Над 680 декара са залесени с дървета в 10 природни парка у нас

В парковете се изгражда и туристическа инфраструктура
3
Над 680 декара са залесени с дървета в 10 природни парка у нас
Снимка: Булфото, архив

Над 680 декара са залесени с местни видове дръвчета в десет от природните парка у нас, като това е станало в изпълнение на проект, финансиран от европейската програма "Лайф плюс". Това отчетоха на пресконференция днес представители на екоорганизацията WWF, Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и техните партньори по проекта.

Освен залесяване, проектът включва още изкореняване на инвазивни видове, които се разпространяват много агресивно и задушават местните. В парковете се изгражда и туристическа инфраструктура - маршрути, кътове за отдих, указателни табели, мостове, огради и дървени скари, каза Димитър Бърдаров от ИАГ, който ръководи проекта.

Проектът е на обща стойност 1,236 млн. евро, като финансирането от ЕС е 50 на сто, а останалите средства са съфинансиране от партньорите по проекта. Дейностите по него са
започнали през 2010 г. и ще продължат до юни 2014 г.

Бенефициенти по проекта са десет природни парка - Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа, Шуменско плато, Българка, както и две специализирани подразделения на ИАГ - Тополово стопанство Пазарджик и Горска семеконтролна станция - София.

Предстои засаждането с фиданки на още 120 декара в десетте природни парка. Местните видове, с които се залесява, се отглеждат специално и се изследват генетично в двете подразделения на ИАГ.

Сред тях са бяла върба, елша, полски ясен, цер, бряст, черна топола, планински ясен, сребролистна липа, явор, бук и зимен дъб.

До момента са обработени и 41 декара с инвазивни видове, сред които японска рейнутрия и някои видове тополи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
лесовъд преди 10 години
Да се промени веднага комерсиалния закон по горите,същия толерира всички браншовици в търговията с дървесина и поголовното изсичане на гората.Закона е измислен и работи в полза на корупцията и дървената мафия от колкото ползите за правилно отглеждане на горите.Сегашния закон е вреден за все още останалите гори,тъй като в близко бъдеще и тях няма да ги има ако той съществува в сегашния си вид.Нужно е не агенция,а министерство на горите,това е цяла наука ,и умишлено се цели тя да бъде унищожена.
2
2
 
3
 
! Отговори
gogo преди 10 години
Добре е да се садят гори. Обаче знаете ли, че всяко едно бебе, отгледано с памперси коства на природата 10 отсечени големи дървета, превърнати в памперси, които после отиват на бунищата като токсичен и неразградим ***. Какъв е смисълът тогава да садим гори? Една детска ясла унищожава всяка година по една гора под формата на памперси. По-добре да променим начинът си на живот. Например, да отглеждаме децата си без памперси. Как? Има начин, вижте на адрес BezPeleni.info
1
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
KAPKA V MORETO E TOVA NA FONA NA XILQDITE DEKARI ZALESQVANIE PRI TATO.IMA DA MU DI6AME PU6ILKATA O6TE DYLGI GODINI