КЗК отмени решение за парк "Пирин"

Умишлено е манипулирана обществена поръчка, казаха от "Природата за хората и регионите"
28 май 2013 11:33,
8
КЗК отмени решение за парк "Пирин"
Снимка: архив, Булфото

Комисията за защита на конкуренцията отмени вчера като незаконосъобразно решението на директора на Национален парк „Пирин“ инж. Валери Мачев, с което той даде изработването на новия план за управление на Пирин на Тома Белев, съобщиха от „Природата за хората и регионите“. 

Комисията връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението на КЗК означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014“ на „Зелени Балкани“ на Тома Белев и на „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, се казва в прессъобщение на „Природата за хората и регионите“. 

Комисията е констатирала, че за ключовия експерт Мария Кехайова са представени неверни данни за трудов стаж. Приложените доказателствени референции и служебни бележки се припокриват по време. В издадените служебни бележки от „Зелени Балкани“- Ст. Загора и „Дикон груп“ се посочва по-голям стаж, отколкото е действителният. 

Комисията за оценка към дирекцията на парка е приела и представен договор на Мария Кехайова с „Дружество за защита на птиците“ (от коалицията „За да остане природа в България) , в който дори няма посочен срок..
КЗК констатира, че фирмата жалбоподател „Пролес инженеринг“ е била несправедливо отстранена от конкурса, провеждан от Дирекцията на парк Пирин, с мотива, че няма доказателства за квалификацията и професионалния опит на ключов експерт ( мониторинг) проф. д-р Екатерина Павлова.

Комисията към парка не е взела предвид приложената референции от ректора на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин, удостоверяваща обстоятелството, че в продължение на 25 години проф. д-р Павлова, е част от екип по международна програма за ежегодишна оценка и мониторинг на горските екосистеми, включително и на защитени територии. 

„Решението на КЗК доказа нашата хипотеза за умишлено манипулиране на обществена поръчка за план за управление на Пирин и незаконносъобразна работа на Комисията в интерес на известните природозащитници. В схемата за печелене на нагласени  обществени поръчки по ОП „Околна среда“ участват едни и същи много активни зелени организации и техните търговски фирми, чийто терен се разчиства от поставени лица в комисиите за оценка, като се отстраняват всички останали участници. По този начин природозащитниците прибират максималната възможна цена за изпълнение на работата и си осигуряват монопол върху изработването на плановете на природните и национални паркове“, посочват от „Природата за хората и регионите“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Тома Белев е един "зелен" ***!
6
1
 
1
 
! Отговори
ДО КОГА??? преди 10 години
ДО КОГА "ЗЕЛЕНИТЕ" ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УПРАВЛЯВАТ В СВОЙ ИНТЕРЕС??? ДО КОГА ЩЕ РЕКЕТИРАТ ДЪРЖАВАТА ???!!
5
0
 
3
 
! Отговори
Махнете и тези преди 10 години
Тома Белев: Асоциация на парковете в България, член на партия Зелените и неин кандидат за евродепутат, активист на коалиция За да остане природа в България. В нея участници са съпругата му Весела Кавръкова, представител на WWF за България, дейността им чрез създадените над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна, Симеон Марин, Иво Прокопиев (Дневник), Цветелина Бориславова (СИбанк), Даниел Попов !!! Изчистете тези хора от държавата !!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Турбо преди 10 години
до 1-ви, каква прокуратура? Тома Белев трябва да бъде обявен за влечуго от защитените видове!
3
0
 
6
 
! Отговори
Савата преди 10 години
Ей я е тая Цветелина или поне част от империята й: Управител на CSFI, Консорциум каучукова индустрия- АД, София член на Съвета на директорите; Ай Ти Пи България-ЕООД собственик и управител; Интерпрайм тобако-ООД съдружник и управител; ИПОН-2ООД съсобственик (1992); Сириус-2-ООД съсобственик (1992); Цебра-ООД съдружник (1994); Прахайм-ООД Червен бряг съуправител (1996); Химтекс-АД член на Съвета на директорите (1997)., на разни офшорки и др.
2
1
 
7
 
! Отговори
Кръг преди 10 години
Тома Белев = Иво Прокопиев = Цветелина Бориславова = Пампорово = Поморийското езеро = багери = цена за тока = ВЕИ-та = Борислав Сандов = бетониране = бенджамини = рекетьори = позьори = изнудвачи = простаци ! Клик от *** !
1
1
 
4
 
! Отговори
Цвете преди 10 години
Тома, Тома, не можа да се прибереш милионите от Пирин. Какво ще правиш сега. Ще търсиш нови начини да ни крадеш, мошенико. Предлагам прокуратурата да се сезира и да провери всички неправителствени организации на Томато и колко пари е прибрал незаконно. Накрая ще излезе, че големия "еколог" е милеел само за парите, но не и за природата.