193 000 българи стягат куфарите за навън

Болшинството не работят по специалността си, едва 0.5% разчитат на помощи
Обновена: 5 юли 2013 19:32 | 5 юли 2013 19:25, Веселина Йорданова
227
193 000 българи стягат куфарите за навън
Снимка: архив, Ройтерс

Около 5% е трайният миграционен потенциал от България към европейските страни в следващите няколко години, сочи национално проучване на АФИС по поръчка на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Това са 193 000 българи, показват данните от изследването, проведено между 31 май и 16 юни сред граждани между 15 и 55 години.

Най-силният мотив за такова решение е намирането на работа или получаването на по-високи доходи с професията, която практикуват у нас. Желаещите да работят „каква да е работа“ са 54%, а 24% искат да са заети според притежаваната от тях квалификация. При вторите обаче намеренията да емигрират са по-твърди. Те по-често очакват да започнат работа веднага – 33 на сто, или до няколко седмици – 43 на сто, в сравнение с хората, които търсят всякаква работа.

13% от желаещите да емигрират смятат да получат образование. В подкрепа на тези данни заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева съобщи, че заверените документи за продължаване на образование в чужбина от началото на тази година до 2 юли са 11 197. За миналата година са заверени  23 384 документа, което показва устойчива тенденция. Става дума за образователни документи за средно и за висше образование, което означава потвърждаване на данните за допълнителна квалификация  и следващи образователни и научни степени. Друга трайна тенденция, за съжаление, е по отношение на неавтентични документи, които засича системата, уточни заместник-министърът на образованието.

4% отиват зад граница с цел туризъм и развлечения, а целта на 2.2% е събиране на семейството или сключване на брак. Едва 0.5% или пренебрежимо малък процент смятат да емигрират, за да получават социални помощи, каза Чавдар Найденов от АФИС. От българите с минал емигрантски опит едва 6% са получавали социални помощи или придобивки от приемащата страна.

Болшинството от емигрантите работят нещо, което не са завършили. Едва 16% са тези, които са заети според придобитите образование и квалификация.

Променят се най-популярните дестинации в сравнение с времето преди кризата. Сега това са Германия и Великобритания, които изместват Испания, Гърция и Италия заради намаляващите доходи и недостига на работни места в тези страни.

Все повече българи се стремят да работят легално в чужбина - 64% планират да работят с трудов договор. Едва 9 на сто имат готовност през цялото време да работят нелегално.

В сравнение с други източноевропейски страни, сериозен възпиращ фактор за емиграция на българите се оказва фактът, че масово притежават собствено жилище. Затова по-често такава възможност обмислят сериозно живеещите под наем или при роднини. По-склонни към емиграция са българите, които нямат деца или които имат четири и повече, по икономически причини.

54 на сто биха емигрирали за повече от година, а 40% - за по-кратък период. Всеки четвърти смята да замине да работи сезонна работа. 34% очакват заплатата им да е сравнима с това, което биха получавали у нас, ако имаше свободно работно място, а около 20% очакват средноевропейски доходи.

Анализаторите отчитат обаче отчуждение между емигрантите ни в чужбина. Близо 15% нямат намерение да се свързват с вече емигрирали българи в съответната страна, а над 20% се колебаят. Само 5% се надяват на финансова подкрепа от наши сънародници зад граница, а 12 на сто – на помощ за намиране на работа.

Според заместник-председателя на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев българите тръгват разединени, а не се разединяват навън. В страните, в които има български общности, поддържаме връзка с повече от 800 структури като клубове, библиотеки, дружества, а съботно-неделните училища са над 120, аргументира се той.

Половината потенциални емигранти посочват владеене на английски език от базово до високо ниво. При останалите езици този процент е доста по-нисък, например 15% за немски език, каза Стефан Георгиев от АФИС.

Отчита се и отстъпление от базови ценности. Ако през 2008 година три четвърти са декларирали, че няма по-важно от родината и родното място, сега делът им е около половината.

