Търсим българското, макар вносното да е по-евтино

Предпочитаме българските храни, но носим вносни дрехи
Обновена: 29 авг 2013 17:10 | 29 авг 2013 17:00, Веселина Йорданова
29
Търсим българското, макар вносното да е по-евтино
Снимка: архив, Ройтерс

Цената на родните стоки често пъти е по-висока от тази на вносните. Липсата на подкрепа от държавата и на конкурентна среда, както и административни пречки са част от причините за това, заяви Лукан Луканов, председател на Съюз "Произведено в България", който представи данни от проучване на "Галъп".

То изследва нагласите на потребителите към стоките, произведени у нас. Данните показват, че българите предпочитат да купуват стоки родно производство и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране.

Луканов изтъкна, че бавенето на кредитите за земеделските производители, както и сериозни логистични разходи, са проблем за бизнеса. Липсвала и конкурентна среда за българските стоки в големите търговски вериги.

"Не искаме директна държавна намеса в стопанските взаимоотношения на търговските вериги и доставчиците им, а предпоставки за конкурентна среда", заяви той.

Близо 71% от анкетираните са категорични, че винаги търсят да си купят първо стока, произведена у нас, и след това поглеждат за вносна.

С най-голям дял сред предпочитаните хранителни стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - 91% от анкетираните категорично залагат на българските. Следват ги плодовете и зеленчуците - 89%, месото и колбасите - 86%, лютениците и консервите – 75%, сладкарските изделия - 67%.

Тенденцията обаче се обръща за дрехи, облекла и обувки - 48 на сто предпочитат българските марки. При мебелите и обзавеждането този дял е 36 на сто, при козметиката - 28 на сто, а при битовата техника – 14 на сто.

"Имам информацията, че скоро правителството на Пламен Орешарски ще заработи активно за внедряването на мерките по европейското споразумение Small Bussines Act, с което ще започне да подпомага малкия и среден бизнес. Това ще е една от сигурните мерки, с които българските производители ще продължат да съществуват въпреки големите търговски вериги", категоричен беше Луканов.

Европейският документ дава разрешение на дадено правителство без всякакви официални нотификации да субсидира и подпомага малкия и среден бизнес с помощта на допълнително субсидиране, кредити, по-ниско ДДС и др.

"Този европейски документ беше подписан от общо 27 държави през 2008 г. с цел да се помогне за излизането на Европа от кризата. През 2008 г. европейските лидери осъзнаха, че единственият начин да се преодолее икономическата криза, е да се заложи на малкия и среден бизнес, който е истинският двигател на икономиката на всяка една държава", обясни председателят на „Произведено в България“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: съюзЛукан Луканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Приятел преди 10 години
До 18На теб все други са ти виновни , я първо се погледни в огледалото и какво ще видиш
23
2
 
7
 
! Отговори
Do DIM ot DIM преди 10 години
Аз живея в чужбина и си купувам голяма част от дрехите от България. Не говоря за основните марки, които ги има навсякъде като ESPRIT, H&M, ZARA и други.Има база за сравенение и като твърдя, че има много качествени български дрехи, които в чужбина струват много по-скъпо, го казвам от опит. Затова казах, всеки да си прави за себе си сравненение, понеже всеки купува различни дрехи на различни фирми. Не мисля, че съм казал нещо грешно за да получавам толкова минуси.
22
0
 
6
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
ДО БГВОЙНИКА------Ти явно си от тея военни дето от направо от село БКП ги пращаше да служат в столицата и по бързия начин ставаха софииски граждани с подарено жилище!Аз имам роднини от западните покрайнини и веднъж когато бях само на 6 годинки пътувахме из цяла Югославия и майка ми каза:"От Любляна до Загреб всичко е европейско а след това започва *** и си личи че България наближава"-запомнил съм го и е вярно!Просто не сме случили на колонизатори
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основният ми принцип е да не купувам българско щото е ***. Българска стока само ако е произведена за износ. Българските зеленчуци и те са *на, нямат нищо общо с тези скъсани от градината или купени от някоя баба край пътя. Да *** българските производители ще си лапам вносно и качествено
20
0
 
8
 
! Отговори
до DIM преди 10 години
Незнам как и къде ги правиш тези сравнения, но абсолютно не съм съгласен с теб. От доста години си пазарувам дрехите само от Франция и Англия и мога да ти кажа, че дрехите със същото качество като българските са по-евтини. Даже няма и смисъл да споменавам за стоки на едни и същи марки как в чужбина са много по-евтини от в България. И най-вече няма смисъл да споменавам и съотношението цена-работна заплата, защото е трагично.
19
3
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Koe българско да купуваме.Домати вносни сортове,произведени като в турция.Сирене какво сирене да вземеш един час извън хладилника и на нищо не прилича ,а иначе цена та 8 лв.млякото се изкупува 060лв.българска му е само цената.Кащкавала е малко по добре но не е спостоянно качество.Луканки пълни с химия а някой да е ял истински щпек само имитации на 10-12лв. да не говорим за малотрайни колбаси кайми пълни със соя 8лв.българските производители са най големите спекуланти даите да ги подкрепим благод
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С тая минимална заплата винаги търся по-евтиното, без значение от националността му.
17
10
 
