Най-добре са бежанците в Баня, най-зле - в Харманли

Сайт ще информира къде от какво имат нужда
29 окт 2013 18:58,
53
Най-добре са бежанците в Баня, най-зле - в Харманли
Снимка: БТА, архив

Най-добри условия за бежанците има в центъра в село Баня. Веднага след това се нареждат центровете в „Овча купел“ в София и в село Пъстрогор.

Центровете във „Военна рампа“ и „Враждебна“ са с по-лоши условия, макар че се работи по този въпрос. Най-тежко е положението в Харманли, стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Нашите усилия трябва да бъдат съсредоточени основно към Харманли, заяви още той. По негови думи даренията и помощите трябва да бъдат насочени натам.

Специален сайт, който дава информация за бежанците в България, в кой център колко души са настанени и какви нужди имат те, започва да функционира. Бежанци в България (http://refugees-bg.org/) цели да подпомогне НПО-тата и гражданите, които искат да помогнат, както и да дава информация за бежанската ситуация в страната.

Васил Величков, дарител, стигнал до извода, че няма добре структурирана информация за местата, където се търси закрила и необходимостите там. Така решил да направи сайта. Идеята на този сайт е да помогне на НПО-тата и гражданите къде и какви хора има и какви са текущите им нужди, стана ясно по време на дискусия за бежанците в България, организирана от ГЕРБ.

Има проблем с разпределенията на даренията, призна и Николай Чирпанлиев.Ситуацията е сложна, коментира той. Вече имаме 7 приемателни центъра за бежанци. Турция не охранява държавната си граница в петък, събота и неделя, коментира той. Затова и бежанският поток през почивните дни е особено интензивен.

Чирпанлиев беше категоричен, че диалогът по темата трябва да е надпартиен. Повод за коментара на шефа на агенцията станаха думи на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни още в началото на конференцията, че „няма да крие“, че сегашното правителство е виновно за ситуацията с бежанците.

Не изградиха капацитета, който беше необходим, обвини Цветанов.  Според него е възможно заради това да се обтегне общественото напрежение. Трябва да имаме хуманното отношение към сирийските бежанци и да търсим начини за тяхното интегриране в обществото ни, каза още Цветанов. Според него сред бежанците има преподаватели, научни работници и високо технологични кадри и затова трябва да се използва опита им.

Те са изправени до стената. Живеят при условия, които са далеч от нормалното, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Той също намекна, че държавата не прави достатъчно, за да овладее ситуацията и това води до нагнетяване на напрежението. Той постави и въпросите обучение на чужденците.На всеки, който иска да учи, му е дадена такава възможност, отсече Чирпанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
ivku преди 10 години
Между имигрантите имало научни работници, преподаватели. През последните 20 години и аз бях научен работник-съкратиха ме.Бях преподавател-няколко пъти ме съкращаваха. Сега ям само остатъци. Не се оплаквам, но ми се иска да се обавя за имигрант в собсвената родина.Поне така се чувствам.
40
0
 
7
 
! Отговори
Държавна Сигурност преди 10 години
ДС следи някой да не пречи на процеса по *** и да не би българите да въстанат срещу негризацията и ***. ДС изнася български момичета на Запад. ДАНС обслужва партийни, не национални интереси. Колко по елементарно да ви го заявя.
39
2
 
2
 
! Отговори
Чалгария Мангалия преди 10 години
всички момичета изпитват неистова нужда да се наденат на черния колец. Малките паврантии щат не щат ще си напукат шортите
38
1
 
9
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
С всяка изминала статия разбирам, че Адолф Хитлер е бил прав и неговата борба е била свещена! Нека продължим делото му, стига вече толерантност, стига надупване, стига потъпкване на белите хора и белите им деца! Да живее белия свят и бялата раса, защото ако не сме ние, светът нямаше да е това, което е в момента!
37
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Диваците подемат нова борба, - много от тях са на пенсионна възраст и искат европейски пенсии. - иначе ще си разчистят сметките с бугарите на улиците. Също искат покритие на разноските им за да дойдат до тук, няма да допуснат тяхния път към свободата и високия стандард да е плячка за бялите врагове. Искат и да им се признаят дипломите от Африка и съответно полагаемите им се служби.Искат да служат на синедриона, защото мразят православието.
36
0
 
