БСП и ГЕРБ: Следващият МС ще бори олигархията

Дончев: Франция и Германия вдигнаха червен картон на властта
Обновена: 9 юли 2013 10:30 | 9 юли 2013 10:30, Камелия Цветанова
88
БСП и ГЕРБ: Следващият МС ще бори олигархията
Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. Снимка: Булфото, архив

Следващото правителство ще трябва да се пребори с олигархията. Около това становище се обединиха депутатите от БСП Румен Йончев и от ГЕРБ Томислав Дончев по bTV тази сутрин.

Коментарът им беше по повод на призива на посланиците на Франция и Германия у нас, които настояха политическите лидери да скъсат връзките си с олигархията.

Според Томислав Дончев това е голям червен картон за управляващите, но Румен Йончев го контрира, че  олигархичният модел не датира от месец и половина, откакто се смени властта, а от много повече. Той упрекна ГЕРБ, че са оставили този модел в наследство.

Според Йончев свалянето на олигарсите е приоритет за правителството на Пламен Орешарски заедно с нуждата от ликвидиране на модела.

„Посланиците са уловили настроенията на улицата, те дават правилен анализ и правилни препоръки. Например,  въпроса с управителя на здравната каса, след като всички искаха оставката на д-р Пламен Цеков. Тази тема приключи вече”, заяви червеният депутат. Томислав Дончев посочи и влошения имидж и външнополитическите щети, нанесени от нестабилността в страната.

„Ние влязохме в парламента и се опитахме да сме опозиционна сила, но това нямаше ефект, нито едно предложение не беше прието, да не коментирам поведението на някои партии”, оправда Дончев липсата на партията в пленарна зала и призива на посланиците да се върнат и да бъдат опозиция. По думите му ГЕРБ е в „режим на отечествен фронт в пленарната зала.”

Още по темата
Йончев пък определи липсата на партията на Борисов като „екстремизъм.”

„Дебатът трябва да е в парламента, а той сега е блокиран, защото опозицията липсва, онези които трябва да го провокират, си седят вкъщи“, упрекна той.

„Чуваме гражданското общество и парламентът се опитва да улови исканията на хората и да ги преведе в законодателството, но за нов избирателен закон са нужни месеци”, посочи Йончев, който сам заяви, че наблюдава вечерните протести.

За оставка обаче не може да се говори, категоричен беше той и добави, че „Орешарски заяви, че оставка ще има, когато парламентът не подкрепя правителството.”

„На дипломатичен език писмото на посланиците казва, че 22 години стигат”, смята Йончев. Според представителя на БСП тази задача ще бъде изпълнима, ако ГЕРБ се върне в пленарната зала. От своя страна, Дончев повтори позицията, че партията ще дебатира само измененията в Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
14
 
! Отговори
Василев преди 10 години
Да си припомним думите на Кралица Виктория: "Никой не очакваше тогава след Освобождението българите да се проявят като държавническа нация, в която да се експонира един такъв велик мъж като Стефан Стамболов". Имами ли такива държавници? Или тези от снимката Ви харесват?
15
3
 
7
 
! Отговори
КИРОНКИ преди 10 години
ГЕРБ МОЖЕШЕ В НАЧАЛОТО НА МАНДАТА СИ ДА НАПРАВИ ИСТОРИЧЕСКИ ПОВРАТ, АКО БЕШЕ СМЕНИЛ ДЪРЖАВНАТА ФОРМА - Е ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА- ТОВА Е "ДЕМОКРАЦИЯТА", А ОТ НЕЯ ДРУГО ПО-ДОБРО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО. ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА МНОГО ОТДАВНА В ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ Е ОТРЕЧЕНА КАТО НЕЕФИКАСНА. ТУКАШНАТА МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛСКА ТАКАВА Я НЯМА ОПИСАНА И В НАЙ-ПОСРЕДСТВЕНИЯ УЧЕБНИК. ЛРЕЗ ПАРТИИТЕ РАЗЛИЧНИ ЛОБИТА, ГЛАВНО С ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ, ВЛИЯЯТ В ПРОТИВНО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС.
14
2
 
13
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
Хубаво, че и самите те го отписаха това правителство
13
5
 
7
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Е няма как с тези физиономиии от снимката да не ни спрат зе що има , и аз да бях и аз щях дя ги спра , ега ти оизиономиите !!!!!!!!!!!!!!!!
12
13
 
