Все повече млади и образовани момичета стават бели робини

Броят на жертвите на трафик се увеличава непрекъснато
29
Все повече млади и образовани момичета стават бели робини
Снимка: Булфото, архив

Броят на жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация се увеличава непрекъснато през последните години, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора.

През миналата година са идентифицирани 574 жертви на трафик, принудени да проституират. Броят им през 2011 г. е 404, а през 2010 г. - 375, уточнява БТА.

Негативната тенденция е благоприятствана от финансовата криза, която разширява кръга на уязвимите групи, като все повече се въвличат млади момичета в тийнейджърска  възраст.

Наблюдава се и друга тенденция - ако преди 5-6 г. жертвите на сексуална експлоатация са били основно от по-бедните слоеве на населението, то сега се въвличат все повече млади, образовани и амбициозни момичета, като трафикантите използват точно тази тяхна амбиция.

Основният метод за принуда е емоционалната зависимост, която пораждат сутеньорите у своите жертви с обещания за хубав живот в чужбина, обясни Антоанета Василева от комисията.

Жертви на трафик често са и жени, които проституират доброволно. Те се манипулират от трафикантите, че не могат да се справят сами в чужбина и се принуждават да плащат на сутеньор, а това вече се приема за експлоатация, обясни Василева и призова практикуващите свободно да не се поддават на подобни твърдения.

Националната комисия за борба с трафика на хора започва кампания за превенция на сексуалната експлоатация под мотото PLAY 4 CHANGE /"Играй за промяната"/. Кампанията цели да  ангажира младите хора с различни творчески инициативи, като по този начин ги информира за проблема и рисковете от попадане в трафик за експлоатация. Инициативата започва на 28 юни с концерт на известни български изпълнители в Борисовата градина в София.

Програмата включва също хип-хоп танци, йо-йо състезание и демонстрации, импровизиран театър и художествен проект на студенти от департамент "Изящни изкуства" в Нов български университет. Кампанията ще продължи с различни инициативи на 19 и 20 юли в Бургас и във Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
none преди 10 години
до "Рудолф Хес"Има хора, които учат! Просто ти НЕ познаваш такива.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе те и за протестиращите казват че са млади и образовани ...
21
4
 
14
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
И какво може да се очаква от *** ***, която развява диплома спечелена по кафенетата? Млади и образовани, това е смешка.
20
1
 
19
 
! Отговори
уубразован преди 10 години
ха ха ха .Че сега местата за университет са повече от завършващите училище.Която пожелае и е приета.Може таблицата за умножение да не знае ,но излиза с диплома.И какво друго да работи ,като по време на следването само фелациото е научила и как да си хване някои батко или чичко с Q7 или BMW 5 И след 4 год е на улицата да практикува наученото. УУБРАЗОВАНА е вече нашата ПЕНКА или СТАНКА с псевдоним ПАМЕЛА или СЪНИ.Убразование му е майката.
19
1
 
17
 
! Отговори
3goro преди 10 години
Това е поредната национална комисия за която ние гражданите плащаме от бюджета. Колко души са и какво работят по цял ден ...мога ли да науча от някъде ?Колко комисии и колко държавни агенции има ?Щом са по-образовани значи се вдига качеството на услугата , а от там и цената. По-образовани и по-лесни жертви ---явно противоречие. А, национална комисия за защита на населението от ромски набези , защо няма ?която да съветва бабите да не се страхуват, когато си лягат.....
18
7
 
4
 
! Отговори
Месия преди 10 години
Браво! Хем пари, хем кеф!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Можем да чакаме СПИН епидемия и банкрут на здравната система както в африкански и бананови републики.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да са образовани - колко да са образовани , най-много да знаят няколко чалга "хита" .... наизуст !
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи не са чели Ботев и Вазов.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това сега е най-големият отрасъл на българската икономика и символ на успеха на пазарната икономика, демокрацията и неолибералния валутен борд. Не е ясно само в бъдеще какво ще стане с децата на тези жени и другите деца, които ще вземат пример от чалгата и проституц.ята като символ на просперитета.
13
2
 
19
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Никога няма да узаконят проституцията, понеже народните представители (мъже и жени) ще влязат в конфликт на интереси. Нямат право да работят на друго място, когато са депутати.
12
7
 
7
 
! Отговори
СМЪРТ преди 10 години
на тази " държава " !!!
11
14
 
10
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Все пак трябва да има и такива жени, които да задоволяват самотни мъже!
10
1
 
23
 
! Отговори
Никодим преди 10 години
В основата стоят унищожените морални ценности .Проституират дори момичета по време на средното си образование и то не закъсали за пари.Образованието не е гаранция за успех а *енските номера пред началниците.Проституцията е на всякъде а тази край пътища и заведения е само видимата.Вярно е ,че има и насилие но то често е само за да се взема заработеното а не за вкарване в занаята за това са малко желеещите да се измъкнат.Политиците пък са основните печеливши от беззаконието и висящото положение
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искахте ЕС и демокрация и сега ще трябва да узаконите и дъщерите ви, майките ви и жените ви като проститу.ки.
8
6
 
21
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Никога няма да приемат озаконяване на тази най древна професия нашите политици.Сега стотиците милиони влизат и в техните джобове а инак ще трябва данъци да плащат и парите да влизат в държавата.Но би било добре за хората от тази професия да има ясни правила и задължения.
7
0
 
40
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
КОЛКОТО И ОБРАЗОВАНА ДА Е.....РАБОТАТА Е ХАМАЛСКА.....
6
7
 
29
 
! Отговори
dd преди 10 години
Да се гласува закон за практикуване на тази древна професия, така момичетата няма да са по улиците а в офис зградите, ще имат задължения , права и закрила от закона срещу насилствено склонение за проституция.
5
11
 
49
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Членството на България в ЕС и висшите еврейо-пейски моралнни ценности си казват тежката дума! За 7 години страната се превърна в един огромен публичен дом.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6TE POVQRVAM NA STAKMISTIKATA 4AK KOGATO DRUFARKATA FIDOSKOVA TAZI MLADA I OBRAZOVANA DAMA STANE JERTVA NA TOZI TRAFIK INA4E DANNITE NE OTGOVARQT NA ISTINATA . NE MOJE PRI TAKAV SILEN TRAFIK NEQ O6TE DA NE SA E IZNESLI NEIDE V STRANSTVO