Защо българите напускат България?

Половината от населението на страната живее под границата на бедността
18 окт 2013 21:09, Елка Василева
410
Защо българите напускат България?
Снимка: архив, Булфото

През последните 23 години близо два милиона българи са напуснали родината си. Според едно актуално проучване днес 27% от хората в България са готови да емигрират, като делът на младите и образованите е най-висок.

След краха на комунизма близо два милиона българи, предимно млади и добре образовани хора, обърнаха гръб на родината си. Между 1989 г. и 2011 г. населението на страната намаля от близо 9 милиона на 7,3 милиона души. Сегашната европейска икономическа криза накара още стотици хиляди българи да напуснат страната. И как да е иначе, след като близо половината от населението на България живее под границата на бедността - най-високият дял сред 28-те страни-членки на ЕС.

Бедни в България са обаче не само пенсионерите и безработните. Много често бедни са и трудово заетите. Близо 600 000 души, т.е. 27,5% от назначените работници, спадат към т.нар. категория на "working poor" (работещи бедни). Става дума за хора, които получават твърде ниски заплати, т.е. такива, с които дори не успяват да свързват двата края.

Да работиш за стотинки

Става дума за чиста заплата от порядъка на 360 лева. Към тази категория спадат предимно по-възрастни жени с ниска квалификация, които се трудят в преработвателната индустрия, в селското стопанство или някои малки и средни предприятия, предимно в по-малките населени места на провинцията. На всичкото отгоре 22% от обеднелите работници получават заплатите си нередовно и с големи закъснения.

Бедността, социалната изолация и липсата на шансове за развитие, както и широко разпространената корупция и шуробаджанащина подсилват недоволството на българите и ги карат да мислят за чужбина. Според актуално допитване, цитирано от австрийския вестник "Дер Щандарт", 27% от българите в момента са готови да напуснат страната си, като 60% от тях не биха имали проблем завинаги да се разделят с родината си. Най-склонни да напуснат България са тези, които нямат собствено жилище и деца. Положителното в случая е, че според резултатите от национално изследване, проведено от агенция АФИС, все повече българи вече имат желание да работят в чужбина легално с официален трудов договор. Делът на онези, които признават, че желаят да мигрират с цел да получават социални помощи в чужбина, е твърде малък.

Днес България е сред страните, които са източник на миграция главно към други държави от ЕС. Докато преди кризата българите се насочваха главно към Гърция, Испания и Португалия, в момента се усеща известна преориентация към Германия и Великобритания.

Българите, работещи в чужбина, често подпомагат финансово близките си в родината. Факт е, че паричните трансфери на мигрантите повишават благосъстоянието на домакинствата в България, подобряват стандарта на живот и дори раздвижват пазара на недвижимите имоти с инвестиции в строителния сектор.

Загубите са фатални

Отрицателният аспект на емиграцията обаче също е очевиден: в България се усеща силен отлив на квалифицирана работна ръка, на специалисти в ключови области като здравеопазване, инженерни професии, компютърни технологии и др. Особено отчетливо се усеща и отливът на все повече български жени, които се заемат с гледането на възрастни болни хора в Германия, Австрия и други западноевропейски страни. В тази връзка експертите говорят междувременно за "Care Drain".

Отрицателната последица от бягството на българите в чужбина е, че децата им често са оставени на грижите на възрастни хора, предимно на бабите и дядовците, които обикновено и сами имат нужда от грижи. Нещо повече: според доклад за социалното въздействие на емиграцията в Централна и Източна Европа, публикуван през април 2012 г., в България има региони, в които изоставените по този начин деца са мнозинство сред децата, живеещи там. Освен това отливът на трудови мигранти към чужбина още повече обезлюдява някои и без това западнали в икономическо отношение региони като Северозападна България.

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един съвет на заминаващите от мен - от Алпите на север по-добре не ходете, там не живеят хора, а някакви клонинги, абсолютно неспособни на какъвто и да било социален контакт, на които единствения смисъл в живота е да се напият като *** в петък и събота, да се оповръщат едно хубаво и евентуално да забършат нещо в бара, за което на другия ден няма и да си спомнят. Успех! Аз съм от тези, дето се връщат :)
322
16
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е Рай, проблема е политиката!
321
11
 
52
 
! Отговори
Хммммммммм преди 10 години
Хайде бе хора, хайде да изгоним властта, това ни е проблема на нас и после да си спретнем държавата такава каквато я искаме!
320
10
 
44
 
! Отговори
Истината преди 10 години
И аз да работя за 300-400 лева и да плащам 53% данък и акциз отделно!!!Какво се чудите и що за въпрос е това?
319
9
 
45
 
! Отговори
do 357 преди 10 години
Prav/a si v mnogo otnoshenia samo v edno ne. Bulgarite ne sme hubavi hora. I ti go kazvam ot poziciata na chovek, koito 5 godini ve4e ne e v Bulgaria.
318
11
 
40
 
! Отговори
до №357 преди 10 години
Посещението ти при ПСИХИАТЪР е наложително!
317
9
 
