Структурни промени блокират извеждането на деца от домове!

Новата власт не ни търси, жалват се НПО-та
14
Структурни промени блокират извеждането на деца от домове!
Снимка: архив, Булфото

Новината, че Държавната агенция за закрила на детето ще бъде преместена към Министерството на младежта и спорта, блокира извеждането на децата от домовете. За това предупредиха представители на неправителствени организации, които преди дни изпратиха открито писмо до президента и премиера, в което настояват да няма структурни промени в системата. 

Реформата за извеждането на децата с увреждания от институциите е в много напреднал етап и каквито и да е промени сега ще блокират процеса, коментира Елка Налбантова от Фондация "За нашите деца".

2000 деца с увреждания трябва да бъдат изведени от 55 домове през следващите две години и да бъдат настанени на 185 места. За всяко едно от тях се взема индивидуално решение. 300 от децата са особено рискови и цял екип от професионалисти решава каква да е съдбата им поотделно, мотивира се тя.

Налбантова призна, че икономически не е изгодно страните да отглеждат деца или възрастни хора в институции и заради това световната практика е да се търсят приемни семейства или да бъдат настанявани в защитени жилища.

Все още приемните семейства не искат да вземат деца с увреждания и заради това повечето от тях ще бъдат настанени в защитени жилища, където ще им бъдат осигурени и медицински грижи.

Нито един представител на новата власт не ни е потърсил да поиска мнението ни, оплака се Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Заради това утре по време на заседание на Обществения съвет към социалното министерство той ще постави въпроси, защото по думите му системата е в колапс и няма как да отговаря на потребностите на децата, за които трябва да се грижи.

Като пример за това той отбеляза, че на един социален работник от отдел "Закрила на детето" се падат по 200 случая. В останалите страни един човек има не повече от 20, сравни Богданов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
социален преди 10 години
Браво на управляващите!Пълни структурни промени и вън на властолюбците гербаджийски калинки в системата.
11
0
 
2
 
! Отговори
Дени преди 10 години
Оказа се, че на тези т.нар. НПО основната идея не е "грижа за децата", а премахването на домовете за социални грижии и намаляването на правителствените разходи...Тъжно, но факт...
10
1
 
2
 
! Отговори
Егон преди 10 години
Че що да ви търси, нали е нова власт? Наред са тютюнопроизводителите, а след това да се готвят и зеленчукопроизводителите. Никой няма да ви обърне внимание вече на вас. То да не е като преди да влизат хора с проблеми, а да излизат с решения. Сега ще видите соц. крепостите какви тежки врати имат.
9
0
 
2
 
! Отговори
Tina преди 10 години
"Новата власт не ни търси, жалват се НПО-та"Това звучи като комплимент за новата власт...
8
0
 
0
 
! Отговори
Just Me преди 10 години
До АнонименДано изказването ти да е шега..........
7
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Ами да, новата власт има много по-важни държавни дела за решаване от съдбата на децата в домовете, като например правата на пушачите, които горките са поставени при нечовешки условия да пушат зимата навън...А сега дори не е зима...Избрахме си го това правителство, да си го търпим сега
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със сигурност е по-добре да се блокира изкарването на деца от домовете! ***, които организират гей-паради, няма как да не посегнат и на децата от домовете!
5
1
 
3
 
! Отговори
44 преди 10 години
Самоооо глупости, само глупости!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Новата власт не ни търси, жалват се НПО-та"Хем са НПО, хем искат да действат заедно с ПО. Някой да им обясни че така не може... да си махнат Н-то и после иамт право да мрънкат.
3
2
 
4
 
! Отговори
malta преди 10 години
"браво" на управляващите
2
4
 
3
 
! Отговори
Нина преди 10 години
Сега в един дом от 50 деца се грижат много по-малко хора отколкото като се построят защитени жилища.Някои хора искат да увеличават тези,които работят на държавна издръжка.Някой се загрижил за тези деца при положение,че родителите им не искат да ги гледат.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гарантирано от гея бея и злодея !!!!!!