На 79 години от този свят си тръгна "Стратега" Лилов

Член на БКП, после лидер на БСП, доайенът на депутатите
20 юли 2013 17:33,
294
На 79 години от този свят си тръгна "Стратега" Лилов
Александър Лилов. Снимка: Булфото

На 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов.

Роден е на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин.

Завършил е "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва.

До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП), отговарящ за идеологическата работа. Вторият след Живков.

След отстраняването му от ръководството на БКП специализира във Великобритания. Връща се и става директор на Института за съвременни социални теории.

От януари 1990 до декември 1991 г. Лилов е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-ят извънреден конгрес на партията (до 40 конгрес на партията същата година, когато лидерският пост се заема от Жан Виденов).

Участва и в работата на Кръглата маса. Александър Лилов е българският политик с най-голям стаж като народен представител - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народно събрание до 10 ноември 1989 г.

След тази дата се ползва с прозвището "Стратега". От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико Народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание от листата на БСП.

Автор на много студии и брошури, издадени в чужбина.

Негови са думите: "Комунизъм няма, за да вярвам в него. Още няма комунизъм никъде, но има комунистическа идея, има социалистическа идея, има идеал, който е за това общество. Аз вярвам в него и даже мисля, че ние живеем във време, когато ще бъде преоткрит социализмът – социализмът на сегашната епоха, социализмът на слединдустриалното развитие на човечеството. Аз не познавам друга идея, която да може да конкурира социалистическата идея по хуманност, по справедливост, по грижа за развитието на всеки човек като условие за развитието на всички хора".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 години
И отново....: Чао!!
179
1
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
и баща ми си отиде на 79 години, потънал в мизерия, от това, че Бърза помощ дойде след 2 часа..
178
8
 
49
 
! Отговори
дългоушко преди 10 години
Хладнокръвният основоположник на българската мизерия си отиде.
177
2
 
31
 
! Отговори
БУЛТРАС ВЯРА БРАН преди 10 години
През 1969г /ако не се лъжа/ е първият председател на Комитета за прогнозиране и развитие към БКП.Всичко което се случва в момента в България е прогнозирано.
176
3
 
36
 
! Отговори
Бл.Благов преди 10 години
Нека господ го съди!Без милост! Така както той и другите като него със своята безгранична алчност и без милост,чертаеха нашата "демокрация" за да доведат хиляди хора да страдат и мъчат в бедност и безпътица!Не можем да махнем и да спрат да крадат другите като него,но господ ще ги прати там ,където им е мястото!
175
7
 
44
 
! Отговори
Един минус си отиде преди 10 години
Една личност, който заедно с Тодор Живков предначертаха съсипването на България. Един от основните виновнициза днешната съсипия. Създаването на Комсомолския актив от предани на Тодор Живковизма некомпететнтни младежи кариеристи в по-късни години бе най-активния, най.разпасания актив в съсипвването на икономиката. На всичкото отгоре се оказаха нагли убийци и разбойници. Лилов може да е някяква положителност за БСП, но е крайно отрицателна фигура за България.
174
3
 
41
 
! Отговори
МРАЗЯ ГО преди 10 години
НЕ,НЕ БИХ КАЗАЛ БОГ ДА ГО ПРОСТИ.ТВЪРДЕ МНОГО ГО МРАЗЯ,ЗА ДА ПОЖЕЛАЯ ТОВА.ТОЙ Е ОТ ХОРАТА ,КОЙТО ОПРОПАСТИХА ЖИВОТА НА ПОКОЛЕНИЕТО,КЪМ КОЕТО ПРИНАДЛЕЖА С ЛЪЖИТЕ СИ,С ЦИНИЗМА СИ.ЖИВЕЕХА КАТО КРАЛЕ,ДОКАТО НАС НИ ЗАЛЪГВАХА С ДУМИ ЗА РАВЕНСТВО И БРАТСВО.НЕ СКЪРБЯ ЗА НЕГО,ДАЖЕ НАПРОТИВ.
173
5
 
15
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До kiroГрехът ти най-вероятно ще бъде опростен, аз лично бих изпразнил цял пълнител на Калашников в главата на Сидеров и след това бих осквернил трупът му с урината си!!!
172
1
 