4
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Тия двамата да не са посинели от студ?
35
1
 
7
 
! Отговори
qsen преди 10 години
центъра на Cофия е пълен с ***,a бели момичета които им седят в скута
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е от какво да имат нужда,след като издражката на всеки един струва 1200лв на месец!!!Баба ми драпа с 160лв и никои не я пита от какво има нужда!На майка ми и остават 3 години до пенсия ,а от 2 е безработна и никои не я пита от какво има нужда!Детето като се разболее лекаря ми казва '' ...и утре елате в часния ми кабинет на преглед'',където бивам цакан с педесетак !И мен никои не ме пита от какво имам нужда,как я карам с 600лв и колко хора ме чакат...и аз искам 1200 на месец.Искам да съм имигрант
33
0
 
10
 
! Отговори
Камелия преди 10 години
Във варненските МОЛове и на централния пазар цели тумби от "бежанци" пазаруват като невидели и влачат огромни торби с покупки.Цените на стоките тук растат ежечасно, агенциите за недвижими имоти надушиха далаверата и не поглеждат към останалите си клиенти.Защо никъде няма информация колко бежанци от Сирия влизат у нас като туристи?А, колко влизат нелегално през морската ни граница?
32
0
 
12
 
! Отговори
баба Гицка преди 10 години
Няма нужда да ме информирате от какво имат нужда!Някой случайно да се интересува от моите нужди !?!И какви са тези дарители и фургони за 80 000 лв !Боже, Боже - пази, сляпо да прогледне !
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците са добре, гледам и фургони им носят от цялата страна. Вижда се по пътя как в камионите се пренасят фургони.
30
0
 
22
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Стига с тези "бежанци" със сметки в турските банки..Направете Сайт да информира къде от какво имат нужда българите които изнемогват!
29
7
 
13
 
! Отговори
Голям смях преди 10 години
Българите без проблем издържат най-голямата полиция на глава от населението на цял 1 континент.Купили са на депутати си 100 автомобила по 150 000 лв бройката средно,линейките в страната са по-малко.И сега какво излиза,че на един толкова богат народ му пречат 6 000 души и му развалят рахата.Хубава работа ама българска.Змия около врата на българина се увила,той гледа мравката дето го лази по крака да убие,че го щипе.
28
0
 
14
 
! Отговори
men преди 10 години
българска армия: оптимистична бройка 30 000. половината от тях както разбрахме на скоро са селски девици събирани от кол и въже да бъдат онождани от дърти импотентни бахури като дядо аню. от останалите половината които имат някаква подготовка са в ирак а другата половина разнасят папки . българска милиция: чувал съм бройката 60 хиляди. от тях 90 процента не могат да си видят шнуровете от висналите си тумбалаци, а да тръгнат да бягат или преследват някого ъпсурт. "бежанците", към момента 30 000, мюсулмански *** и арапи. половинките им както разбрахме са загрели фурните и мангалчетата които ще
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предполагам че сега в парламента ще гласуват и отпускането на пенсия и коледни добавки за бежанците
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе аз ли нещо не разбирам или просто държавата е пред пълен разпад - какви сирийски бежанци какви 5 лева бе ... цялата напаст от северна африка и отайката от изтока ще се довлече тук. Няма ли държавна сигурност, къде са армията или те само като става дума за пенсии, помощи и безплатни апартементи се обаждат. Ще стане данданията в най - скоро време. Като ги гледма *** направо се чудя в Метрото или в някой МОЛ ще е следващия атента. Пък и нещо като болен здрав носи се получава с тези помощи
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Червени боклуцибах мааму отде ги намериа тиа *** бе с конкурс ли ги избираха даваите ги в Марица Изток веднага за ток......
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябва им реис на следващата граница , и тия сиваци какви бежанци са
23
0
 
28
 
! Отговори
Червени боклуци преди 10 години
Алооо Овчев, алооо Плашипу*арски, тия двете печки(на снимката по-горе) сирийци ли са бе??!!Мога да ви кажа само едно-с тия НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ, преминали нелегално границата на РБ си вкарахте голям АВТОГОЛ!!!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До @попитай й(о)вчев