Революцията на средната класа в България

Агенция Ройтерс с материал за протестите у нас
Обновена: 1 авг 2013 19:26 | 1 авг 2013 19:20, Елка Василева
68
Революцията на средната класа в България
Снимка: БТА

Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в "нормална европейска страна", пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.

Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи.

За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи, отбелязва агенцията.

Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията Николай Стайков, координатор на "антиправителствена информационна служба".

Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, тъй като плащаме данъци и знаем какво искаме, отбелязва, цитиран от Ройтерс, 35-годишен композитор.

Излагаме на риск европейския, демократичния път на България. Хората, които ги е грижа за страната, трябва да се изправят и да кажат: "Стига, достатъчно", изтъква пред Ройтерс българската бизнес дама Саша Безуханова, която според агенцията е добра реклама за нова България. Вдъхновена от енергията и решимостта на протестиращите, тя е напуснала ръководен пост в международна технологична компания, за да създаде интернет форума MoveBG, генериращ идеи и политики за модернизиране на България. Мотото на форума е "България може", търсена препратка към лозунга от кампанията на президента Барак Обама "Да, ние можем", посочва агенцията.

Политически анализатори предупреждават, че протестиращите - финансово осигурени и предимно живеещи в София – не представляват всички българи. Проучванията на общественото мнение показват, че в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите, посочва агенцията.

По ирония на съдбата именно премиерът Пламен Орешарски - обект на презрението на протестиращите - въведе плоския данък, приветстван от финансово обезпечената средна класа, когато беше финансов министър в предишно, оглавено от социалистите правителство, припомня Ройтерс. Сега 53-годишният Орешарски се откроява като самотна фигура, осмивана от местни медии като марионетка на кликите в Българската социалистическа партия и коалиционния им партньор "Движение за права и свободи", представляващо турското етническо малцинство в България.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
17
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До 31 Изпълнявам НЯКОЛКО Поръчки ЕДНОВРЕМЕННО.ТЕ са на: 1.Собствената ми Съвест2.На Чувството ми за Граждански Дълг.3.На ЧУВСТВОТО МИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ.
28
40
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Революцията на тъпата класа в България!
27
29
 
30
 
! Отговори
Средни хора преди 10 години
Айде бе, те ни плащали данъците. Доста нагло при условие, че повечето от т.нар. протестиращи са пиари и рекламаджии, които са на този протест просто защото това им е работата и за това им плащат. Някой който наистина работи и плаща данъци ви уверявам, че му се налага да стои на работа понякога и повече от 10 часа и е толкова уморен след това, че изобщо не му е до лиготиите, които се разиграват вече близо 50 дни из улиците на София.
26
8
 
13
 
! Отговори
До boiko_stoew преди 10 години
Изпуснал си знакови имена в списъка, което те и разкрива чия поръчка изпълняваш. Защо така бе Бойко?
25
10
 
15
 
! Отговори
До дядо преди 10 години
Само като ти видя снимката и ти казвам че си осъден на смърт в Трето Българско Царство и в бъдещото ЧетвъртоСмърт на комунизма свобода на народа
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2200 годинаБрутният ни вътр. продукт се формира от:1.Две бизнес групировки.2.550 000 общинска , държавна администрация и чиновници.3.2 700 000 пенсионери...-4.400 000 трайно безработни.5.600 000 временно заети.5.1 200 000 трайно неплащащи здравни осигуровки.6.10 000 Номенклатурни Партийни Общински и Държавни кадри.7.Ненужни Военни самолети,танкове,ракети,Рамбовци,Рамбовки и тн.8.ОСТАНАЛИТЕ.
23
8
 
22
 
! Отговори
dolsun преди 10 години
До никоядокато само мечтаеш,винаги ще бачкаш като вол за без пари,така ли не го разбрахте това,те мечтаели за повече пари,ние ли ще ви сбъдваме мечтите,ние които протестираме,за кой протестираме,за вас дето ни плюете и сипете помия върху нас..най-лесното решение за мен ще е да си хвана багажа и да се спасявам в чужбина,това ли искате вие да се спасяваме по единично?
22
27
 
