Вдигнете глобите за нарушения на пътя, зове асоциация

Най-кървавите месеци у нас са юли и август
Обновена: 20 авг 2013 14:00 | 20 авг 2013 11:32,
90
Вдигнете глобите за нарушения на пътя, зове асоциация
Снимка: Bulgaria On Air

„Необходим е нов Закон за движение по пътищата, а глобите за нарушения трябва да се повишат“, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

Според него е наложително да има специални ограничения за младите водачи, защото всяка четвърта катастрофа е причинена от нов шофьор.

„В Гърция и Румъния глобите са два-три пъти по-високи. Ако стойността на санкциите се вдигне и се подобри събираемостта им, то това неминуемо ще доведе до по-малко нарушения на пътя“, твърди Тодоров.

По думите му едва половината от глобите реално влизат в държавния бюджет, а събираемостта на останалата част е възпрепятствана от бюрокрацията.

„Тежката катастрофа край гара Яна, в която загинаха двама, можеше да бъде избегната. Имаше няколко варианта. Единият - да бъде пуснат пътя за движение с по-ниска скорост, другият - движение само по едното платно“, смята Тодоров.

„Един от факторите за тежките инциденти по пътищата е лошата маркировка.

Най-кървавите месеци за движението по пътищата в България са юли и август. Сред основните причини за тежките инциденти по пътя са високата скорост и неправилното изпреварване. Не на последно място са и лошите пътища“, категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само това знаете вие глоби,глоби и по-ниска скорост,нищо че масово се кара по пътищата с 100-110 км/ч,може би вместо да се мисли само за глоби,да се направят такива пътища,по които да се кара спокойно с тази скорост,защото явно това 90 вече не е актуално!
77
1
 
7
 
! Отговори
художника преди 10 години
Когато КАТ и пътна сигнализация се координират и сложат знаците, където им е мястото, тогава да глобяват, и то с много! Сега знаците са сложени така, че са хранилки за катаджиите. Пример: На междуградски път с разрешена скорост 90км./ч. са сложили ограничение 60км., защото покрай пътя има чешмичка, а маркировката е такава, че има и лента за ускорение. И така през 2-3 км.
76
4
 
4
 
! Отговори
СФ преди 10 години
А защо не сложат камера на ОМВто на България? Нощем се бригат мотори и не може да се спи от шум. Пожелавам им да се размазват ама сами без в други!
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая новина може би трябваше да я сложите в рубрика БИЗНЕС.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой го беше написал Румънец прегазил Българи=вдигане на глобите в BG. А и не сме толко прости та постоянно да ни сравнявате с други държави,вече 70% от народа е бил в чужбина.
73
0
 
11
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Глупаците само това си знаят, вдигане на глобите. Вече 23 години се вдигат глобите а катастрофите се увеличават. Няма ли вече да се усетят, че проблемът не е в размера на глобите а лакомията и простотията на контролните органи които са заети да глобяват само тези без колани и забравили да си включат светлините и не се интересуват от други нарушения. Когато започнат да глобяват всички без изключение това ще има ред по пътищата. Не се глобяват полицаи, роднини и любовници на всякакви властимащи.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за глобите сравнявате Европата,а за доходите йок.Пишат ми тука некакви ходили по запада не било така, в Италия на разрешено 90км карам аз с 100км а тея покрай мен все едно съм спрял .При това всички и постоянно.
71
0
 
7
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Вдигане ама всички знаем че законите не са за всички,с това вдигане сега и това ниво на корупцията ще стане още по-голяма,единственото решение полицията да патрулира и в движение да спира нарушители а не да си изсмуква от пръстите глоби за без колан и говорене по тел. кибичейки по храстите......П.С и море от камери за скорост
70
4
 
11
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Причината за катастрофите е в масовата наглост и неспазване на предимство и знаци. Стига сте се оправдавали с лоши пътища. Селяндурския манталитет е основния проблем. Често пътувам из западна Европа манталитета на каране е коренно различен. Хората там са много по-коректни и толерантни на пътя.
69
2
 
10
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Този *перко наумов* откъде ги измисли по-високите глоби?Те нищо няма да променят, защото който кара като луд, не мисли за глоби... на нарушителите им прищраква нещо в кокошия мозък и губят контрол над реакциите си!Катаджиите ще се оядат допълнително на проверките, и пак нищо няма да влиза в бюджета...
68
2
 