3
 
! Отговори
Dim преди 10 години
Разбира се, че има много качествени български стоки. Аз пазарувам също от 3-4 български фирми дънки, панталони, ризи , обувки, бельо. Наистина за българските стандарти са високи цените, но ако ги сравнявам като качество и цена със западните стоки, то тогава българското надделява. Пример: дънки в Бъглария 109 лева, същото качество, даже малко по-лошо в чужбина 200 евро. Обувки в България 160 лева, в чужбина 250 евро.Всеки сам да си сравнява за себе си.
16
6
 
4
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
17, вярваш на измислени класажи, върви да видиш в Белград каква свинщина е!И знаеш ли кой е виновен за изостаналостта на България и българските градове? Тези дето им се кланяте сега, Местан, Доган и всичките с труднопроизносими имена. Не можахме нито собствена архитектура да запазим и построим, както един Букурещ или Загреб, нито да сме културно напреднали в литература и други изкуства, заради турците, дето горяха къщи и църкви и убиваха народ. София била зле, ти си зле, брат!
15
4
 
20
 
! Отговори
5-годишна класация преди 10 години
София е в топ 10 на най-западащи градове на света след нас са само Триполи,Дамаск и Аман правете си сметка какво е правил Борисов и сега Фандъкова да ви сэра на синята София!
14
6
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Не се притеснявайте ,БСП ще направи закон,който харесва чуждо-в затвора.
13
5
 
9
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Българина в последно време показа, че може само да реве, че държавата не се оправя, но не и да мисли с главата си. Робува на чужди марки за дрехи и козметика, които купува от МОЛ-а или от сайтове в Интернет без да се замисли, че въпросните стоки изобщо не са произведени там, където е създадена марката, а в голяма част са и откровени ментета. Но това не е важно за него, важното е да имат подходящо етикетче нищо, че на него пише произведено някъде си може би дори с евтин детски труд.
12
3
 
12
 
! Отговори
гио преди 10 години
що се отнася до хранителните продукти, винаги гледам да са българско производство дори и на двойна цена. Като качеството в 95% от случаите е по-добро от това на чуждите. Даже се дразня когато няма в някои от големите супермаркети българско. За дрехи например си пазарувам дънки от една българска фирма и мога да кажа, че качеството на дънките им е като на най-добрите марки в бранша, но са малко по-скъпи от средните цени на пазара, като това се дължи по мое мнение на материалите които ползват.
11
3
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
ВТОРА УПОТРЕБА малко си се объркал/ла. Истинската българска конфекция е с много добро качество. Ако си си купувал/ла тениски, произведени в Китай, Бангладеш и прочие, с лепнати български етикети, тогава може и да са станали на чували.
10
0
 
7
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Миналата година ,един *** продаваше дини в квартала ни около месец и половина .Като се хвалеше с някакъв документ ,че бил производител.В последствие разбрахме ,че бостанът му е 100кв.м. ,а е продал близо 4,5 т. Само може да се гадае ,дали бостанът му е на 30 етажа или ги е купувал от "нощния магазин"............Някой изобщо гледа ли за тези неща ?
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Търсим българското ама друг път. Разправяйте ги на балдъзата ми.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въобще не гледам кое е българско и кое чуждо, купувам според това какво ми хареса. Ако не броим техниката, разбира се - за нея гледам да НЕ е българска, че и без това "българското" обикновено е внесено от китайски мазета с лепнат бг етикет. Докато истински китайски стоки има достатъчно с наистина добро качество (Не от гаражните, разбира се)
7
5
 
14
 
! Отговори
ВТОРА УПОТРЕБА преди 10 години
КУПУВАМ СИ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА,НОСЕНИ НЕЗНАЙНО КОЛКО И ПАК ИЗДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО НОВА БГ ТЕНИСКА.БГ ДРЕХИТЕ СЛЕД НЯКОЛКО ПРАНЕТА ИЛИ СИ ПРОМЕНЯТ ЦВЕТА ИЛИ СЕ РАЗНИЩВАТ ИЛИ СТАВАТ КАТО ЧУВАЛИ ЗА КАРТОФИ
6
15
 
5
 
! Отговори
ПЛАСТМАСАТА преди 10 години
Търсим българското, макар вносното да е по-евтино -АДИ ВЕ И ЗА КАКВО ДА ДАВАМ 3,50 ЗА БГ ДОМАТИ КАТО МОГА ДА СИ ВЗЕМА 5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВНОСНИ ДОМАТИ ЗА СЪЩАТА СУМА.КОЛКОТО ХЛЯБА,СИРЕНЕТО,КАШКАВАЛА НИ ИМАТ КАЧЕСТВО,ТОЛКОВА И ОСТАНАЛИТЕ НЕЩА!АЗ ЩЕ СИ ЯМ ПЛАСТМАСАТА
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко хора знаят,че доста дрехи се шият тук и после им се слагат "чужди" етикети Колкото до пазаруването от саитовете - от български саитове не благодарясамо фотошопа играе а после при доставката нещо много блъска на илиянско Предпочитам да си вляза в нормален магазин , да си пробвам и ако ми хареса да си го взема

Спонсорирани публикации