Честваме Голяма Богородица

Да почерпят всички с името Мария, Марияна и Мариана
Обновена: 15 авг 2013 10:00 | 15 авг 2013 07:23, Елка Василева
27
Честваме Голяма Богородица
Снимка: архив, Булфото

Днес се чества църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както Марияна и Мариана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
musulmanin преди 10 години
chestit praznik na vsichki imennici !!! :))
21
3
 
0
 
! Отговори
Feid преди 10 години
Може ли някой да каже каква връзка има днешния празник и ромите? Защото днес на Рилския манастир имаше повече роми отколкото българи, а почти никога не съм виждал *** на манастира
20
0
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Пресвятая Богородице, спаси нас!Иперагиа Феотоке, сосон имас!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето християнски празници са установени в по късните векове когато след три века преследване и унищожение на християни и книжнината им-то става позволена религия в Римската империя.Тогава има търпимост към християните и те свободно развиват своята религия и книжнина.Усъвършенстват се Богослуженията и песнопенията.Църковната история получава ново развитие-свободно.Оформя се канона с писаните книги на Библията и се записва Свещеното Предание което съпътства Христовата Църква и е устно.
18
7
 
3
 
! Отговори
християнка преди 10 години
Всички тук твърдим, че сме Християни, а празнуваме езически празници и ритуали, само че прекръстени с християнски имена. Никъде в Свещеното писание няма и дума спомената за възкресение на Божията майка и още повече за покровителство на хората след смъртта й. Та тя е също човек като всички нас. Не знам от къде автора на статията е взел тези описания, но те не са от Библията.Единственият наш Спасител и Ходатай на небето е Христос! Защото Той е Бог, приел човешко естество. Амин!
17
3
 
4
 
! Отговори
samodiva преди 10 години
Да сте живи и здрави всички и Гопод здраве да ви дава и да ви пази винаги !Благодаря за търпението към мен ! Не е лесно да си Мария да ви кажа...Самодивите не са това , което бяха ! Нито Мариите... Всичко тече... всичко се променя и това е най хубавото !P.S.Изкушавам се да кажа Обичам ви ! , но се страхувам че ще го приемете сексуално и затова...млъквам :)
16
0
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 10 години
До Анонимен 4"Исус му каза;Аз съм пътят и истината и животът,никой не дохожда при Отца,освем чрез Мене." - Еванг. от Йоан 14.6
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
14
4
 
0
 
! Отговори
? преди 10 години
До Honorik358Къде го прочете това бре?
13
1
 
8
 
! Отговори
samodiva преди 10 години
Общо четири са празниците които се честват в годинана За Богородица 25.03. Благовещение 15.08. Успение08.09.Рождение 21.11. Денят когато е въведена в Църквата , Ден на Християнското семейство
12
2
 
11
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До НЕ вярващ!Ми очевидно е много по-голяма от теб,а и от всички нас!Нямаш нито нейното смирение,нито благочестие,така че по-добре замълчи!Ако си невярващ,това е твой избор,само не ставай и хулител!Малка Богородица е рожденият ден на Божията майка.Голяма Богородица е денят,в който Тя е отишла на небето,затова празникът се нарича още Успение.
11
6
 
0
 
! Отговори
? преди 10 години
Къде в Светото писание" ги пише нещата,упоменани в статията - това са си попски измислици.
10
16
 
0
 
! Отговори
НЕ вярващ! преди 10 години
Голяма, колко да е голяма! Айде цвъкайте сега минуси!
9
1
 
29
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
Честит празник!Да сте живи и здрави и нека Света Богородица ви закриля и помага! :)
8
0
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
do ls # 10Курбан означава жертва /жертвоприношение / нo не e мюсюлманска дума. Do poiavata na Avram / Ibrahim / jertvoprinoshenia sa praveni parvorodni deca samo momcheta. Tova go vijdame oshte pri Maite. Sled poiavata na Avram vmesto majko parvorodno dete zapochva da se prinasia parvorodno majko kozle. Musulmanite priemat tozi obichai ot evreite, zashtoto znaem che i tehnia Ismail e sin na Avram /Ibrahim/.Hristianstvoto uj othvarlia kurbana no ostava kato obichai nasleden ot staria zavet.
7
2
 
48
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Честит празник! Света Богородица да бди над всички български семейства и български деца!Да са живи и здрави именниците!
6
0
 
9
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Dumata курбан ne idva ot musulmanite. Mnogo predi poiavata na musulmanstvoto dumata курбан e bila izpolzvana ot starozavetnicite - evreite. "Kурбан" proizliza ot evreiskata duma "мeкурaв" koeto oznachava "priblijavane kam Boga" Mnogo predi Novata era evreiskia bashta Avram koito musulmanite narichat Ibrahim e prinesal kurban za Boga svoia parvi sin Ichak. Togava Bog mu kazal vmesto sina si da prinese kurban majko kozle parvorodno na kozata.Ot togava se prinasiat kurbani parvorodni majki jivotni
5
0
 
20
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Svetal Praznik na vsichki hristiani ! Bog da pazi Balgaria i da dade sili i madrost na neinite rakovoditeli.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заколването на курбан е жертвоприношение и не е характерно за християнския свят.По добре е да се каже раздаване на милостиня на ближни и бедни хора.И Христос казва че иска милост а не жертва.Ето и тържествената песен на Пресвета Богородица за Нейното Успение "В раждането запази девството в Успението не остави света Богородице.Ти премина в живота като Майка на Живота и винаги с Твоите молитви избавяш от смърт нашите души."
3
29
 
9
 
! Отговори
честитка преди 10 години
Поздрави за Мара отварачката! ще и заколя КУРбан!