140 000 българи с разклатена психика

Често нервните разстройства са свързани със стрес
Обновена: 8 авг 2013 14:52 | 8 авг 2013 07:00,
20
140 000 българи с разклатена психика
Снимка: архив, Reuters

В България около 140 хиляди души страдат от различни психични или поведенчески разстройства, което прави по около 1 900 психично болни българи на 100 000 души население, сочат обобщени данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

От тях от разстройства на настроението страдат около 26 хиляди българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 хиляди българи.

За психично болните българи се грижат около 500 психиатри в 12 центрове за психично здраве, според данни на националната статистика. Психиатричните легла са около 4 600 на брой или 10 на сто от общото число на болничните легла у нас.

Здравни експерти у нас неведнъж са подчертавали, че страната ни е на последно място в ЕС по разходи в здравеопазването на глава от населението, а по отношение на психичното здраве нещата са влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ за българите са едва 2 на сто от общите разходи за здравеопазване у нас, припомня БТА.

Последен доклад на Световната здравна организация публикува нови насоки за съдействие в областта на психичното здраве за възрастни и деца, които са били изложени на различни травми или загуби.

Докладът се базира на проучване, направено в 21 страни, в които повече от 10 на сто от анкетираните заявяват, че са били свидетели на различен вид насилие, близо 22 на сто са били участници в междуличностно насилие, 18 на сто от анкетираните са били преки свидетели или участници в различни аварии и инциденти, а 12 на сто са станали свидетели на различни травми или наранявания. Около 3,6 на сто от анкетираното население в тези страни е страдало от различни форми на посттравматично стресово разстройство.

Според помощник-директора на Дирекция "Психично здраве" към СЗО д-р Олег Честнов, лекарите от първичната здравна помощ вече ще могат да предоставят основна подкрепа на болните в съответствие с наличните данни и ще могат да насочват пациентите към по-комплексно лечение. Сред вида на предоставяната подкрепа се включват: психологическа първа помощ, управление на стреса и помощ за жертвите на различни травми и загуби чрез методи на адаптация и социална подкрепа.

Освен това от СЗО препоръчват за тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство по-комплексно лечение, като например използването на когнитивно-поведенческа терапия или използването на нов метод на лечение, наречен десенсибилизация чрез движения на очите. Тези техники помагат на хората да се освободят от ярки и нежелани спомени за травматични събития.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
......... преди 10 години
A шизофриниците.......какво да ги правим.......
15
0
 
6
 
! Отговори
ээ преди 10 години
Точно в тази сфера корупцията сред лекарите е особено голяма, защото и най-трудно може да се докаже. По клиниките даже не си дават труда да ходят на визитация. Пълна незаинтересованост към пациента, интерес само какво може да се измъкне от близките му. Вероятно има и някой и друг лекар, който проявява и интерес към пациента, но не всички са попадали на точно такъв.
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако българите се върнат в Църквата и си спомнят как бабите и дядовците им са ходили на при дядо поп на изповед, пазили са постите, комкали са и са били нормални и благородни хора, процента на психично разстроените ще намалее драстично.Естествено, за неходенето при дяда попа не е виновен ролекса на Николай Пловдивски, а възпитанието получено по време на комунизЪма, както и отстъплението от вярата на дедите, за което трябва да се каем.
13
0
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не е ли по лесно българина работейки да получава нормално възнаграждение за труда си вместо да го залъгвате с разни глупости -рецептурни книжки,безплатни карти за нещо си,фалшиви инвалидни пенсии,ваучери за какво ли не,или е по лесно да се краде под привидно благородни причини.
12
3
 
17
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Като гледам някои от тези с разклатената психика май редовно коментират в днес.бгА сега по темата. В България луди много, лошото е, че пари няма и са ги оставили да ходят по улиците и да плашат хората, пък някои са и агресивни. Ужас!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При стройно дефиниране на ролите на специалистите и съвместната им работа за благополучието на хората можем да получим значително по-добри резултати. Психолози, психиатри, невролози, социални работници, генетици можем да работим заедно по превенцията и профилактиката, диагностика, терапия и социална реинтеграция. Ама сега всеки дърпа чергата. Психолозите се явяват търгаши и врачове без клинични пътеки, психиатрите правят психотерапия, невролозите го играят и психиатри с психофармакология.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
puk edni 4esni *** namerili pari i varnali gi polvinata
9
0
 
5
 
! Отговори
jorkatta преди 10 години
Само толкова ли?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да избираш между ГЕРБ и БКП е все едно да избираш между баща си и майка си. Това е доказан начин да израстеш ***.
7
13
 
15
 
! Отговори
само герб преди 10 години
че съм луд, луд съм. ама по-добре луд отколкото ши*ан гербаджия.
6
2
 
16
 
! Отговори
Това преди 10 години
да не би да е изследване на подкрепящите АТАКА ?
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имайте предвид, че къма психичните разстройства спадат много неща - стрес, безсъние и пр.
4
10
 
17
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
много повече са!Но след прехода народа най-вече лудна при ГРОБ най-гнусната и разрушителната за България!
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
95% от населението страда от психични разтроиства.
2
0
 
19
 
! Отговори
Valeri Kostadinov преди 10 години
От какво ли ще е...чудна работа
1
24
 
22
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 10 години
Само ГЕРБ никакви повече турци и комунисти