Ресторантьори за пушенето: Не сме печалбари!

От бранша отново настояха за облекчен режим в заведенията
Обновена: 14 окт 2013 18:46 | 14 окт 2013 17:31,
161
Ресторантьори за пушенето: Не сме печалбари!
Снимка: архив, Reuters

Ресторантьорите и хотелиерите за сетен път настояха за облекчен режим за пушене чрез обособяването на специални зони в заведенията.

Сред предложенията са и да се пуши само след 22 часа или пълна забрана за производство и продажба на цигари, каза на кръгла маса в БТА Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата
По думите му от бранша са готови да сложат билборди в заведенията, които да показват вредата от тютюнопушенето.

Рагин бе категоричен, че не бива ресторантьорите да бъдат представяни и възприемани като печалбари, които търсят финансовата си изгода за сметка на здравето на хората.

По думите му през лятото бизнесът е успял да закърпи положението, но идва зимата и хората ще бъдат принуждавани да излизат на студа, за да изпушат по една цигара.

Собствениците на заведения помолиха задочно президента Росен Плевнелиев да преосмисли позицията си и да не бърза да налага вето върху готвените законови промени от БСП за връщането на стария режим за пушене.

На пресконференцията социологът Андрей Райчев отбеляза, че забраната за тютюнопушене не действа и се нарушава от всички.

"Ефектът от забраната е минимален - в заведенията се пуши. Защо да държим забраната? Защото искаме да има закон, който всички нарушаваме ли?", попита разпалено той.

Участниците в дискусията отчетоха още, че миналата седмица в Европарламента е имало дебат за пълната забрана за тютюнопушенето, на която евродепутатите от ГЕРБ са се обявили против пълната забрана за ЕС, а в България техните колеги са на обратната позиция, посочиха ресторантьорите.

От бранша изразиха надежда поправките в закона да влязат скоро в пленарната зала и да бъдат одобрени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
49
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Да ви имах пилешките мозъци. Колко пъти една и съща тема ще дъфчите и занимавате обществото вместо да решавате истинските проблеми? Повечето ми приятели, които пушат не виждат никаква драма в това да излезеш за 5мин от заведението да си дръпнеш на раздумка с други пушачи и да се върнеш при компанията. Наистина някакво общество от лабилни и ментално оскатени индивиди ли сме или какво? Какво е това примитивно желание да се доказваш като правиш на пук и толкова енергия да влагаш за единия фас?
8
9
 
25
 
! Отговори
edna ot vsicki преди 10 години
nikade evropa ne se pushi,sho za gluposti izmislq tova pravitelstvo
7
7
 
51
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Сменете си обслужващият персонал с такъв който може поне да се усмихва и да говори без да ви крещи, махнете халбаджийските тефтери и си купете PDA, махнете атифактите като конци,косми, буболечки, пласмаси от храната, затоплете си заведенията, сменете скъсаните покривки, ИЗЧИСТЕТЕ си кенефите и хората ще ви посещават заведенията дори и да е забранено пушенето, вярвайте ми.
6
11
 
37
 
! Отговори
123456 преди 10 години
Събрали се най-големите лобисти и говорят 'по човешки'. Аман бе, фалит за всички дето очакват от пушенето да си направят бизнеса
5
2
 
39
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
И пак към ресторантьорския бранш. По-принцип съм от хората, които обичат да водят социален живот и нямам проблем вместо вкъщи да похапвам (закуска, обед и вечеря) навън. Но в последните две години имам един огромен проблем. Качеството на храната е значително спаднало. Да не говорим за качеството на алкохола. Особено съм огорчен от него. И ако преди съм харчил средно 30-50 лв. през петък вечер, сега значително се ограничавам. Нямам намерението да плащам пари за менте алкохол.
4
9
 
34
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Към ресторантьорския бранш. Господа бизнесменни. Недейте да търсите под вола теле. Не си губете времето, като мислите, че точно пушенето е проблем на бранша и той няма доходи. По-скоро погледнете обективно на нещата. Всички искаме да има развиващ се бизнес, но забраната единствено би ударила консумацията на цигари, а не консумацията на алкохол и храна и забавление. Ако не можете да задържите клиентите може би трябва да погледнете към качеството на услугата, която предлагате.
3
10
 
41
 
! Отговори
аз преди 10 години
Не само сте печелбари ами сте безочливи печелбари. Хората не ходят по заведения защото не се пуши там, ами защото нямат пари, защото една кола е 2лв. Никой не е умрел от 5 минути на студа, ама има много умрели от рак на белият дроб.
2
9
 
29
 
! Отговори
Vesko преди 10 години
Обръщам се към социолога. Извинете ме много, ама къде видяхте тези нарушения в законите. Моля ви да не злоупотребявате с вашето положение. Никаде по заведенията не се пуши или ако се пуше е много рядко.А към бранша на ресторантьорите. Вече изминахме една зима в, която хората бяха принудени да пушат навън. Това не им пречи. А доколкокто обособени зони, ами нали вече го имахме този вариант. Дори той беше първия. И тогава пак ревнахте. Видимо е, че в момента търсите печалбата.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-добре е пушенето да стане задължително , когато кризата премине и ресторантьорите свържат двата края , тогава да ги забранят тотално.