36
 
! Отговори
До гурбетчия преди 10 години
Питам защото при вас май данък печалба е о/о 50%,ДДС варира от 0до 19. Томай тая разлика скапва българската икономика и за това няма средна класа, а има монополи! Дизел Виена е на цената на дизел София! Как като акциза ни е по-малък и плосък данък, заплати и т.н.
316
37
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще взема да напиша една статия на тема защо се връщат,че ми писна да слушам всякакви простотии за това колко било хубаво на запад. Еми, не е, никак даже, само една хубава заплата дето получаваш, но само с пари не се живее. Нито хората са хора, нито климатът е климат, нито здравеопазването им е на ниво, нито заведенията, услугите, квартирите, само обществения транспорт дето става. Ако можете да погледнете на страната ни отстрани и да видите колко си е хубава и какви готини хора сме си българите..
315
10
 
38
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
напускат приятелите ми ; милите ми шприятели напускат заради абсурдите!!!! всичко друиго е за балъци!!! а управляващите са няй-големите балъъци!!!!
314
10
 
38
 
! Отговори
до 354 преди 10 години
"bih poluchaval 200 euro mesichno " - И, това са ти много, като не можеш да пишеш грамотно! "Месично"!!??
313
10
 
45
 
! Отговори
boza преди 10 години
"Zasto Bulgarite napuskat Bulgaria ". To may cjal den njama da mu stigne na chovek da izbrojava prichinite , vseki koyto e navun si gi znae. Sto puti me pitat kolegite v rabotata ( stava vupros za durzhava v Zapadna Evropa) sto si napusnal rodinata si , kato imash nuzhnoto obrazovanie da rabotish visokokfalificirana rabota ---az im otgovarjam che tam bih poluchaval 200 euro mesichno , te me gledat kato iztresteli.Kakvo poveche da govorim.
312
10
 
43
 
! Отговори
,,шъ,, ва светна що. преди 10 години
защото преди беше БЪЛГАРИЯ сега е булгарето, преди казвахме,,ще бъдем,, а сега ,,шъ ни каже хамерекунския посланик,, преди беше преди, сега излязохме по *** от африканските племена както и по бедни... булгарете с политиката от 25г насам е пред затваряне , само ми е интересно ,,шъ,,има ли с затварянето на пропаднал *** гей парад, защото вчера видях малки даца и едното предложи; който бяга последен е гей/.. вследствие никой не се напрягаше да бяга бързо...
311
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я тия дето са на запад да споделят колко е данък печалба в държавите в които сте? Колко е ДДС по сектори? Да сравним с нашите!
310
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До VvvvНе само избягах , вече съм и канадски гражданин ....----------------------------------------------После си даваш една заплата, за да дойдеш в Бг.Аз с една заплата ходя 20 пъти.
309
10
 
54
 
! Отговори
Realist преди 10 години
До 324. Пенсионер ... Явно си някой стар ятак с голяма пенсия .....Как може да пишеш такива глупости ??? Ние всички , които сме зад граница плащаме на две места данаците си , там където живеем и в България където сме оставили близки и роднини , и мога да кажа че нашите близки там живеят много по- добре от нас тук в чужбина ... Защо ли , защото тук се работи и то много се работи , няма време за забавления , а в БГ кафенета и ресторанти винаги пълни , а при нас в чужбина само събота .
308
8
 
48
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
Колеги съфорумци, не се хабете да обяснявате защо напускат българите България, всички знаем защо, но истинате е НЕУДОБНА за политиците, и се трият "яко" коментари. На мен ми изтриха коментара от вчета защото бях споменал няколко истини, и май съм засегнал някои неудобни теми. А се остават "целенасочените" коментри на платените драскачи.
307
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До пенсионер Qvno ,4e ti si DRUGAR na koito MAIKATA 100-LETNITZA mu e osigurila ZLATNO BUDESHTE I tvoite detza sa KAPITALISTI-PEEVSKI TIP.
306
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯНе знам ти къде живееш ама качествените продукти в Амстердам са по две и то в евро. Заплатите 600-1600( за неквалифициран труд) наем -400-800 евро , за медицински услуги можеш само да мечтаеш, а да не говорим за средата!!! Там всички са или друсани или пияни щото им е много хубав живота!!!
305
14
 
42
 
! Отговори
ДО анти ДПС преди 10 години
Германия била страна номер 1 в Европа хахаххаха. Отиди до Швейцария, Дания, Швеция или Норвегия! Винаги ми е било чудно, как тази страна се смята за най- най- най- в България. По мръсно и завистливо племе от немеца няма. От догодина всеки ще може да им се наслади, ако иска... успех и здрави нерви ви желая. А за съседките, никой не го еня за България. И вместо да изградим добри търговски взаимоотношения с единствената развиваща се страна в Европа, ние само се драчим с фесовете, лек ден балък!
304
11
 
43
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Германците са номер 1 след войната но не забравяите, че Хитлер прочисти нацията а ние тука храним един милион *** , съкати , шизофреници и всякакви *** *** които искат само помощи.Преди 50 години ходих в Германия като студент какво беше и сега на къде върви ???????