Прилепите в Деветашката пещера ще се пазят с парапети

На мястото монтират 220 метра прегради
1 ное 2013 16:02, Анисия Иванова
0
Прилепите в Деветашката пещера ще се пазят с парапети
Снимка: Булфото

Служители от общинската администрация в Ловеч монтираха предпазен парапет и прегради в Деветашката пещера. Обектът се реализира по проект по ПУДООС "Подобряване и регламентиране на  достъпа в природната забележителност "Деветашка пещера", според който предприятието предоставя средствата за материалите, а изпълнението се прави с безвъзмезден труд на бенефициента  - общината, съобщават от администрацията.

При предишна акция са изградени подстъпите към моста чрез полагане на минералбетон - за подобряване на достъпа до пещерата.

Досега са монтирани 220 метра от парапета, предстои поставянето на почти още толкова. Целта е социализиране на пещерата, както и предотвратяване преминаването в реката, извираща от мократа галерия, и ограничаване на достъпа до културните пластове.

Постоянните прегради във водната и в сухата галерия целят хора да не смущават прилепите и служат за безопасността натуристите. Предстои вдигане на преграда от моста до входа на пещерата за предпазване от падане в дерето.

Всички тези дейности в Деветашката пещера са консултирани със "Зелени Балкани" и Националния природонаучен музей.

През есента на 2011 г. в една от трите най-важни за опазването на прилепите в Европа пещери – Деветашката, в Северозападна България се снимаше суперпродукцията "Непобедимите 2 със Силвестър Сталоун.

По същото време прилепните колонии в пещерата спяха своя зимен сън. Заради това природозащитниците се обявиха за прекратяване на снимките и при извършеното преброяване на „крилатите мишки” се оказа, че те са намалели с две трети спрямо същия период на предходната година - констатира се огромна липса на около 20 хил. екземпляра.

Година по-късно популацията на прилепите беше възвърнала числеността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации