Да измолим прошка от Бога за нашите покойници

Днес е Черешова задушница
Обновена: 22 юни 2013 09:15 | 22 юни 2013 09:15,
18
Да измолим прошка от Бога за нашите покойници
Снимка: Impact Press Group

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след  Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
1
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Мисля, че всички тук, коментаторите се правите на многознайковци! Не,че сте религиозни, но вижте ме -чел съм (и познавам библията)! От цялата тая работа- ГОЛЯМ ПРАЗ!!!
15
5
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 10 години
Никой не може да се спаси чрез молитва от друг човек - "Защото ако изповядаш с устата си,че Исус е Господ и повярваш със сърцето си,че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърцето вярва човек и се оправдава и с устата прави изповед и се спасява." - Послание към Римляните 10.9-10
14
7
 
3
 
! Отговори
Це преди 10 години
За съжаление, ако човека не е простен приживе и си отиде от този свят, той отива в Ада.Няма прошка след смъртта!
13
3
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 10 години
До Тодор Стоев" И като видя Бог,че се увеличава нечестието на човека по земята и .... разкая се Господ,че беше направил човека на земята ... и рече Господ ; Ще изтребя от лицето на земята човека ... А Ной придоби Господното благоволение - Битие 6.1-8
12
6
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 10 години
Молитвите за мъртвите са безсмислени - който приживе не е приел Исус Христос като Господ и Спасител,не може да бъде спасен след смърта си чрез молитва от живите.
11
7
 
2
 
! Отговори
Тодор Стоев преди 10 години
А КОЙ Е СЪЗДАЛ БОГ?КОЙ Е СЪЗДАТЕЛ НА ВСЕЛЕНАТА?КОЛКОТО И ДА СИ ВСЕМОГЪЩ ТОВА НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА ЕДИН, БИЛ ТОЙ И БОГ, ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА СЪЗДАДЕ ТОЛКОВА НЕСЪВЪРШЕН СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ-ЧОВЕКА.
10
8
 
4
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Действителната религиозност е плод на някое (или комбибация) от следните неща:- психологическа нестабилност,- необразованост,- ниска обща култура,- страхливо, лениво и подвластно на предразсъдъци съзнание;Няма друго обяснение за това, че някой вярва и нагажда живота и навиците си спрямо митология за това, как говорящ дух с еврейско самосъзнание създава света за шест дни, опложда девици, възпроизвежда се, обича, мрази, убива, наставлява - чисто човешки прозаични характеристики.
9
9
 
6
 
! Отговори
Борис преди 10 години
Да измолим какво? "Прошка"!!?От кого?? От "Бога"!??Формата на суеверност, наречена "религиозност", верно причинява дълбоки психологически увреждания. И прави от човека немислещ и моделиран кон с капаци.
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОГДА ПРОСТИ МЪРТВИТЕ ,И ДА ДАДЕ РАЗУМ Н А ЖИВИТЕ
7
8
 
8
 
! Отговори
Йовко преди 10 години
Аз пък съм съгласен с първия пост. Реалността през вековете толкова е изопачена, че е трудно да се възприеме истината.
6
9
 
5
 
! Отговори
цък преди 10 години
Прошка за какво,виновни ли сме?Стига жал и печал,не на култа към тялото,да живее духът,стига божества.
5
2
 
4
 
! Отговори
Хеми преди 10 години
Първия пост е от набедения и неграмотен писател Хеми Варналис.Стилът му на писане е неподражаем.Изключително досаден и надменен човек, който си мисли, че е нещо повече от другите.Какъв писател ще си позволи винаги да пише с главни букви и тирета заместващи всички препинателни знаци?
4
4
 
14
 
! Отговори
ЕВРЕЙКA преди 10 години
Ne razbrahte li che niama ЕВРЕЙСКИ БОГ ? Ako ima Bog, Toi e Edin za vsichki. Bog da prosti vsichki napusnali zemnia sviat.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да прости близките ни.Като тръгвате за гробищата, купете си предварително свещи, защото там разни бабки и лелки продават по 40 ст онзи вид свещи,който в църквата струва 10 ст. С автомобил ще ви пуснат да влезете в гробищния парк,само ако с вас пътува някой, който има документ от ТЕЛК - така поне е в Централните софийски гробища.Днес, към 8.00 часа вече беше пълно с народ и охранителите са много. Ако не ви устройва, ходете в деня преди задушницата, тогава може да се влезе вътре с автомобил.
2
2
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
EDIN E IZBORA NA ZEMYATA,DALI AD ILI RAI SHTE BUDE POD KRAKATA.KOITO E POKOINIK VECHE,VREMETO MU ZA IZBOR IZTECHE!!!!!!!!!!ZA JIVITE E VREME DA SE MOLIM,ZA DURJAVNOST V IZBORI MUDRI,ZA BULGARIA OT VSYAKUDE DA IZPROSIM,OT JIVIAT BOG ISUS HRISTOS DOSTOEN,BEZ GRYAH BE,RAZPNAT I VOSKRESE,VECHNO SPASENIE NA DUSHITE NI DONESE!!!!!!!
1
21
 
8
 
! Отговори
ПРОШКА ОТ...... преди 10 години
ЕВРЕЙСКИЯ БОГ-НИКОГА. НАМЕСТНИКА МУ РАЗПЪНАТ НА ЗЕМЯТА ВИНАГИ Е ЗАЯВЯВАЛ, ЧЕ Е ЦАР НА ЕВРЕИТЕ И НА НИКОЙ ДРУГ-ИЗБРАНИЯ НАРОД. ОТ НАШИЯ БОГ-ДА, ЗАБРАВЕН НАСИЛА ПРЕЗ ХИЛЯДОЛЕТИЯТА. ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО ОТДАВНА СЕ МЪЧАТ ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ-НЯМА ДА СТАНЕ И СКОРО ЩЕ ИМ ГО ДОКАЖЕМ.

Спонсорирани публикации