Според проучването 54% от българите имат роднина или близък зад граница, тоест броят на българите в чужбина се оценява на 23% спрямо пълнолетното население. Около 16% спрямо пълнолетните в страната са запазили българско гражданство – като единствено или като второ.

„Емиграцията от България е полезна за приемащата страна и е проблем за нашата държава, защото емигрантите участват в създаването на продукт там“, изтъкна евродепутатът Ивайло Калфин. Той напомни, че от 1 януари догодина всички ограничения за работа на български граждани в страните от ЕС отпадат. Затова по думите му държавата трябва да създава условия, особено за младите хора, които са по-склонни към емиграция, да остават у нас.

Бившият посланик в Лондон Любомир Кючуков каза, че висококвалифицираните специалисти, които учат много тесни специалности, е трудно да се върнат у нас, защото не могат да намерят реализация. Той даде пример с ядрената физика, като заяви, че най-добрите отиват да работят в ЦЕРН.

Квалифицираните българи са заети на Острова в сферата на финансите и финансовия мениджмънт, в инженерни професии, не на последно място в хуманитарни професии и в изкуствата.

Според Кючуков през последните години за Великобритания нараства количествено неквалифицираната или по-слабо квалифицираната миграция. Тя е основно в две сфери – строителство и услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не са милион и 193 хиляди
174
0
 
12
 
! Отговори
упс преди 10 години
Какви глупости говориш нали ходих в Германия и видях как на запад се работи. В БГ съм бачкал по 12 часа на ден 7 дена в седмицата, много пъти. Ела да работиш в моята фирма и после ще говорим.
173
12
 
17
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Аз вземам заплата от 1400 паунда чисто. Допълнително мога да си изкарвам 400 ако работя по още три часа 4 пъти в седмицата, но не ми се занимава просто, предпочитам да си почивам. Социалните помощи в UK също са супер. В България само на холидей вече. Мисля, че не политиците са проблема на Бг, а това че хората не са научени да рабботят здраво. Все мислите за кафенцето, цигарката,, почивки, кръчми и морета.
172
0
 
15
 
! Отговори
упс преди 10 години
Няма страна по света където съм ходил да има такова внегативно насаждане от медиите.Бил съм в повечето държави от ЕС, Русия, Украина, Тайланд, та дори на филипините и такава негативна кампания като при нас не съм виждал. Това не е нормално и при другите държави има много проблеми. Вече много рядко гледам някакви новини защото само ми мътят съзнанието.Пребройте кои новини преобладават в пъти, без да броите статии от типа: Лубрикантите гаранция за горещи страсти
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам предвид трицифрена в хиляди долари. Хайде едно поздравче за Ай-титата :-):youtube/watch?v=I6IQ_FOCE6I
170
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе всичко е ИТ сфера, има и други като:енергетика, прроизводство, услуги, здавоопазване , образование и тн.Колко процента са заети в ИТ сферите и колко в другите?На повечеот места по света къдетоп съм ходил не рзчитат само на ИТ, а си развиват всички възможни отрасли.При средна заплата от 1500 лв много хора не биха напуснали бг. независимо че в другаде биха взели повече както и ти.
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По времето когато пишех на асемблер някой от ИТ-тата тук са си попикавали още ританките. А ПЦ-то струваше колкото една кола :-). Но ИТ-то сега е надут балон подобен на тоз през март 2000. Така, че ще има жестока корекция и то надолу. Познават ИТ-та от силиконовата,бивши, които работеха като гардове. И ми разказваха как хора с трицифрена годишна в долари тогава за няколко месеца са отишли под мостовете. Той пък загубил от "инвестиции" сравнима сума. Така, че по-полека в ерекшъна ;-).
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нормално" е, че преобладаващата част форсират развитието си когато им припари под дупето. Т.е. кризата е "- Ела зло, че без теб по-зло."Например, един българин още през 2004-а говореше за КРИЗАТА. Вместо някой да го чуе те го наритаха и човека сега учи азиатците на ум и разум. Разбира се на английски :-)! А "българите" се оплакват и търсят виновници. Политиците вероятно като цяло са *** без обществена цел и колкото повече викат колко са целомъдрени, толкова по-малко вероятно са .
167
2
 
