Корупцията у нас се шири, всеки трети с рушвет за услуга

"Прозрачност без граници": Чакат ни серия от нестабилни правителства
Обновена: 15 окт 2013 14:05 | 15 окт 2013 13:42, Камелия Цветанова
35
Корупцията у нас се шири, всеки трети с рушвет за услуга
Снимка: архив, Булфото

Чакат ни серия от нестабилни правителства, прогнозира Огнян Минчев, председател на Асоциация "Прозрачност без граници", част от Transparency International.
 
„Стабилността на държавното управление, в частност на изпълнителната власт, е функция на обществената и икономическата стабилност и прозрачност в работата на институциите, нито една от тези предпоставки не е налична в България, за да прогнозираме стабилни правителства. Стабилност на държавното управление е цел, която ще преследваме още дълго време”, коментира той.
 
Според него институциите и политическата класа преживяват сериозна дегенерация и е намаляла мотивацията им да се реформират и да има прозрачност в работата им.
 
България пада надолу в индекса на възприемаме на корупцията, посочи той и коментира, че „се върнахме в едно доста незавидно състояние по отношение на институциите”.
 
Данните от Световния корупционен барометър за 2013 година показват, че 61% от българите са готови да подадат сигнал за корупция, а през 2010 година процентът е бил 71,3.
 
28% се страхуват от евентуални репресии, 13 на сто не знаят къде да подадат сигнал, а 59% посочват, че дори и да подадат сигнал, това нищо няма да промени.
 
8 на сто от българите през 2013 година са готови да дадат подкуп, за да получат административно обслужване от институциите, сочи още проучването. Основните причини за даване на подкуп е неефективната работа на институциите – 38% са платили, за да ускорят получаването на услуга, а за 30 на сто от анкетираните това е бил единственият начин да получат дължимото обслужване.
 
Българите оценяват корупцията като сериозен проблем – оценката е 4,3 по 5-балната система.
 
Още от 90-те купуването на гласове беше сериозен  проблем, когато ставаше дума за местни избори и за малцинствени групи, но от началото на века и особено на парламентарните избори през 2005 г. минахме границата  и тогава бяха купувани значително много гласове с държавен ресурс, беше използвана властта за купуване на гласове, за промяна на изборите резултати. Сега вече се купуват и секционни комисии, коментира Минчев.
 
Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов коментира, че през последните 15 години страната ни е неизменна част от групата държави,  в които корупцията се шири. 
 
Няма напредък обаче и всяка година традиционно България заема последните места в класацията, съвсем на опашката сме и рядко се сменяме с Румъния и Гърция, каза той.
 
От организацията настояват да има публичност на финансирането, яснота на средствата и на разходите на партиите.
 
Освен това те искат да се приеме и закон за лобизма.
 
Липсата на ефективен контрол е основен стимул за развитието на корупцията и докога ще има 100 институции за контрол, които не работят заедно и не се отчитат пред обществото, разкритикува още Славов.
 
Заради това от асоциацията ще настояват и за засилване на гражданския контрол.
 
Продължава назначаването на тъмно в институциите, а тази липса на подбор ги поставя в зависимост и под икономическо и политическо въздействие, констатира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 10 години
ОТ КОГА БЕ ВЕЛИКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ДОСТИГНГНАХТЕ ДО ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ И ЗАЩО ТОЧНО СЕЕГА ГО ОГЛАСЯВАТЕ !!!
23
2
 
4
 
! Отговори
wc преди 10 години
reklamata na bg nyjnika sa darjavnite slyjiteli zashtiteni sas zakon vashlivi yrodi bez gram intelekt
22
2
 
9
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Хм чудни хора ,че къде без рушвет бре? Тая е*ана държавица се крепи на рушвети, корупция, пенсионери , данъци , проституция , хазарт, луди и наркотици.Що за простотии , що за цирк - открихме Америката.
21
1
 
10
 
! Отговори
чиновник преди 10 години
Пазете ни ! Искат да ни съкращават,как ще живеем без рушвети.Ето жената иска да сменя джипа с по-нов модел.
20
1
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Основната причина да си бия шута от тъпата и прогнила система на България. Толкова сме свикнали, че така се правят нещата, че ми трябваха 3 години за да почна да очаквам, че да институциите вършат работа, и да работят в полза на гражданите, и да ВРЪЩАТ ПАРИ когато надплатиш! В такава ситуация не ме яд, че ми взимат данъци. За съжаление мисля трябва да минат поне 200 години, за да дозрее българина до същата идея. Успех на всички. :)
19
0
 