21
 
! Отговори
Хари преди 10 години
Жална ни майка, ако това е средната класа на България! Това всъщност е срама на България! Инфантилната и класа. Отнася се главно към организаторите.
21
23
 
18
 
! Отговори
12345 преди 10 години
*** и сектата на Прокопи нямат и 1000 души при това платени мизерници!
20
6
 
15
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
продължение на 20:Некопетентността,наглосттаикрадливосттана ДЕТУТАТИТЕ ни ,се Възпроизвежда и Увеличава благодарение на НЕГРАМОТНИЯТ И ПАРАЗИТЕН ЕЛЕКТОРАТ....Ненаказаните крадци - Бисеров ,Цонев,Сидеров,Кадиев,Станишев и т.н. отново вземат решения за съдбините на Българина.И го правят със Самочувствието ,че ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ -БИВШИ ,НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ са НЕДОКАЗУЕМИ!
19
1
 
13
 
! Отговори
Vapros? преди 10 години
V BG imalo sredna klasa? Ne znaeh... Ama niama da e sastata sredna klasa kato v ostanalite EU darjavi, nali.
18
11
 
21
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
Средна класа.. в България!? Доообре:) какво е това "антиправителствена информационна служба" ?? Някаква патриотична институция.. успяха да разединят народа; после ще владеят:(
17
14
 
30
 
! Отговори
dolsun преди 10 години
вие сте болни мозъци бе..комунисти такива..разединявате нацията и плюете протестиращите,вие сте срам за България,а мен ме е срам от вас..на вас ви трябва една дебела сопа.добре ви е било през крумово време и през турското робство сте били доволни и по време на комунизма.вървете на паша и блейте на воля,ще загинем като нация заради такива предатели,колко жалко за Б-я,загиваща д-ва пълна с предатели и завистници,злобата ще ни погуби като народ най-вече,и малкото интелиг.хора ще си отидат успех!
16
7
 
5
 
! Отговори
контра преди 10 години
До 7: ***, когато пишеш подобни глупости и имаш претенции към останалите, включително към образователния им ценз, постарай се да пишеш без грешки.Смешен си, ***.
15
5
 
28
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Орешарски Беше Искрата на надеждата,за много от "така наречените- Интелигентни протестиращи". Голямото Разочарование започна с Избора на Пеевски и се Затвърди със следващите Действия на Правителството , Припевите на дупетатите от БСП и ДПС и Изцепките на *** от Атака.Нямаме друга алтернатива ОСВЕН ДА протестираме....Искаме Радикална промяна на Избирателния Закон:Без Купеният и Манипулиран Електорат от: 1.НЕГРАМОТНИ2.Трайно неусигурени3.Трайно безработни4.Излежаващи присъди.
14
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам тези на снимката съвсем не ми изглеждат "млади, образовани и доста попътували хора" - напротив, навяват ми спомени от едни уж отминали времена! Още по-малко ми приличат на "средна класа". И като капак на всичко - признание с половин уста че " в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите"!
13
22
 
17
 
! Отговори
контра преди 10 години
Е, те тия на снимката ли са представителите на средната класа? Ако сериозно го твърдите сте луди.
12
23
 
23
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Мдаммм,същите тези плюха протестиращите излезли през февруари от глад и студ....тези *** танцуващи кючеци по бански ли ще правят революция БУХАХАХХАХА
11
35
 
16
 
! Отговори
ss преди 10 години
кви данъци плащат тия *** от протестите като от два месеца не работят.или имат спестявания.само палка за платените *** от софия.средна класа ама тичат за 20 кинта да се простачат.
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смърт на Терористите Финансирани от ЦРУ. За Сирия става въпрос..