Вече изплащат помощите за първолаци, съобщи Адемов

Молбите могат да се подават до края на септември
Обновена: 20 авг 2013 16:32 | 20 авг 2013 16:11, Камелия Цветанова
39
Вече изплащат помощите за първолаци, съобщи Адемов
Снимка, БТА, архив

Вече е започнало изплащането на помощи за първокласници. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

От 1 юли до края на септември родителите имат възможност да подават молби-декларации за получаване на помощите, които са в размер на 250 лева.

Право на тези средства имат семействата на деца, записани в първи клас с доход до 350 лв. на член от семейство.

Адемов уточни, че помощите за първокласниците, както и за децата с увреждания, се получават един месец след подаване на необходимите документи.

В Разград пък социалният министър посочи, че безработицата в Разградския регион е 17,9%, което е с близо 7% по-високо от безработицата в национален мащаб.

През последните години, в които е действала Оперативната програма за развитие на човешките ресурси, при бюджет на програмата по отношение на мерките за заетост около 1 млрд. лв. в национален мащаб – в Разградско са усвоени по-малко от 4 млн. лв. Проблемите за усвояването на тези средства са като навсякъде в страната, добави министърът.

Според него големият проблем е, че има несъответствие между квалификацията и образованието на безработните, така квалификацията на безработните не отговаря на потребностите на пазара на труда и на работодателите. Адемов е категоричен, че се предлагат конкретни мерки за преодоляването на този проблем.

„Мярката не може да бъде една единствена само в посока на това да потушаваме някакви пожари с инструментариума на Националния план за действие по заетост, т.е. с пари от бюджета, и с инструментариума ОП "Развитие на човешките ресурси". Оперативната програма е допълваща програма. Националните политики са тези, които са наша отговорност“, каза той.

Има реална опасност България да загуби европейски пари по нея, предупреди Адемов.

Това ще стане, ако до края на годината не бъдат усвоени половин милиард лева, уточни той и увери, че се прави всичко, за да не бъдат големи загубите.
 
„В рамките на тази календарна година трябва да усвоим 563 млн. – толкова, колкото сме усвоили през всичките години до тази. Затова тази година е изключително напрегната. Ако това не се случи, рискуваме да загубим пари по правото за автоматично освобождаване на финансов ресурс. За да не се случи това, сме предприели мерки в посока на това да подобрим работата по усвояването така, че да минимизираме риска от загуба на финансови средства.

Ясно е, че в оптимистичния вариант се очертава една загуба от между 20 и 25 млн., но до края на годината има достатъчно време, мобилизирали сме всички средства и ресурси, за да можем да компенсираме изоставането“, каза социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво трябва да раздават на ***,на тая *** ***..на сестра ми е първолак а не са заможни ,но не им дадоха...Комунистите под ножа и тва е, стига вече сме хранили ***. При Бойко( комуниста) била постна пицата, ми не ми пука , който има 2 ръце и 2 крака може сам да се грижи за себе си, *** и ***
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 чавенца по 250 лв. .... ехееее :) здраве да е. Те ще се учат за бъдещето на българия. :-D
10
1
 
39
 
! Отговори
мм преди 10 години
как ще раздаваш пари така бадева бе, ешек гурлив? дрехи , учебници и тетрадки - нищо друго. пари - на край на годината , ако са научили нещо, ако не са - шут в *** *** и толкова!
9
4
 
40
 
! Отговори
българска майка преди 10 години
В нашия град помощи получават само ***. Преди няколко години кандидатствах за такава помощ, но доходът ми беше с три лева повече и не ми отпуснаха, но *** раждат много деца и помощите са само за тях. Не работят, по цял ден стоят по барчетата - за това ли им ги дават тези помощи? Да не мислите, че ги влагат в образованието на децата си. Изобщо не ги интересува. Много социално правителство - няма що. Дават пари на *** за да гласуват за тях, а ние ще плащаме заеми!
8
2
 
26
 
! Отговори
Болен Пенделов преди 10 години
До DianaОт край време държавата плаща за да развъжда *** с нашите данъци. БСП вдига тези плащания за да увеличи умиращия си електорат.А тези които плащат тези данъци са младите работещи хора, които от своя страна протестират срещу БСП. И така се получава един затворен кръг от изнасилени и изнасилващи !
7
3
 
21
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
А за абитуриентите нищо,нали са българи,важното е *** и вашите вилаети да ги успите!
6
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По 250лв. на *** ,а на българчета на които родителите работят и осигуряват парите в бюджета -НЯМА.
5
1
 
25
 
! Отговори
Наско Шукри преди 10 години
Тоз Хасанчото Адемов е нашу момче. Дава многу хубави помушти на сичкото ***. И ний пак за тях шъ си глассувами. Ний сми са разбрали кък ша стават нештата.
4
1
 
27
 
! Отговори
художника преди 10 години
По оперативна програма "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ" трябва да усвоим 563млн.лв.???Не милионите драги, а знанията трябва да се усвоят, ама как да стане, като децата ни се "друсат" от малки, няма контрол в нито едно у-ще. Системата на образованието НЕ работи или работи с допотопните тебешири и черна дъска. В 21 век сме, а работите с порядките от 19век.На нито едно дете или юноша/тиинейджър/ не му е интересно в клас! Чалга, простотия и китайски ***- това е ежедневието ни.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така фес, ше глеаш да се представяш добре щот иначе юмруци!
2
4
 
52
 
! Отговори
Diana преди 10 години
Точно така раздайте на *** дечица по 250 лв, че малко им бяха 150 та ги увеличихте!Не ви ли е срам! Това е *** държава!
1
54
 
6
 
! Отговори
от хората факли преди 10 години
Браво на правителството, каквото каже - прави го. Още мнооого работи ще направят до края на мандата за България и българите!

Спонсорирани публикации