8
 
! Отговори
до 190 преди 10 години
добре бе, само АЙТИ ли требе да си у тая държава. то и няма как всички да са АЙтити и май тити специалисти. Стандарта си го вдига цялото общество, обаче се изисква и здрава психика. с тоя матреал няма как да стане. добре си го каза Бойко за матреала. думата е много точна. може да не е прав като цяло, ама думата е на място. една съвкупност от хора, която не може да изгради нормално общество , пиши - олеле.
166
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да тичат по гетата на Лондон да мият чинии. Това са хора, които просто нямат желание за развитие и имат изкривени фантазии колко е прекрасно да си емигрант. Разбира се, бягат и качествени хора, които искат да са богати и за тях 5-6000лв. са малко пари. За тях е жалкото. Нацията няма нужда от първите и те ще бъдат винаги недолюбвани, да не кажа мразени, където и да отидат, защото са с изкривена ценностна система, но качествените кадри трябва да се пазят тук. Ло
165
3
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 10 години
Бягайте, скъпи бивши сънародници, бягайте! Само не и в берлин!
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще останат само ***, а за тях няма значение , кои е на власт, стига да им изплащат помощите
163
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам пак на заплати е ударил спорът. Някои питат кой бил взимал по 3000лв.. Ще отговоря- аз съм на 27 години и съм технически мениджър на проекти в нормална ИТ компания. Взимам 4000лв. нетна заплата. Често ми се налага да пътувам и с командировъчните си докарвам до около 5000+ лв. месечно. Кое е странното, не разбирам? В ИТ средите средната заплата е 2500лв.. Качествен кадър може да взима у нас и 20000лв. месечно.
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм съгласен, че политиците са изгонили когото и да е. Те са в бизнеса по печелене на избори, и това е единствената им квалификация. След това си назначават приятелите по чашка на министерски постове и така до следващия път - т.е. ако мине. А защо минава, е тема далеч по-дебела и интересна от малкото символи за коментар с които разполагам. Подобна е историята и с "банкерите". И това не се отнася само до българите, "вервайте ми" ;-) виждам го и сред другите нации.
161
1
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Жалко е, че вместо нормалните хора да изгонят ненормалните си политици, ненормалните политици изгониха нормалните хора. Простотията, алчността и властолюбието са на път да победят. На път са да затрият държава с повече от 13 века история, която не успяха да затрият нито византийци, нито турци, нито СССР ... но тези негодници ще успеят ако не им се попречи с всички възможни средства.
160
18
 
6
 
! Отговори
опа преди 10 години
До БЪЛГАРИНИ кои са новите, ако може да споделиш! Аман от празните ви приказки, тия които трябва да си ходят са БСП-ДПС и Атака за да може ГЕРБ да работят!!!
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема не е в емигрантите или имигрантите а в "софтуера" в нечии глави. Освен това човек като поогледа древната ни История, ще рече че сме "емигрантски" народ. Все пак човек на кон не стои в едно село. Един китаец, като му казах какъв съм рече че сме били нещо малко съседи, а той е от Харбин. И освен това те си сменят дори имената за да се "интегрират". Какво ли са го правели древните ни по тез земи преди толкоз много години. Сигурно са се шматкали с кончетата нагоре надолу по студовете :-)
158
1
 
37
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
Емигрантите са не по малко българи от всички, които сме избрали да останем(засега). Къде да живее и работи човек е личностен избор и няма нищо общо с патриотизъм или липсата му. Да не забравяме, че емигрантите пращат ежегодно около 3.5 млрд лв на роднини в България.
157
2
 
37
 
! Отговори
Бесен преди 10 години
Каните ме да си тръгвам от 90- та, 23 години обаче аз съм в дома на баща си този път вие ще си тръгнете,
156
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако британците си бяха стояли на острова едва ли днес някой щеше и да е чувал за английския, камо ли да го ползва като "лингва франка". Но с "ПАТРИОТИ" не се спори, хайде да не цитирам ЕМИГРАНТА Ботев.