35-годишен стана донор, спаси два живота

Трансплантирани са сърце и бъбрек на тежко болни
Обновена: 25 авг 2013 14:47 | 25 авг 2013 14:46, Камелия Цветанова
22
35-годишен стана донор, спаси два живота
Снимка: Булфото, архив

35-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в болница „Св.Марина” във Варна, стана донор на двама души, нуждаещи си от трансплатанция на сърце и бъбрек, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Смъртта е настъпила вследствие на масивен мозъчен кръвоизлив.

На 24 август рано сутринта в болница „Света Екатерина” сърцето е трансплантирано на 35-годишен тежко болен. В момента пациентът е стабилен.

На 24 срещу 25 август в УМБАЛ „Александровска” е извършена трансплантация на бъбрек на 63-годишен мъж. Пациентът е в реанимация, състоянието му е стабилно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
vivian преди 10 години
досещам се кой е донора....надявам се лекарите да са направили всичко възможно да го спасят, преди да му вземат органите.
11
1
 
19
 
! Отговори
потресен преди 10 години
до рашкаДонорът не е бил моторист! Коментарът ти е нелеп!до Debora1Ти клюкарка ли си или каква? Не пиши глупави коментари като си медицински невежа. Ей така, както си кометира човек, може да му се спука кръвоносен съд в главата и е до там. Мозъчен аневризъм и почиваш. Поне под такива статии би било хубаво да се спестят вулгарните и брутални изказвания. Под такива статии аз лично очаквам множество коментари за и против донорството, а не гавра със страданието на едни и спасението на други.
10
2
 
15
 
! Отговори
Мозъчна смърт преди 10 години
Мозъчна смърт е дефиниция за смърт (не диагноза!), въведена в медицината 1968 година във връзка с развитието на трансплантологията.Преди 1968 г. този процес се е наричал клинична смърт. От клинична смърт някои хора са били спасявани и са живели дълго пълноценен живот.В епохата на усъвършенстване методите на трансплантация на човешки органи, съществува практика, на богатите пациенти да се поставя диагноза кома, а на бедните - мозъчна смърт.
9
1
 
22
 
! Отговори
Aayrin преди 10 години
Ей РАШКА!!! Такова елементарно и ограничено изказване като твоето няма! Такива *** като теб незнам кой ги е създал и как може да съществуват!!! Изобщо не става въпрос за моторист!!! За жалост много позитивен и качествен човек си отиде! И ще липсва на всички ни! Радвам се, че друг живот е спасен и сърцето му ще продължава да тупти!!!
8
7
 
27
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Мир на праха на починалия! Колкото повече хора дават съгласието си да станат донори, толкова по-добре. Никой не знае кога му е драснато, но поне по този начин част от него ще продължи да живее и освен това ще спаси някой друг! Поздравления и на екипа извършил трансплантациите.
7
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
и аз питам какъв е проблемът и моят да бъде махнат
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и защо ми махнахте коментара,беше си съвсем нормален...
5
3
 
34
 
! Отговори
С.К. преди 10 години
Дано са успешни трансплантациите,особено кардиологичната-за да спасят поне тези двама болни.Поздрави на екипа , които ги е извършил . Мир на прахта на починалия мъж.
4
2
 
21
 
! Отговори
учуден преди 10 години
Като чета подобни коментари, се убеждавам за сетен път колко себичен и безмозъчен е българина!
3
16
 
8
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
??35 годишен мъж, oт кaквo e изпаднал в мозъчна смърт в болница Св.Марина във Варна ?Mозъчен кръвоизлив нe e яcнo oт кaквo ?
2
0
 
32
 
! Отговори
valia преди 10 години
Po4ivai v mir !
1
64
 
8
 
! Отговори
рашка преди 10 години
един моторист по малко