисти, които обикалят слисани квартала. 21-годишният ром на име Исус е горд, че семейството му междувременно вече не живее във Факултета. Наминал само да посети роднините си. Жена му е бременна, скоро ще роди, но жилището, в което живеят заедно с родителите му, е тясно. "Искам да отида в Европа, само че парите не стигат", казва Исус. Той е монтьор, но работи в една будка - печели между 350 и 500 лева месечно. Иска да отиде в Европа и да работи там като монтьор. "Спечеля ли достатъчно пари, ще се върна в България", казва той. Но не изглежда изненадан, когато германските журналисти му казват, че много български роми, заминали за Германия, живеят там в мизерия.

В България, както и в други балкански страни, голяма част от хората избягват да си имат работа с ромите - не искат те да живеят в съседство с тях, да са им колеги в работата или съученици в училище. Дори онези роми, които са посещавали единственото във Факултета училище, нямат шанс да си намерят нормална работа. Пълномощникът на българското правителство по въпросите на ромите казва, че се полагали усилия ромските деца от Факултета да бъдат извеждани от квартала, за да не са изолирани.

Дани е изгубила вяра в българските власти. "Те не се грижат за нищо", недоволства 52-годишната жена. Корумпирани чиновници били виновни за това, че фирми нелегално изхвърляли отпадъци на сметището във Факултета, казва тя.

Най-слабото звено

По време на социализма много роми работеха в големите държавни предприятия. Днес ромите са най-слабото звено в едно общество, разтърсвано от социални напрежения. "Икономическата криза се отразява най-тежко на социално най-слабите", признава българския министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова и добавя, че парламентът единодушно е приел стратегия за интеграцията на ромите.

Стратегия има, но осъществяването й здраво куца. Неслучайно много български роми се стичат към Европа, където търсят по-добър живот. Само че и Европа не приема радушно прииждащите роми. В Германия например се водят бурни дебати по въпроса, все по-често се поставят и искания за ограничаване на притока на роми от България и Румъния. Впрочем, подобни искания издигна и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.
 


(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: ГерманияромиФакултета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
22
 
! Отговори
Индиана Джоунс преди 11 години
Само да ви известя...близо 70% от земеделските производители са ***.Българските села се превръщат в ***, има и официална статистика. Вече повечето от българските села са *** мнозинство, засега отсъпват само по численост в селата.Съвсем скоро(10 години) *** ще бъдат болшинство в българските села. После и в градовете...*** са новите българи...след 50-60 години, това ще са хората, които ще убиват за да се наричат българи...*** ще са новите фашисти на България...
26
0
 
34
 
! Отговори
Пича преди 11 години
Нека се махат. Не знам за ***, но определено у нас ще настане по-добър живот.
25
0
 
37
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Моля помогнете на бедните ***...да си заминат за Индия, където е родното им място!!!
24
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Увеличението на доходите може да стане само по един единствен начин - прекратяване даването на пари на ***-*** и пренасочването им към работещите българи и техните родители (пенсионери). Сметката е проста 12-13 милиарда лева на година (явни и скрити разходи) като се разделят на работещите и пенсионерите се получва висока минимална заплата и над 600 лева минимална пенсия. Математиката никога не лъже.
23
0
 
36
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
... и, жерналистите - това не са "квартали", а мръсни незаконни гета, които, ако нашите власти си гледаха работите, щяха да бъдат премахнати с булдозери, а при нужда - и с огън... защото, германски журналисти, Българинът в България не може да построи и курник на сквоя собствена земя без разрешение, но на мръсния *** му е позволено да си стряпва вонящата колиба къдато си поиска, на чуждата земя и никой не смее да го пипне, защото имал "права"... но ние още много малко ще търпим тая гавра.
22
0
 
23
 
! Отговори
ава преди 11 години
По скоро са в търсене на по-високи социални помощи. Може и тук да не жимеят така мизерно, ама като чакат само на социални няма как да стане.
21
0
 