7
 
! Отговори
Ozzy преди 10 години
Начинът е само един - хубави пътища и камери. Това е. На всеки му се случва да превиши скоростта. Има си камери и като си в нарушение си плащаш. Няма висене в КАТ и загуба на време. Така е в нормалните държави. Чиста работа. При ограничение от 140 км/час по магистралите съм забелязал, че превишаващите с над 20 км. допустимата скорост са много малко.Писна ми от *** комплексари, които рядко сядат зад волана поради икономически причини, но за сметка на това призовават за отнемане на книжки
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популизъм. Вижте си дерибеите с палките и ще разберете защо нищо няма да се получи
66
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вдигнете глобите и ги събирайте! Българинът разбира само като му бръкнеш в джоба. За каране на кола над 1,2 промила - конфискация на колата.
65
0
 
9
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Колкото и да се вдигат глобите, няма ли събираемост какво ще правим. Всяко вдигане на глобите повишава корупцията. Няма никаква адекватна връзка между КАТ и НАП. Ако ти пратят писмо от НАП, че дължиш глоба от КАТ и ти я внесеш по сметка на КАТ не означава, че КАТ ще си направи труда да информира НАП, че нарушението вече е платено. Същата процедура се повтаря и между НАП и Съда. В този случай положението е още по лошо, защото над Съда в България е само Господ.
64
4
 
24
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Истината е, искането за вдигане на глобите си е чист мазохизъм примесен с комплексарщина. Учудващото в случая е, че това искане идва не от КАТ, а от някакви други. Глобите и сега са несъразмерно много по-високи от средните доходи на българите сравнено с другите държави. Ако толкова се държи на вдигането на глобите, то да ги напарвят пропорционални на доходите и имуществото на хората, които извършват нарушението. За мен най-важното е не размера на глобата, а че всеки нарушител трябва да си плати
63
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оправете пътищата, така че хората да не се радват като малки деца катов видят гладък асфалт.На всеки се е случвало след като кара по улица с дупки да настъпва колата, като стъпи на гладка настилка - да усети, че има кола, а не каруца...Глоби трябва да има, но трябва да има поущрение. Караме стари счупени коли по улици с дупки, където дочупваме колите си още повече...На година карам най-много 5 000 км, но ремонтирам все едно карам по 20 000...
62
1
 
11
 
! Отговори
Тираджия преди 10 години
Тоя *** само се чуди какви организацийки да прави за да не работи,а да цуца пари от бюджета.Докато беше депутат беше предприел кампания "Не на TIRоризма".Ама него си го возят,не кара той.Нека той да седне да кара и да го изпращят една месечна заплата/ама от неговите/ и тогава да реве за по-високи.***,ще ми дава за пример глобите в Гърция.Не са по-високи от българските ама заплатите им със сигурност са.Трябва на нарушителите да се отнема правото да шофират за по-дълъг период от време,а не
61
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Кифла с малко мозъкдоста добре отговаряш на описанието, което си написала :)Тук изобщо не става въпрос кой е виновен и кой не е в случая, а като цяло! Не може всеки ден от 10 новини 9 да са за катастрофи... не може в Гърция глобата за превишена скорост да е 700 евро + лишаване от правото на шофиране 3 месеца, а тук бутнеш 20 лв. и си най-големия гъзар.... не може в другите страни да се спазват законите, а в нашата всеки ден да измират млади хора... Просто това е недопуситмо.
60
2
 
7
 
! Отговори
АРКАН преди 10 години
Проблема няма да се реши с повишение на глобите.Проблема е че спряха да отнемат свидетелствата за управление на водачите с превишение над 30км/ч само и само да събират повече глоби.Другия основен проблем е въвеждането преди 5 години на така наречените двустранни протоколи за леки ПТП-та, при които не се пишат актове и не се отнемат точки от некадърните водачи.В такава ситуация всеки може да шофира пиян и да ''чуква'' леко по 2-3 коли дневно без проблем.Не е въведена активно и схемата бонус-малус
59
3
 
14
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 10 години
Този умен господин иска да предотвратява катастрофи чрез вдигане на глобите. На това умно предложение ще отговоря в същия дух на интелигентност. Катастрофата е причинена от румънски водач. Да вземе да вдигне глобите в Румъния тогава....