Населението на България се топи

Обезлюдяването на селата продължава
Обновена: 11 авг 2013 15:34 | 11 авг 2013 15:33,
347
Населението на България се топи
Обезлюдяването на селата продължава. Снимка: архив Булфото

Обезлюдяването на селата и на по-бедните и слаборазвити региони на страната продължава с бързи темпове. През миналата година за първи път населението в селата е паднало под 2 млн. души, посочва се в отчет за 2012 г. за изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012 – 2030 г.), който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации.

Към края на миналата година населението в градовете е достигнало над 5,3 млн. души, докато в селата се е стопило до малко над 1,975 млн. души. През миналата година са били закрити 24 населени места, а общо 172 са били без никакво население.

Очакванията са броят на населението да продължи да намалява. Съгласно методите за прогнози на ЕС през 2015 г. българите ще намалеем до малко над 7,1 млн. души, към 2020 г. вече ще сме под 7 млн. души, към 2030 г. - малко над 6,5 млн. души, а към 2050 г. - малко над 5,7 млн. души. Ако социално-икономическите процеси в страната ни са по-благоприятни, към 2050 г. населението се очаква да се стопи до 5,79 млн. души, а ако са неблагоприятни - до под 5,2 млн. души.

Продължава да се задълбочава и тенденцията за застаряване на населението заради емиграцията, ниската раждаемост и по-високата смъртност в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС).
Наблюдава се и ръст на завръщащите се в страната емигранти, но тя все още не може да компенсира заминаващите, които са пнай-вече хора в трудоспособна възраст, сочат още данните. Засилва се и вътрешната миграция в посока към градовете, като най-осезаем ръст на населението е отчетен в най-големите градове.

Данните сочат, че през миналата година населението на България се е стопило с още над 45 хил. души (0,6%) и към 31 декември е било 7 282 041 души. Във всички области на страната е регистриран отрицателен естествен прираст, който варира от -2,8‰ средно за градовете и -12.8‰ средно за селата.

Средно за страната естественият прираст през миналата година е бил -5,5‰ спрямо -5.1‰ през 2011 г., и -4,6‰ през 2010 г. Най-сериозни са тенденциите за намаляване на естесвения прираст на населението в областите Видн, Монтана и Перник.

За сравнение, естественият прираст средно за ЕС е малко под 1‰. Единадесет страни в общността имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (10‰) и Кипър (4,8‰). Освен нашата страна с отрицателен естествен прираст на населението, но с по-ниски стойности, са Латвия (-4,7‰), Унгария (-4,1‰), Румъния (-2,6‰), Германия (-2,3‰), Литва (-2,2‰), Португалия (-0,6‰), Италия (-0,8‰), Естония (-0,4‰) и Гърция (-0,4‰).
През миналата година родените у нас деца са 69 121, което е с 1 725, или 2,4%, по-малко спрямо предходната година. Коефициентът на обща раждаемост (броят живородени деца на 1 000 души от средногодишния брой на населението) е намалял до 9,5‰ при средно за ЕС ниво от 10,4‰, а през предходните 2009, 2010 и 2011 г. той е бил съответно 10,7‰, 10‰ и 9,6‰.

Средното ниво на смъртност у нас през миналата година е било 15‰ и с тенденция да се повишава, докато средното за ЕС ниво е 9,6‰ и с тенденция да се понижава.

Що се отнася до детската смъртност, коефициентът й през миналата година се е понижил до 3,9‰, като се е изравнил със средното за ЕС. През миналата година обаче се забелязва увеличение на майчината смъртност до 4,3 от 2,8‰.

Средната продължителност на живота у нас също изостава от тази в ЕС – 70,4 години спрямо 80,4 години. Средната продължителност на живота е най-висока в Италия – 82,8, Испания – 82,4, и Франция – 82,3 години.

Негативните демографски тенденции са довели до увеличаване на лицата на 65 и повече навършени години до близо 1,4 млн. души през миналата година. В 15 области на страната делът на това население е над 20 на сто от населението.
За сравнение, децата до 15 години към края на миналата година са били под 1 млн. души, или 13,6% от общия брой на населението, което ни нарежда на обашката в Евросъюза. За ЕС средното ниво е 15,6%.

Данните сочат още, че населението на страната е концентрирано в Югозападния и Южния централен район – почти половината ог българите живеят в двата региона. Единствено населението на столицата обаче се е увеличило през миналата година. Най-голямо намаление на населението е отчетено в областите Видин и Враца.

Данните сочат още, че темповете на ръст на разходите на човек от домакинството е продължил да изпреварва леко темповете на ръст на доходите. Наблюдава се обаче ръст на значимостта на социалните трансфери като източник на доходи.