14
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 10 години
Не,не може да е истина,нима е така в Корумпестан.......
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Червен папунякЕи папуняк по зле си и от тьпанарин ЧЕРВЕН ПАНУНЯК.Абе направо си сектант в шизофринно напреднало сьстояние като авера ти СИДЕРОГЛУ АГА.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията не е само даването на пари на ръка на катаджията или на някой чиновник. Корупция идва от латински corrumpo развалям, развращавам, подкупвам. Корупция е назначаването на Пеевски - БСП дава този пост на ДПС в замяна на тяхната подкрепа. Корупция е разпределението на областни управители, заместници, заместник кметове между тях заради съответните скрити договорки. Корупция е създаването преди на специално министерство на авариите - пак заради ДПС. А сега - министерство на инвестициите.
16
1
 
34
 
! Отговори
фф преди 10 години
Вместо бай *** да се замисли защо е на последно място по стандарт на живот и на първо по заболеваемост и смъртност в Европа, той винаги намира виновни за състоянието си (бежанците в момента). Сякаш 50 години бежанците ви бяха виновни за това,че сме се превърнали в *** с грухтящи озлобени *** ! Не смеете да гъкнете пред шефовете си, а мутрите могат и майките ви да изнасилят без да смеете да ги защитите, но пръскате злобна слюнка по едни нещастници. Жалък, изхабен, смачкан, *** народ.
15
1
 
22
 
! Отговори
3ти преди 10 години
Всеки трети взема подкуп. На другите двама работата им е такава,че няма за какво да искат подкуп. Обикновени работещи хора.
14
0
 
20
 
! Отговори
/e преди 10 години
бе то за едно дете в детската градина искат пари на ръка пък за други работи всичко в *** Е КЕШ НА СЪОТВЕТНИЯТ ЧИНОВНИК...ВСЕКИ ВТОРИ ДАВА И БУТА А ВСЕКИ ПЪРВИ ВЗИМА
13
0
 
22
 
! Отговори
RIP BG преди 10 години
Като бъдат прогонени отвратените, остават само отвратителните... Няма какво друго да се каже по случая?
12
2
 
10
 
! Отговори
Еуементауно преди 10 години
Отстранете евреите и масоните от властта и никога вече няма да има корупция в държавата. Други позитивни страни са: доходите ще се повишат, българките ще раждат повече, простотията и чалгията ще изчезнат. *** също ще спрат само да се разкара Отровено Общество. Много има за говорене *** туй е достатъчно.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не всеки трети , а всеки втори , че дори и първи в някои области .Дори и за умрелите (гробове) по хубави места се взема рушвет.Пък какво остава за живите!В по малките градчета си е направо неписан закон.Без рушвет или човек на някои нищо не се върши.За съжаление са виновни даващите,а не вземащите,но никои не го осъзнава.
10
5
 
19
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Трябва да има корпуция по ниските етажи. Защото това е единственият начин обикновения човек да живее добре. Всички говорят "Елимирайте корупцията", ама ония *** отгоре вземат милиони рушвети, а се зъбят на полицая, че взел 20 кинта подкуп. Ай, сиктир. Лицемери мръсни олигархични. Елиминирайте корупцията по висшите етажи на властта, спрете с вашите далавери и обрачи от фирми и тогава ще говорим за полицая дето взема 20 лв рушвет. Дотогава - аз ще си давам подкупи, защото няма друг начин.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна ориента е тази скапана държава. И ориенталщината започва от самите хора в нея.
8
2
 
23
 
! Отговори
лъвица преди 10 години
В БСП,ДПС все е така......червени *** с зелени банкноти....
7
0
 
14
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Всички на полиграф!
6
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Две условия-даващи и вземащи.Махаме вземащите /те се знаят,съкращаваме длъжностите/ и проблема е решен.Оставаме без управляващи,ползата от тях и без това няма.
5
3
 
8
 
! Отговори
KKK преди 10 години
Колегата discovery е прав ... ние си избираме само старите комунисти и после що било ставало така. И по зле ще става