Лекарите притеснени: Бежанците може да пренесат опасни болести

Може да дойдат болни от малария, туберкулоза, морбили
Обновена: 11 окт 2013 14:00 | 11 окт 2013 14:00,
58
Лекарите притеснени: Бежанците може да пренесат опасни болести
Снимка: Булфото

Лекарите са много притеснени, че с бежанската вълна у нас може да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус. Това коментира  по време на Осмата национална конференция по инфекциозни болести във Варна проф. Камен Плочев -  началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

По негови думи тази болест се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения и е непозната за родните специалисти.

"Бежанците от Сирия може да внесат тежки инфекциозни болести. Не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза, морбили", предупреди още проф. Плочев. Той обаче уточни, че тези хора не трябва да бъдат сатанизирани, а е необходимо по границите да бъде засилен здравният контрол.

Освен това специалистът смята, че е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите - те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи.

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи - дихателни инфекции, на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората, допълни проф. Плочев.

Според Славчо Велков, експерт по национална сигурност и борбата с тероризма и консултант по тези въпроси във ВМА, е напълно възможно с бежанската вълна в страната ни да проникнат и хора, свързани с терористични организации.

Той посочи, че службите са създали организация за контрол и проверка, но тя трябва да се насити с още повече специалисти, включително по арабски езици и култура.

"Заедно с бежанците пристигат и хора от криминалния контингент, които са извършвали престъпления в собствените си държави, но крият това. Не бива да подценяваме и заплахата от нарастване на престъпността при събирането на големи групи бежанци на едно място", обясни Велков.

Той прогнозира, че до края на годината в страната ни ще има между 9 и 12 хиляди бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам за момент да обърна внимание върху очевидното разминаване на събитията и случващото се, а имнно, че опасността от война премина, въпреки това бежанци продължават да се внасят в България.Реално конфликта там там тече от повече от 2 години.Националната сигурност е и в резора на Педероско, а той скътава свикването на КНСС.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И от целия ЕС само ние ли сме подписвали конвенции? Как може един да приемат по 50 !!! човека, а ние ще приемаме с хиляди?? Явно нашите измислени политици мислят повече за далаверата, отколкото за страната си!!!! И защо ги съсредоточават в столицата? Първата работа на тези "бежанци" е да поискат... джамии?!?!? А скупчването на *** на различни места става плашещо?!
21
0
 
2
 
! Отговори
GramadareV преди 10 години
Има едно много бързо лекарство! Прилагам линк:bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B8%D1%86_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%29
20
0
 
16
 
! Отговори
Без думи преди 10 години
Трагедия сме от всякъде! Лекарите са се загрижили....
19
0
 
21
 
! Отговори
Vivi преди 10 години
Т.е това са БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ! О.О
18
0
 
21
 
! Отговори
Сирийче преди 10 години
Сега ние пристигналите от мирна свободна и независима Сирия заедно с *** ще превърнем България в Мангасария!!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано до всеки червен бокл.к и член на партийката Юруш легне по един сириец, нали в Сирия цари мир, разбирателство и хармония!!Айде управляващите вземете се в ръце не мислете само за далавера и усвояване на пари стига празни приказки!!
16
0
 
19
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Бе няма проблеми бе, то СПИН, сифилис ще ни донесат като армаган, вие сега за някакъв нов респираторен синдром от който половината заразени са починали ли се хващате? Нал Сталинка иска да се сношаваме с тях и да ги заселваме за постоянно тук, жената очевидно ни желае само доброто.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Yazik za bejancite...Sega Vulgarkite 6a gi spinosat za 5 leva... Glad,mizeriya bre.... xaxaxaxaxaxaaaaaa
14
0
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Като ги гледам какви чистници са и как си хвърлят *** навсякъде,как използват всяко празно място за тоалетна и холера може да пламне ? Никаква разлика между нашенски *** и тях,само ,че те са виждали как се убива и умира без причина. Става по страшно от Чернобилската катастрофа.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези дето викат по площадите да отидат на границата.Ще бъде по-ефективно!
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора потресена съм! Работя в хотел и преди малко дойде някакъв от агенцията за бежанците да пита дали можело да настаним една група бежанци в нашия хотел. Значи почнаха вече и хотели да им наемат! Е...ти! Сега остава и в Шератон и Радисън да ги настанят! Е, това вече излиза извън контрол!!!
11
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо болести после и бомби. Тези хора щсвен от насилия и убийства от друго не разбират. Проблема сега е по- голям ако сме ги приели къде ще ги махнем .Голяма част не са сириици, идват от Африка половината от тях са съдени за престъпления , До преди няколко месеца Израел имаше проблеми с тях, уж мирно им влезнаха в страната като нещастни бежанци а съвсем наскоро започнаха да изнасилват момичета и да обират хора които нощем ходят пеш по парковетеНе ги приемайте!
10
2
 
28
 
! Отговори
СФ преди 10 години
Тия са ене бежанци ами хладнокръвни убийци! Затваряй границите!
9
1
 
34
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Махайте ги ! Не ни трябват щом пренасят болести ! Освен болести носят и бомби , няма как да се контролира кой влиза и кой излиза , при положение , че ги хващаме вече влязли в България ! МАХАИТЕ ГИ !
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е нали ПРЕЗИДЕНТО каза, че няма причина за безпокойство! ? ?-И президенто и парламенто, всички са за препане... Как може да са такива ***, направо не знам!
7
2
 
53
 
! Отговори
Петко преди 10 години
Затворете границата *** продажници !
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не забравяме,че ГЕРБ,БСП,турците са ясни гласуваха срещу предложението на АТАКА да се затвори зелената граница с турция.Не че атакистите са стока.
5
6
 
12
 
! Отговори
Пак въпрос преди 10 години
"Може да дойдат болни от малария, туберкулоза, морбили" - айде за маларията съм съгласна, но що се притеснявате от туберкулозата и морбилито, нали сте ни набучили всички ваксини от А до Я по задължителния имунизационния календар? Хайде сега къде е логиката, нали заради това ни слагате тези отрови уж, да не болеем?!
4
1
 
16
 
! Отговори
maketo преди 10 години
дали има и алкохолно зависими тия да се депатрират веднага щот запасите са ограничени