Ще плащаме ли втора здравна вноска?

Експерти коментират нуждата от втори стълб на здравно осигуряване
Обновена: 28 авг 2013 15:12 | 28 авг 2013 10:54,
94
Ще плащаме ли втора здравна вноска?
Снимка: Creative Commons

В контекста на дискусиите по новата здравна стратегия се заговори за промяна на настоящия здравноосигурителен модел. Министърът на здравеопазването Таня Андреева коментира въвеждането на втори задължителен стълб на здравно осигуряване, при условие че в системата има достатъчно ресурс.

Целта е пациентите да получават достъп до повече здравни услуги, като се „надгради“ базисният пакет, плащан от здравната каса, или да се уреди финансирането на един вид „екстра здравен пакет“.

„Втори стълб ще дофинансира екстрите”, аргументира се здравният министър Таня Андреева. „Необходим е от гледна точка на конкуренцията и на избор на кого да се доверят пациентите“, смята тя. По нейни думи това е един вид надграждащо здравно осигуряване допълнително във втори стълб, което ще гарантира „доста екстри, които има в болничното лечение например“.

Идеята беше подкрепена и от заместник-министър Бойко Пенков, според когото въвеждането на втори задължителен стълб е пример в доста страни в Европа и ще бъде „нещо полезно“. „Във втория стълб се включват частни здравноосигурителни компании, които предоставят здравноосигурителни пакети. Те могат да бъдат диференцирани според нуждите на хората, ще може да се договаря пакет от услуги за всеки пациент“, смята заместник-министърът. „Имаме цялата експертиза и сме готови да го осъществим и да се вземе политическо решение в тази посока“, категоричен е Пенков.

Необходим ли ни е втори стълб на здравно осигуряване? Кога може да се случи, как ще се мотивират хората да правят втора здравна вноска? На тези въпроси Investor.bg потърси коментар от експерти.

В момента всякакви дискусии за втори стълб са абсолютно несъстоятелни, смята Деница Сачева, председател на Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Доброволните здравноосигурителни фондове бяха унищожени миналата година с промени в Закона за здравното осигуряване, след като 12 години бяха посветени на тяхното създаване и развитие. ГЕРБ преобразува тези фондове в застрахователи, което бетонира монопола на здравната каса.

Експертът обяснява, че застраховане и осигуряване са две фундаментално различни понятия. При застраховането фондовете покриват разходи, които пациентът вече е направил, не контролират качеството, освен това селектират риска. Опазването на здравето не е тяхна работа, тяхна работа е плащането на щетата. Нито един общ застраховател в Европа не се занимава със здравно осигуряване, защото това е твърде специфична дейност, коментира Сачева.

В момента темата за т. нар. „втори стълб“ отново се повдига с непознаване на миналото и без визия за бъдещето, смята експертът. Правителството на Пламен Орешарски е притиснато от изискването на Европейската комисия България да предложи Национална здравна стратегия до края на декември 2013 г., иначе здравната система няма да получи средства за следващия програмен период.

Няма съмнение, че единствено пазарните механизми, които отричат монопола, са средствата за оптимизация на разходите и повишаване на качеството. Във всяка пазарна икономика е важно да няма монополи и да има конкуренция. Даже в страните с развито пазарно стопанство има антитръстово законодателство, което не позволява концентрация на повече от 35 процента в ръцете на един изпълнител.

Говори се така, все едно демонополизацията е държавата да създаде втора каса?! Това са абсурдни неща. А и как изобщо може да се повдига въпросът с увеличаване на здравната вноска при положение, че вноската преди четири години беше увеличена с 2%, а качеството за тези четири години беше намалено поне с 200%, попита риторично експертът.

Подобна позиция застъпи и Петко Салчев, директор „Класификационни системи” в Националния център по обществено здраве и анализи. Като уточни, че темата за втори стълб е въпрос на дискусии, той посочи, че възможността е изчерпана още миналата година с преобразуването на здравноосигурителните дружества. В момента пакетът, който се предлага, е застрахователен, а не здравен. Следва да се преобразуват пакетите, смята Салчев.

Той принципно подкрепя създаването на втори стълб на здравното осигуряване, но след като се уреди въпросът със задължителното и се уточни какъв пакет ще се покрива. В момента базовият пакет е абсолютно нереален, защото покрива на практика всичко. Трябва да се помисли дали от сегашния задължителен пакет не трябва да се извадят някои по-редки и скъпи дейности, смята Петко Салчев.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: здравна вноска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
8
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Плащате първа здрана вноска.Плащате вотра здравна вноска.После отивате на доктор и плащате...Накрая ви информират, че лечението ви може да се проведе само в чужбина, ама нямало пари за вас, та трябва сами да си го платите :)))
73
1
 
11
 
! Отговори
амбри преди 10 години
абе тия се наср*ха да ни скубодрят бе.пак ли за *** ще ни друсат????
72
0
 
5
 
! Отговори
I преди 10 години
Da i treta moga da platia no v sobstvena smetka i srestu kachestveno zdraveopazvane.No da si plastam vnoski,da plastam i za pregledi, da izdarjam i romite, koito ne se osiguriavat, mi idva leko v poveche.Do jitel- Saglasna sam vseki da si plasta varhu vsichko, no i decata mu da poluchavat detski na bazata na tova, varhu koeto se osiguriava semeistvoto, kakto i za zdraveopazvane,taka vseki ste ima stimul parvo da si obiavi dohodite,vtoro da otivat samo pri semeistvoto mu,a ne da izdarja niakoi
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСКАМ ЛИЧНА ЗДРАВНА СМЕТКА, А НЕ РАЗНИ СТЪЛБОВЕ! ЗА СТЪЛБОВЕТЕ ДА МИСЛЯТ ЕНЕРГОТО!
70
1
 
