Патриарх Неофит ще оглави литургията за 15 август

На Успение Богородично той ще служи в Троянския манастир
11 авг 2013 16:19,
12
Патриарх Неофит ще оглави литургията за 15 август
Патриарх Неофит. Снимка: Булфото

На 15 август, когато Църквата отбелязва Успението на Божията Майка, Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави празничната Св. Литургия в Троянския манастир "Успение Богородично", който в този ден отбелязва своя храмов празник. Това съобщиха от Светия синод на БПЦ.

По този начин патриарх Неофит продължава установената  традиция от неговия именит предшественик на патриаршеския престол - патриарх Максим, в този ден да служи в обителта край Троян.

По стародавна традиция в Троянския ставропигиален манастир в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица се извършва чинът "Oпело Богородично". В него, освен манастирското братство, подвизаващо се в светата обител, участие взимат и духовници, постригани в монашество в манастира, но получили служения извън него.

Скъп гост за празника ежегодно преди кончината си бе патриарх Максим, получил монашеското си пострижение в съборния храм на манастира, както и настоящият български патриарх Неофит - също брат на Троянската светата обител, се припомня в прессъобщението.

На самия празник утринното богослужение в манастира започва в ранна утрин с празнична полунощница, по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храма. След това се отслужва и св. Литургия, в края на която, по традиция, чудотворната икона Пресвета Богородица - Троеручица, прочутата светиня на манастира свързана със самото му основаване, се сваля от проскинитария и се поставя в специална носилка.

Носена от богомолци, тя се отправя с литийно шествие към могилата с параклиса, недалече от манастира, където е станало първото чудо, с което се прославя светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир "Успение Богородично" е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия Синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
2
 
! Отговори
да преди 10 години
Религиите са суеверия. Залъгалки за ***.
9
6
 
3
 
! Отговори
made in Varna преди 10 години
Този не е никакъв патриарх! Просто е гаден агент, от тия, които слухтяха ближните си и ги клеветяха. Колкото и Гоцето беше президент, като ни предаде на друг агент ***, с летящата чиния и обръчите от фирми! Докато тия гадняри въртят нашите пари, крадат и убиват, няма да прокопсаме!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо си правите кумири(идоли), и им се кланяте,следвате ги
7
10
 
3
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Ченгето да иде да отслужи литургия във министерството на вътрешните работи после да напише донос кой е слушал, и кой се е правил че слуша. След богоугодното дело банкет разбира се. Във Троянския манастир работа няма.
6
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 10 години
До Мамантос" Исус му каза: Аз съм пътят и истината и животът;никой не дохожда при Отца,освем чрез мене." - Еванг. от Йоан 14.6
5
1
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 10 години
"А Той в отговор им каза:Моята майка и братя Мои са тия,които слушат Божието слово и го изпълняват." - Еванг. от Лука 8.21
4
0
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Пресвятая Богородице, спаси нас!Иперагиа Феотоке, сосон имас!
3
2
 
12
 
! Отговори
Ако обичате преди 10 години
Ако обичате, не мислите ли, че виждате треската в окото на другия, а гредата в своето - не? :) Да сте живи и здрави, да ни е жив и здрав патриархът, смятам, че той е много внушителна и респектираща личност!
2
8
 
2
 
! Отговори
:D преди 10 години
TOI EEEEEEE .... NEGOVOTO IME EEEEEEEEEEE
1
20
 
4
 
! Отговори
литургия! преди 10 години
Хубаво е да се направи литургия! Тъкмо дядо патриарх ще разказва на миряните как е станал агент на ДС и колко хубаво е било да бъдеш доносник!