Предрешен конкурс за управлението на Пирин, алармира НПО

„Природата за хората и регионите“ с разследване как се печелят 1.6 млн. лв.
Обновена: 22 апр 2013 11:10 | 22 апр 2013 11:09,
1
Предрешен конкурс за управлението на Пирин, алармира НПО
Снимка: архив, Булфото

Зелените на Тома Белев спечелиха 1.6 млн. лв. за изработване на план за управление на Пирин в предрешен конкурс, алармират от „Природата за хората и регионите“.

С решение №24 от 19.04.2013 директорът на НП Пирин инж. Валери Мачев обяви “Oбединение  Пирин 2014“ за победител в конкурса  за изработване на план за управление на Пирин.

Участници  в този консорциум  са „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, кандидат за депутат от партия „Зелените“.

Всъщност  реален конкурс нямаше, защото  комисията за оценка отстрани  останалите кандидати още на фаза представени документи, припомнят от „Природата за хората и регионите“.

Въпреки сигналите, че този конкурс е предрешен, защото председателката на комисията Евелина Божилова-Кабакова има дългогодишни бизнес отношения с представляващия  „Обединение Пирин 2014“ Тома Белев, Дирекцията на  НП „Пирин“  и МОСВ  излъчиха предизвестения победител.

От „Природата за хората и регионите“ алармират, че начинът за печелене на поръчки от зелените през последните години е един и същ. Те подгряват обществото и медиите с преекспониран проблем, обикновено свързан с Черноморието и планините.

Правят митинги, шествия, бдения на централно място в столицата, за да си гарантират широко медийно отразяване. По този начин и с влиянието им, упражнявано и чрез участието им в обществените съвети към министерства и агенции, оказват натиск върху държавата за отпускане на все по-големи бюджети за дейности, които са в кръга на техните интереси, смятат още от организацията.

„Вече търсят и политическо въздействие с  партията си „Зелените“. С натрупаната информация, влияние и политическа подкрепа диктуват условията на важните за тях обществени поръчки. Впоследствие чрез обръч от техни неправителствени организации и търговски фирми създават обединения, които редовно печелят големи обществени поръчки, какъвто е случаят и с Пирин“, казват още от „Природата за хората и регионите“ 

Тези действия обаче според „Природата за хората и регионите“ не биха могли да се реализират без активната помощ на чиновници от МОСВ, включително и на министри и заместник-министри.

Така зелените монополизирали усвояването на еврофондовете по Оперативна програма „Околна среда“ и бюджета на МОСВ.

Комисията за оценка на офертите за плана за управление на Пирин лиши конкурса от осигуряване на достатъчно конкуренция, главна цел на Закона за обществени поръчки, припомнят още от организацията.

От четирима участници трима бяха отстранени на предварителна фаза. Проучване на „Природата за хората и регионите“ установило, че председателят на комисията Евелина Божилова-Кабакова и координаторът на проекта Людмила Димитрова имали пряка връзка с останалия тогава единствен кандидат -„Обединение Пирин 2014“.

Людмила Димитрова е ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал  и инж. Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Средствата за изработения тогава план са  осигурени от  швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“  с координатор Петко Цветков, настоящ директор на същата фондация. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ е имала договори, подписвани от бившия директор на парк Витоша Тома Белев.

Пряка връзка с Тома Белев има и председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, чието   еднолично дружество „ Консултантска група за обществени поръчки“ има тригодишен  договор (от 2012-2015 г.) за консултантски услуги на стойност 60 хиляди лв, сключен без конкурс от тогавашния директор на парк Витоша Тома Белев.  Преди това в периода 2010-2012  Божилова-Кабакова е изпълнявала редица договори с дирекцията на парка и като физическо лице, напомнят още от „Природата за хората и регионите“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари