Докато разпускаме, да не се опушваме!

Протест пред парламента против пушенето на закрито
Обновена: 8 юни 2013 14:03 | 8 юни 2013 14:01,
158
Докато разпускаме, да не се опушваме!
Снимка: БТА

Предимно млади хора и семейства с малки деца протестираха пред парламента срещу обмисляната отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Стотици хора с плакати, балони и стикери със задраскана цигара изпълниха пространството от едната страна на паметника на Царя Освободител.

Организатор на протеста е Гражданска инициатива "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим.

Докато разпускаме, да не се опушваме!
Снимка: Булфото

Присъстващите носеха плакати "Докато разпускаме, не искаме да се опушваме", "Печалбите за сметка на здравето са сигурни утрешни загуби", "Водете ни напред, а не назад", "За кратко си помислихме, че сме в Европа".

Да подкрепят протеста бяха дошли музикантът Кирил Маричков, журналистът Иво Инджев, тромпетистът Венци Благоев.

Повече няма да водим дебат, дискусията се проведе и свърши, законодателният орган въведе забрана, която се прилага повече от година, отбеляза Методи Байкушев от Гражданска инициатива "България без дим".

По думите му тази забрана е изключително постижение на българското общество, в резултат пушачите са станали по-толерантни, ресторантьорите разчитат на по-добро обслужване, а не на задимени помещения, и туризмът за тази една година бележи изключителен ръст. Протестиращите отчетоха и понижаване на броя на пушачите, пише БТА. 

Още по темата

Йордан Дичев, собственик на столично заведение, в което никога не се е пушело, посочи, че единственият пряк засегнат от забраната е тютюневата индустрия. Той отбеляза, че законът е приет от същото това мнозинство, което сега се опитва да го отмени и призова депутатите да помислят и за работещите в заведенията, които нямат избор.

Това е вторият протест срещу отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места. Първият се състоя на 31 май - Световния ден без тютюнопушене и отново беше организиран от Гражданска инициатива "България без дим".

Вече над 64 хиляди души са се подписали в гражданската петиция в интернет срещу връщането на пушенето в заведенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
15
 
! Отговори
Геро преди 10 години
интересно ми е, какво прави това дете от снимката в нощен клуб или бар ? или в кафене ?
67
2
 
7
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До БЪЛГАРИНти такъв изнесъл се българин ли си или само така ти се иска...аа и културните европейци не се държат и не обиждат така гаменски както го правиш ти...приятелю
66
1
 
8
 
! Отговори
24g. преди 10 години
78 точно, така хубаво подкрепи няколко личности да направят големи поля с соларни панели, срещу леееко качване на тока. тия няколко личности за добре за сметка на неблагодарните българи! споко сега като спрат Белене и 2018 като затворят Козлодуй ще стане още по весело, тъкмо 2017 2то АЕЦ на Турция ще са готови и ще купуваме от тях ток. предстоят само забави ;)
65
14
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
*** е *** човек,харесва как е устроена Европа закони,наредби,условия на живот и труд.Но когато го питаш искаш ли и у нас така да стане вдига и двете ръце и крещи искам,но когато му поставят Европейските правила той крещи,а бе ние цял живот си пушим където ни скимне и си правим каквото си искаме,сега тия ли от Брюксел ще ни казват как да живеем.те затова умните и приспособимите се изнасят завинаги в Европа,аман от ***,цигани_комунисти,турци и мутри!!!!
64
4
 
17
 
! Отговори
до 75 преди 10 години
искаш да кажеш че Тиквата ни прави добро като ни вдигна тока с 180%. "Тъпият" българин обаче не го разбра и изгони с камъни и домати...
63
9
 
11
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
не мога да разбера защо толкова се притесняват някои хора от тютюневият дим а не се притесняват например от отровите, които бълват моторните превозни средства,която е в пъти повече и по-опасна...да вземем тръгнем с магарешки каруци а!?;))
62
7
 
20
 
! Отговори
а сега де преди 10 години
Интересно ми е какво кара един непушач да се завре в заведение за пушачи, че и децата си да води там?
61
1
 
7
 
! Отговори
24g. преди 10 години
72 тъй ли ? и коя държава визираш? а да говорим за световните сили КОЙТО ИМАТ ПАРИ за разлика от нас. да и ние имаме доста от от възобновимата енергия наречена още биоелектричество да точно за слънчевите панели говоря...ЗАРАДИ ТЯХ СКОЧИ ТОЛКОВА ЦЕНАТА НА ТОКА И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ КАЧВА. и сега ще ти обясня като на ***, био енергията е скъпа и всяка компания е длъжна да изкупува енергия и като копува био енергия и се качва цената на тока.друготе държави които визираш МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ!
60
4
 
10
 
! Отговори
бай ставри преди 10 години
Вижте трябва малко да помислите преди да повтаряте щампи. Идеята за премахване на някои ограничения е добра. Ние не сме в състояние да намаляваме оборота на заведенията ни, страната ни е пред банкрут и всичко което може да инжектира живот в икономиката ни е добре дошло. Според мен, това в заведения в които основно се пие алкохол не трябва да има забрана за пушене. Доколкото знам, този закон не предвижда премахване на забраната за ресторанти и заведения в които се хранят хората.
59
14
 
23
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Целия свят върви към забрана на тютюнопушенето и намаляване на ядрената енергия (за сметка на възобновяеми източници), а нашите задръстени комунисти и турци ще ги връщат. Жална ни майка, ако не изгоним тези крадци.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Po cql svqt zabranqvat pusheneto na zakriti mesta... Ama nie bulgarite kakto vinagi senaopaki tup narod!!! Shtom iskat da pushat da si sedat doma egati vazpitanieto
57
6
 
3
 
! Отговори
ANONIMEN преди 10 години
Моника Станишева в момента е в болница!Тя има изключително тежки проблеми с бременността си, информира журналистката Соня Колтуклиева
56
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са глупави тези протестиращи!Искат чист въздух, природа, тишина.... много лесно остават отвънка на улицата пред заведението... Вътре е много мръсно, задимено от скарата и камината, застоял въздух, плесен, миризми, мра1но...А колко е лесно да си останат отвънка на чист въздухЛицемери! Значи не е заради цигарения дим, а просто са терсене хора. Нищо, ще умрат здрави!За поправка на закона за пушене.
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пуснете им една димка вътре в парламента да ги видим тогава дали ще се чувстват добре.
54
7
 
11
 
! Отговори
24g. преди 10 години
До 59а ти забелязал ли си в момента като се стопли времето навън по кафенетата че няма 1 свободно място? а преди вътре човек не можеше да видиш. 2 лелки с 1 лапе стоят в цялото заведение. а сега навън всички и обърни внимание колко са пушачите пред кафенето.
53
5
 
9
 
! Отговори
555 преди 10 години
ПУШИМЕ В ЗАВЕДЕНИЯТА кРЪЧМАРИТЕ БОГАТИ А СЕРВИТЬОРКИТЕ БОЛНИ ОТ РАК НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВиж кво, ако имам пари да давам по 250 лв. за цигари значи имам и за друго. Така че помисли малко за кво говорим.
51
2
 
10
 
! Отговори
фен преди 10 години
Още един въпрос кога еко пацифистите ще почнат да протестират ПРОТИВ пръскането с химия която убива ПЧЕЛИТЕ в България. Кога ще протестират за забрана с твърдо НЕ на добива на шистов ГАС а не с *** мораториум.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами аз по заведенията не съм видял да не се пуши.Навсякъде си се пуши,само дето няма пепелници а чинийки с вода.Всеки си плаща на когото трябва и всичко си върви.Те за това я измислиха тази забрана,за да стимулират някои чиновници с допълнителни доходи.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Zlatin.MladenskiНе сме един и същ. Просто не искаме утре да се натрупат тилпа от простолюди *** пред вратите ни. Не забравяй- ако не правиш компромиси ще те изритат с ШАМАРИ.