8
 
! Отговори
levski84 преди 11 години
za vsi4ki godini te ne sa napravili ni6to dobro taka si go napravixa romite sami samo krajbi i pomo6ti kazvam samo 4e v edno karlovsko selo karnare ima bivak ot romi edin star *** kazva na sina si xodi s mom4etata v gorata da im pomogne6 a ciganina na ne pove4e ot 37-38 godini my vika xa ve4e si piq rakiqta ytre ima pomo6ti za 15 lv da xodq se trepq ima 8 deca tva e i go boli k--a za decata zima pomo6ti banket 3-4 dni posle nekoq razbita vila i tva e kak da ba4kate kato vi gleda balgariq
20
0
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
18 - не стотиците милиони, а МИЛИАРДИТЕ, хвърлени за "интеграцията" на т.нар. "роми" отиват на вятъра, не по религиозни причини, а просто защото *** НЕ СА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА. В интелектуално отношение те стоят по-ниско от хората, а по отношение на моралът и на елементарната хигиена, са по-долу от животните. ТОВА е проблемът - той е на генетично ниво и порадо това няма как да бъде решен. *** трябва не да се "интегрират", а просто да се елиминират.
19
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Общ, необходим бюджет = 503 млн. лв. + консумативи около 5 млн. преко сили бюджета е 510 млн. лева!След 20 г. са на половина, след 40 1/3, а след 60 г. няма да ги има! Споделете, ако сте съгласни
18
0
 
38
 
! Отговори
преди 11 години
ако в България има 500 000 неграмотници (*** от мъжки пол), да им се платят дори по 1000 лв. на калпак са 500 млн. лв. плюс на хирурзите (уролози) по 100 лв. на уролог за операция.Процедурата отнема само 15 до 20 минути. Така за 500 *** имаме 10 000 минути = 167 часа, или 20 работни дни.1000 уролога ще се справят за един месец с вазектомирането на 500 000 *** и изнасилвачи на деца и баби!На уролозите ще се плати по 3000 лв. за този един месец усърдна работа или 3 млн. лв.!
17
3
 
46
 
! Отговори
7 преди 11 години
Не сте прави да обиждате така ***. Те са едни добри същества, които ние не можем да разберем и не заслужаваме. Европа е достойна за тях, а ако ни е останала поне малко капка човечност, ще намерим начин да ги снабдим с еднопосочни билети за там
16
0
 
15
 
! Отговори
Индиана Джоунс преди 11 години
Модерните хуни! Както навремето хуните са нападнали Рим, така и днес това ще се случи с ***. Дори според някакви учени(според други съвсем не е така), хуните и *** са от древните индо-арийски племена...така, че явно виждаме повторение на историята...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** вярват в кармата прераждането . затова са *** .
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българския табор отива към небето.*** никъде по света не са желани.Сотиците милионихвърлени за тяхната интеграция са пари хвърлени на вятъра.Защо?По една проста причина.Нито една от трите основни религии не е възприета от *** общност. За християнството бяха необходими 2000 год.,за исляма 1500 г.*** не възприеха нито едната.Затова са и на това положение.Проблемите с *** ще са проблеми и на нашите правнуци.В Европа те ще са онази среда от която ще се роди новия националсоци
13
0
 
56
 
! Отговори
1 преди 11 години
Значи ние като не искаме да отиват нашите пари от данъци за *** ,това е дискриминация.А когато *** отидат в техните страни и искат социални помощи,това е "натоварване на тяхната социална система",но в никакъв случай дискриминация.Нека сега да ходят там *** и малко да им полежат и на техните гърбове.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
едните вярват в исус *** вярват в прераждането .Те и за това се раждат като Бълхи
11
0
 
33
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
То хубаво в Европа, но там няма как да ползват социалната система и да крадат безнаказано. Там има закони, които го пращат в затвора, така че сещайте се, къде ще им е по-лесно да паразитират. Там никой не им дава права да се возят без билет и да си карат каруците, както и много други неща, които си правят в България, така че пак ще си се върнат при вас.
10
1
 
20
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
А я кажете кой е "най-хубавия" ***(турчин)
9
0
 
26
 
! Отговори
коментар преди 11 години
От ромските *** в Европа , към България се изпращат ,повече средства, от тези , които получаваме от ЕС.Без никакви задръжки и контрол.И вез никакви данъци.Може да посетите западният район на Софийските гробища и ще се изненадите от лукса и разкоша , който цари там, за сметка на потрошените и жалки гробове на обикновените софианци.Никъде няма да видите метални буквви за надписи и спомен. И не се лъжете , че това е дело само на ***. Има и мафия от каменоделци, които им плащат за то
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да ходят навън при положение, че ние им плащаме данъците, сметките за вода, ток и тн?