5
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
до 752031 - не, не съм доволен, но в моменат няма по-добра алтернатива, дрогията вариант е да върне Бойко, а той е по-лош и от Сталин, ще избие българсикя народ до крак.Всяка друга партия но не и той. най-добре да дойдат сините, но им трябват поне два-три месеца за да се пречистят и обновят, и за да тръне държаваат нанакъде, нужно е работещ парламенат, толокова по-ле че герб не идват, и БСП са зависими от Атака.
11
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поведението ПП ГЕРБ във 42-ят парламент на Р.България е отвратително и безотговорно!
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Германия и Франция продължават да източват и да крадат България и чрез ГЕРБ съсипаха икономиката на България като не дават никакви пари на народа и хората продължават да обедняват. В същото време расте броя на милионерите в Германия и Франция. Без значителни помощи и много повече финансиране от ЕС, българският народ няма да иска да бъде в грабителския ЕС, който прилича на Османската империя, където българите са били роби.
9
11
 
21
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Тези от БСП наистина са странни същества, които са научени не знам в каква школа винаги да извъртат нещата по най-идиотския начин. Посланиците заявиха, че са категорично против задкулисните и непрозрачни назначения, които прави новата власт, а този ми говори, че видели нуждата от смяна на шефа на здравната каса. Уникални ***!
8
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България отива към крах и фалит!Декларацията на посланиците на Германия и Франция, говори, че Европа ще ни спре парите и това не е просто предупреждение, не е обикновен жълт картон...Това е направо червен картон за България, заяви бившият министър по управление на европейските фондове Томислав Дончев. БСП прояви отново своята неадекватност, като първо се скара на Германия и Франция да не се месят във вътрешните работи на България.След като се усетиха, че вдигат скандал на хората, които ги хранят и ще останат без евро пари, от червената партия леко смекчиха тона.
7
16
 
16
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
ЕС да върви на майната си!!!!! От това потупване по рамото и подкрепа на едно или друго правителство сме на този хал и ударихме 2 метра под дъното.Пука ви на вас за България и българите.Интересувате се само от ЕНЕРГЕТИКАТА,ЗЛАТОДОБИВА,БАНКИТЕ,ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ,ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИТЕ,ИНДУСТРИЯТА, какви печалби от България ще ви носят всяка година.Със зъби и нокти драпате аха някой случайно да не вземе да врътне кранчето,че ПОТОКЪТ да спре. Европейски ценности,европейски общ дом-ПУНДА МАРА!!!!!
6
8
 
38
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Това е най-голямата смешка за днес! Правителството на Орешарски ще се бори с олигарсите? А бе тези от БСП в някакъв инкубатор ли ги развъждат та всички плямпат едно и също?
5
6
 
26
 
! Отговори
752031 преди 10 години
До Мистър ХТи чете ли въобще препоръките. Посланиците настъпват еднакво всички във властта и БСП и Атака и Герб. Ама трябва първо да се плюе. Ти доволен ли си от модела на управления в страната? Аман от разбиращи от всичко в тая страна, ама то е нормално след толкова години изтребване на интелигенцията от БКП-БСП
4
2
 
26
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Ха ха ха ха! Какво ще "бори" следващия МС ,че нещо май не разбрах ?!?! Ха ха ха.... Това е ВИЦА НА ДЕНЯ! :))) Искате да кажете , че сами ще се борите......... със себе си и с тези,които ви плащат за да им подсигурите "правилните" законопроекти и "правилните" предложения от Парламентарната трибуна?!?! С тия мурафети от преди 23 години вече няма как да минете , смешници ! Хората определено поумняха от тогава и вече осмислят добре какво се е случвало и какво се случва на висшите Държавни етажи!!!
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сегашните протести са най малкото,което очаква бсп-дпс.идва септември и октомври,тогава ще става горещо.явно,без бой няма да си тръгнат
2
25
 
22
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Посланиците няма право да дават препоръки. защо не давах препоръки на Борисов! А как допуснаха да се разрази кризаат в гърция? приеха старан за която са знаели че е в тежко пложение! А за берлускони, като е мафиот защо малъчаха! а Ердоган като е диктгатор защо мълчаах 10 години! сега те са загубили моралноот право да са съдници!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кучето със салам ще плашите , ама айде.