9
 
! Отговори
kiro преди 10 години
AKO IZMRAT VSICHKI URAVLIAVALI TAZI DARZAVA OT 1989 NASAM STE SE RADVAM MNOGO VAPREKI CE STE IMAM GRIAH
171
4
 
25
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Знаете ли, тъжното е, че истинските комунисти никога не са управлявали родината. България е била управлявана тоталитарно(което не е заложено в този тип строй, описан от Маркс, по-късно и от Енгелс) от *** като Живков, Младенов, Лилов, Драгойчева, Димитров, Червенков и сие. Истинските комунисти, вярващи в идеята, като прадядо ми, накрая кълнат БКП, защото са се борили за свобода, а не за тоталитаризъм. Партизаните са останали в гората, не са управлявали, както си мислим.
170
3
 
13
 
! Отговори
vvvasilev преди 10 години
One down, изпълнителен комитет to go. Много ми се иска да прочета такава новина относно Станишев...
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4ovekat kato 4ovek e roden egoist, za tova i BOG se dade 6ertva za nego. za tova i ideqtq SOZIALIZAM nikoga nqma da prosashtestvuva. za tova kapitalizma e hvanal gelanieto na 4oveka da pritegava i za tova se razviva kato stroi.
168
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tozi katil e edin ot uni6tojilite bg.dokaral selqnijata po bg gradove.
167
0
 
26
 
! Отговори
България, българин преди 10 години
ХОРАТА БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗАПОМНЯТ АЛ. ЛИЛОВ КОЙТО:НА ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА СЪЗНАТЕЛНО, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ПРОВЕДЕ ПРЕКРАТЯВАНЕ ЕСТЕСТВЕННИЯ ХОД НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. НАЙ-ГОЛЯМОТО МРАКОБЕСИЕ НАРЕЧЕНО РЕСТАВРАЦИЯ НА КАПИТАЛИЗМА В БЪЛГАРИЯ ОТ КРАЯ НА ХХ И НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК.В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ ИМА МНОГО ПРЕДАТЕЛСТВА, НО ТАКОВА УНИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЕДВА ЛИ Е ИМАЛО.ПРОЧЕТЕТЕ КОИ СА ХОРАТА КОЙТО ГО ХВАЛЯТ И ИЗДИГАТ В НЕБЕСАТА.ХОРА ПРОСТЕТЕ МУ, КАКТО И БОГ МУ Е ПРОСТИЛ !!!
166
2
 
26
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
За умрелите - или добро, или нищо. Аз ще предпочета нищо за този...ясно защо.Да ми обясняват, че е едва ли не Краля Слънце в българската политика е все едно да ме накарат да повярвам, че Кумчо Вълчо ще охранява добре Червената Шапчица.
165
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалкото е, че комунизъм никога не е означавало тоталитаризъм, а на практика, като се започне от Ленин, всички са прокарвали тоталитаризъм под маската на комунизма. Луканов и Лилов се смятат за проектантите на т.н. български преход, външно-търговските дружества, където е изнесен българският капитал, забогатяването на бъдещите мутри и сегашният престъпен облик на българския бизнес.
164
36
 
6
 
! Отговори
Един достоен човек преди 10 години
си отиде. Светла му памет! Да се множат последователите на светлите идеи, които носеше в сърцето си!
163
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Znaete che hristiqnskite cennosti sa v razrez s kapitalizma kato cqlo...lihvata, podqlbata, truda i zaplashtaneto. Moje bi dr. Lilov shte vidi v Raia edin socialisticheski red, kudeto nqma nespravedlivosti, nqma bedni i gladni i vsichki sa ravni pred Bog.
162
9
 
25
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Един от най-върлите комунисти си отиде. След Петър Младенов, Тодор Живков, сега и Александър Лилов е пътник. За да се оправи България, трябва да се случи онова, което е станало с Мойсей и евреите - да се скитаме, докато не измрат всички, живели в комунизма на гореспоменатите. Само тогава ще има истинска демокрация.
161
1
 
1
 
! Отговори
старшината преди 10 години
До редника Иванов,свободно, изпусни въздуха