В доклада се признава, че демографските дисбаланси се превръщат в основен проблем за функционирането на всички социално-икономически системи и са необходими реформи на пазара на труда, пенсионно-осигурителната система, образованието, здравеопазването, както и стопиране на процесите по обезлюдяването на цели региони.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
9
 
! Отговори
brili преди 10 години
Дано след време не останат само *** и некадърни в България !
27
5
 
8
 
! Отговори
Накрая ще останат... преди 10 години
...само Бойко Борисов, десетина журналисти и д-р Цветан Цветанов... щото всички лекари ще бъдат арестувани и обесени!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние ще намерим наши единомишленици, наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна по своя мащаб трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще свърши войната. Всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието е приспособено към промяна. Посявайки там хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?
24
2
 
32
 
! Отговори
асд преди 10 години
Сега отново се очаква бум на емиграцията покрай падането на работните визи. Това естествено няма да подтикне работодателите да дават по-високи заплати. Те се смятат за богове, защото държат здраво юздите на политиката (повечето големи работодатели са агенти на ДС или партийни функционери). Покрай това си печелят държавни поръчки за чието изпълнение не е необходимо качество, т.е. не им трябва качествен персонал. Така оскотява Родината, само *** ще останат.
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не се променят нещата в България още много хора ще емигрират,а пък от 2014 година българи и румънци свободно ще си търсят работа в европейският съюз
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA..SHvezzia,Dania,NorvegiaSA ZARSTVA spramo KOITO TOGAVA,zaplatite v ZARSTVO BALGARIA baha PO-GOLEMI do 2 PATI i RAVNI na tezi v Belgiai Holandia...anezzalki ,mizerni republiki-Plod na CHUZZDA OKUPAZZIA i PODLI argentti,KOITO sse SHirat veche 65 GODINI i OGRABVAT BALGARIA,koiato BESHE 1 BOGATO ZATSTVO.. DA..LA*NANATAfrensska LA*NOLUZZIA,Tia Eva Mamata na Sveta i VECHE 222 GODINI voini,Svetovni Voini,republikansski HLEBARKI navssakade,KITNITE i BOGATI,ODUHOTVORENNI ZARSTVA kato ZARSTVO BALGARIA.
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОТЕСТИТЕ И ТЕ НАМАЛЯВАТ,ЩОТО И НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯВА,ЧА СЕГА МИ СВЕТНА.
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва ни коренна промяна в системата и повече власт в ръцете на народа.
19
2
 
7
 
! Отговори
ййй преди 10 години
''1 Мартинпреди 7 минутиБолно ми е... ДА ЖИВЕЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!''хаха,ама как ще живее като го няма ТАТКО БЪЛГАРИН?! Как майка и откъде като го няма татко???
18
2
 
21
 
! Отговори
до правителството преди 10 години
Ако един от държавен глава имаше малко ум в главата и малко любов към родината си щеше да направи така че който развива производство в селата и малките градове продукцията му да се изкупува много по-високо от тази която се произвежда в София и големите градове. Може да се направи и закон който да насърчи производството в определени обезлюдени места като проценти по ниски данъци,България е прекрасна страна и много българи напунали все още милеят за родината си. НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ ! СЕГА Е ВРЕМЕТО
17
13
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
Управляват ни американски ционистки ***!
16
24
 
14
 
! Отговори
Bat Sali преди 10 години
Мерхаба , братя българи. Честит ви КОРБАНБАЙРЯН, днес е последният ден от този свят празник.Няма да се притеснявате , че се топите като "българи" , все пак всички сме българи който живеят по тази земя , турци , арменци ,българи и т.н. Вижте при нас примерно в кърджали няма такъв проблем. Селата си има хора,работа и във всяко село по джамия.
15
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено. От 80 години насам ви управляват червени *** - естествено, че хората ще се изнасят. Първият удобен момент и айде - износ моментално. Толерират се малцинства, каде се хората, които се трудят и се хвърлят трохи на ***, че требе и електорат.
14
1
 
47
 
! Отговори
мдам преди 10 години
Бравос открихте "колелото" това е обществена тайна поне от 15 години, как няма да се обезлюдяват след като няма работа по маките градове и села а !?
13
3
 
52
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Като се застрои цялото Черноморие,планините-където това е възможно,омагистралчи се страната,тогава вече българите ще станат излишни по тези земи...Сега някъде някой народ потрива доволно ръце за прекрасната ни родина...
12
5
 
28
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Правителството да отпусне по 1 000,000.00 лева кредит, при облекчени условия, на всеки който пожелае да отиде /да се върне/ на село и да открие поне 15-20 работни места.
11
3
 
25
 
! Отговори
луТ преди 10 години
топим се но твърде бавно според планираното от известни и нетърпеливи организации и фондацииспокойно не се притеснявайте стратези ,ще се стопим и ще изчезнем навреме.
10
3
 
52
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Селата не се обезлюдяват в процес а насилственно!!Всичко читаво се изнасилва и убива!!РАзкриваемост НУЛЕВА!!!Възмездие още по-малко!!!Но като свършат *** селата на ред са градовете!!И малките няма какво да вземат!!Всичко ще е по Селото най-голямо!!Тогава ще видите кон боб яде ли!!!До тогава учете разликата м-у кючек,гюбек и мааане.Щото това ще е новия химн на България!!!
9
3
 
42
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
Ами то май това е целта, така или иначе сме близо до Анадола - тук и по Румъния да се населят ***, турци, арменци, евреи и всякакво изкапало от някъде население. *** вече на абсолютно навсякъде. Лично аз ги виждам и в София и в провинцията, нямам ден, в който да не съм видял някъде ***, я по кофите, я по пътищата, по села, паланки, кафета, че дори и в моловете ходят. Циганизират ни, само те раждат, щото не им дреме това дете къде ще спи, с какво ще се храни и кво ще стане от него!

Спонсорирани публикации