9
 
! Отговори
жител преди 10 години
справедливо било да се плаща 10% данък независимо от дохода, но не било справедливо да се осигуряваме на целия доход, а само на 2200 лева
69
0
 
3
 
! Отговори
жител преди 10 години
до 83ама ти е хубаво да плащаш само 10 % данък
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според мен здравната система е най-голямото престъпление в съвременна България.
67
0
 
16
 
! Отговори
До жител преди 10 години
Сигурен съм, че доходите са ти далеч под 1000 лева. Ако ти бяха над 2200 лева щеше да се питаш защо плащаш по 600 лева данъци и осигуровки и кой *** хранят с тях, и никак нямаше да ти се иска да продължаваш да храниш съответния ***, който ти продава хероин в Столипиново.
66
2
 
11
 
! Отговори
Илюзия преди 10 години
Така е, тъй като всички които работят и плащат данъци и осигуровки, не гласуваха за сега управляващите, ще се наложи да плащат и втора, и трета. И прогресивен данък, и данък въздух, докато спрат да дишат. Иначе неработещия и неграмотен електорат ще вземе да умре без помощи и тогава няма да има кой да гласува. Нищо, скоро всичко ще фалира и държавата приключва. Лека нощ.
65
0
 
13
 
! Отговори
Крадла ли е Андреева преди 10 години
Това е работа на бялата мафия в най-чист вид!Орешарски уволни Таня Андреева ще ти изиграе много мръсен номер гаранция!
64
0
 
9
 
! Отговори
жител преди 10 години
да се премахне максималния осигурителен доход от 2200 лева. Всеки сам да си плаща осигуровките за целия доход, а не само до 2200 лева.
63
1
 
3
 
! Отговори
х преди 10 години
До sokrat62Брей, брей.... В Либия, казваш?! А защо не направо в Сибир? Болен мозък!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е абсурдно най-вече за хората на минимална работна заплата! И сега след удръжките заплатите им стават по 260-280лв. Проблемът, господа, се крие в това как да накараме всички да си плащат задължителните осигуровки, как да се накарат работодателите да осигуряват на реално даваните заплати, а не на минимална и още много други! А не да ми правите задължителен 2 стълб!
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв "втори стълб" бе ?! Сега от 3,5 млн работещи , 1 млн плащат здравни вноски!2,5млн тарикати не ви притесняват въобще ! Притеснява ви как да го * още повече на тези които са изрядни. Освен това втори стълб си имаше . Казваше се резерв и там имаше натрупани едни 1,4млрд ,които изведнъж изчезнаха ! И това не ви притеснява нали !
60
1
 
10
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Аз има допълнителна здравно осигуряване, към работодателя ми.Записвам си час в частен мед. център, отивам чакам 30 мин, преди мен чакат още хора, администраторката излиза навън да говори по тел. и после казва, д-ра няма да дойде.Записала съм си час няколко дни по-рано, имат и телефона ми.Отивам в др. мед. център-докторката видимо нелюбезна и отегчена, говори през зъби.Е това е доп. осигуряване, доведе ли то до по-добро отношение, обслужване.Не!Като няма стандарти, правила, обучение така ще е.
59
0
 
12
 
! Отговори
Втрешения! преди 10 години
хората не могат храна да си купят, те искат да им взимат втори път пари, поправете нещата в сегашната система, пък тогава взимайте пари. Обикновеното здравеопазване куца, когато си с хрема и си взимаш отпуск, за да седиш пред кабинета на личния лекар цял ден. Куца ви организацията, не финансирането. Втората вноска трябва да НЕ Е задължителна. Втората вноска ще се финансира само и единствено от хора, които работят и се осигуряват на пълна заплата, ще им одерат кожата...това е абсолютно безумие!!!
58
2
 
18
 
! Отговори
God преди 10 години
От известно време живея в западна европа. Не сам чувал да плащам 2ра здравна вноска дори и парва. Здравните вноски тук са % от дохода който печелиш. По този начин хората с големи доходи плащат по-голям данък, следователно по-голчма здравна вноска. А сега да кажат арендаторите дето окриват данаци за милиони колко плащат за здравни или дали изобщо ги плащат защото те се лекуват на часно.
57
1
 
17
 
! Отговори
ист преди 10 години
министърката с изцъклените очи май иска да пооткрадне някой милион
56
0
 
12
 
! Отговори
realdemocracy.blog.b преди 10 години
В България няма нито демокрация - защото партиите са окупирали изборите и поради изкривяването на всичко - дори и идеята за демокрация и конституцията.А освен това няма и пазарна икономика, защото тя е окупирана от незаконно забогатели (виж bivol.bg). Повече от 40% от ЗАПЛАТИТЕ НИ изчезват в държавата, и голяма част са за таз НЗОК. А колко много лекари скатават без да работят?. Разходете се в някоя клиника. Подмяна на партокрацията с пряка демокрация ще реши проблема. realdemocracy.blog.bg
55
0
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
Значи, аз досега за колко станаха 12 - 13 години (абе от как има лични лекари) моя личен лекар съм го посетил 1 път имах пробленми с ръката, оказа се, че направленията му за ортопед бяха свършили! Викам си абре аз за толкоз време ми дотрябва лекар и се оказа, че май май е се тая дали с него или без него! Разбира се платих си на частно и се оправиха нещата! И сега тия мушмороци искат да ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си плащам за втори личен лекар така, че и тоя да няма направления ТАКА ЛИ БРЕ МАСКАРИ?

Спонсорирани публикации