Създаването на мегаструктури в разузнаването било опасно

Те стават толкова силни, че подчиняват дори създалите ги политици,твърди Безлов
7 юни 2013 22:32,
22
Създаването на мегаструктури в разузнаването било опасно
Сградата на ГДБОП. Снимка: Bulphoto

„Прекалено бързо и неясно е случващото се със разузнавателните структури в България. Много въпроси останаха без отговор. Това е едва първата седмица на новото правителство, а беше взето изключително тежкото решение Главната дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да премине към Държавна агенция „Национална сигурност”. Дори само дебатите по подобна тема отнеха на британския премиер Дейвид Камерън повече от две години“, каза в ефира на Bulgaria On Air Тихомир Безлов от Центърa изследване на демокрацията.

Той посочи още, че никой все още не е в състояние да обясни например, как ще бъдат координирани МВР и новата ДАНС. Не е ясно и как полицията ще споделя информацията си със разузнавателните служби.

„Подобни огромни структури имаше само по тоталитарно време. Дори на страни като Великобритания и САЩ им стана ясно, че взаимодействието между полицията и такова мегаведомство, ако мога така да го нарека, е повече от опасно. Подобни структури стават толкова влиятелни и силни, че подчиняват дори политиците, които са ги създали. Всички си спомняме как агентите на КГБ оказваха натиск върху хората от Политбюро“, обясни още Безлов.

Според него новата ДАНС също ще работи с агенти, ще вербува нови такива и ще извършва оперативна дейност. Много вероятно е да има два проблема, каза още той.

„Първият е, че в даден момент винаги ще се стига до въпроса дали конкретна акция не е политическа. Това е достатъчно, за да бъде компрометирана. Вторият е, че вероятно ще има обръщане на ролите, което неминуемо ще доведе до спекулиране с властта. Обикновено в България това се използва за разчистване на корпоративни интереси“, обясни Тихомир Безлов.

Още от коментарите на Безлов можете да видите във видеофайла тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО ПОНЕ ЧОВЕК ЩЕ ИМА КЪДЕ ДА СЕ ОБЪРНЕ В СЛУЧАЙ НА ПРОБЛЕМ С КОРУМПИРАН ПОЛИЦАЙ ОТ ВИСОК РАНГ,ДО СЕГА КВО БЕШЕ АКО ЧОВЕК ИМАШЕ ПРОБЛЕМ С ТАКИВА ХОРА НЯМАШЕ КЪМ КОЙ ДА СЕ ОБЪРНЕ ЗА ДА НЕМУ НАПЪЛНЯТ КАНЧЕТО С ОЛОВО БЕЗ ВРЕМЕ
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАЗБИРА СЕ 4Е Е ОПАСНО ЗА МАФИОЗИТЕ И КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИЦАЙ ТО ТОВА ОТ ЯСНО ПО ЯСНО.ТАКА СЕ ГРАДЯТ ИСТИНСКИ ОРГАНИ НА РЕДА А НЕ КАКТО ДО СЕГА!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
ПОЛИЦАЙ преди 10 години
В ПОЛИЦЕЙСКИТЕ СТРУКТУРИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО МЯСТО ЗА СПЕЦСЛУЖБА.
15
3
 
2
 
! Отговори
народ преди 10 години
До james1ТРЕПЕРЕТЕ КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСТИ.НЯМАААААААААААА НЯМАААААААА ГО ВЕЧЕ КОКАЛА.
14
1
 
9
 
! Отговори
Волен ибрикчийски преди 10 години
Какво разузнаване? Ние сме вече вилает на анкара и москва. Чакаме с нетърпение новите 25 милиарда кредит за да угодим на москва и не 4 а 8 часа задължителен турски в училищата.
13
1
 
1
 
! Отговори
Bacterikov преди 10 години
ste gi pravim za iznos, kakto domatite, karpuzite, tabaka, sireneto, bivolskoto mlyako, obuvkite, rizite, limonadata, bozata,diplomatite.
12
0
 
6
 
! Отговори
Опа преди 10 години
Пак ли откриваме топлата вода?
11
3
 
9
 
! Отговори
акуд преди 10 години
такае станишев се опитва да създаде нов ШЕСТИ ОТДЕЛ с цел смазване на масите който ще излезнат по улиците тази зима и най вече унищожаването на всеки политик подкрепил подобни протести. А ТАКИВА ПРОТЕСТИ НЯМА КАК ДА НЯМА. Защото трябва само да слушане лешникарски как започна да приказва по малко колко е зле държавата и ,че няма пари за КРАДЕНЕ
10
4
 
8
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
дА БЕ, МНОГО Е ОПАСНО ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И МАФИОТИТЕ.
9
12
 
4
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
Кой пищи?ГДБОП си е едно към едно-бившето шесто управление на ДС, цяло целеничко, непопнато.Прехода започва сега!
8
2
 
9
 
! Отговори
Гестапо преди 10 години
В нашата история имаме много случаи на преориентация на "пазачите". За последно това се случи, когато една част от бившата ДС угодно се постави в услуга на новите си господари от САЩ. Това обяснява целият ни преход, защото именно тези хора проведоха "деморатизация", "приватизация", "либерализация" и другите наложени ни от САЩ процеси. А просто ставаше едно ОГРАБВАНЕ.За нуждите на ОГРАБВАНЕТО пазачите убиха старите си господари от БКП и се чиниха при новите си господари от САЩ...
7
2
 
10
 
! Отговори
Гестапо преди 10 години
Quis custodiet ipsos custodes- Кой ще пази пазачите?Тази стара римска сентенция изразява един огромен проблем на недемократичните държави. Днес всички държави по света са недемократични, а ней-недемократична е САЩ. И отново е актуален този въпрос, КОЙ, АДЖЕБА, ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ НИ ПАЗАЧИ, защото пазачите имат навика по собствена воля да убиват господарите си и да намират нови господари.На езика на днешните служби, това се нарича "превербуване".
6
3
 
13
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
До Анонимен 7И един ден им е много - това са доказани престъпници/"вълкът козината си мени,но нрава си не/ !!!
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се надяваме, че знаят какво вършат!100 дни поискаха, нека им ги дадем.Искам и да допълня: Несъм гласувал за никоя от тия партии.
4
25
 
8
 
! Отговори
А как беше. преди 10 години
Вся власт Цв.Цв и Б.Б. За това го боли Бойко. Е... вече няма на кого да разчита за безобразията си.Шубето е голямо нещо.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малкият Маргин ще е бил много малък за такива служби ,ама и *** в тая държава .Той бе съдружник с Б Б в СИК така ,че е нормално да го оправдаят .
2
1
 
16
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
TIQ KOMUNQGI NQMA I ZA SEDMICA ZAPO4NAXA UJASNA RESTAVRACIQ ZAEDNO S AGENTITE OT DPS.VEDNAGA AEC BELENE NIKOMU NENUJEN.DS DA OSTANAT VYV VLASTTA.PU6ENE NAVSQKYDE.TURSKI VALII V GOLEMI BYLGARSKI GRADOVE.TURSKI V BYLGARSKI U4ILI6TA.6TO ZA BEZRODNICII PREDATELI SA TIQ SOCIALISTI VYN OT VLASTTA.NARODE OSYZNAI SE.BYLGARIQ ZAGIVa
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кажи го това на Шимон Перес!