Архангелова задушница е

Отдаваме почит към паметта на мъртвите
2 ное 2013 07:46, Петя Славова
56
Архангелова задушница е
Снимка: Булфото

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен ина задушниците през годината, пише БТА.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
18 е прав.Когато загубиш близък човек, тогава го разбираш.А иначе съм атеист по възпитание.Забравих възпитанието си.Не ме интересува никоя религия.
51
1
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
До АнонименЗначи освен корумпираните политици, *** , сирийските и други екстремиски елементи, излиза че има и още едни, сектантите които яко се борят против нашата държава, православието което едвам сме опазили през вековете. Боже, 2013 година сме , надявам се да сте единици и се надявам всички други православни българи да за продължаваме да пазим вярата, писменоста си и традициите колкото можем, въпреки че ни тъпкат отвсякъде
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като отивате на черква точно на ого се молите? на черквите е написано - примерно всети харалапми и бабите се молят на некой си харалампи. а бог ви е казал само на него да се молите и да не си правите идоли. кажете ми в какво точно вярвате, не ви съдя, просто питам.
49
0
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Стига глупости, отивай при другите сектанти, с тях си говори за религия , тук не е мястото , жалък си....не ти ли ясно. Вярвай в каквото искаш ,но не ни убеждавай че ти си прав и недей на всяка цена да искаш да "приобщиш" някой. Познавам такива мизерници като теб и знам колко сте жалки в опита си да ни убедите и да ни кажете колко сте прави...тъпо е, не е правилно ..така, че до тук
48
5
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
.Константин и Елена -идолопоклонници,които канонизират този бесовски дух като основна религия под формата на Византийската империя. По-късно се разделят на попове и папи като учредяват "звяра с двата агнешки рога"
47
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Стари дъбе",добър псевдоним си си избрал,който отразява що е туй тълкувания.Как може да се тълкува Първа и Втора заповед ?! Относно на колко години са религиите,отговор на това дава Новия завет.Те-религиите са на 2013 години,като техният "отец" се нарича Сатана и е на много- повече години.Стария завет е описан като "овена".Сега ще ти кажа защо този нечист бесовски дух на попа и папата се нарича "Гръцки козел" ,по-късно наречен "звяра" с "двата агнешки рога" ; Пилат-Понтийски-грък осъдил и предал Исус на фарисете и книжниците и учредил "Гръцкия козел" .Константин и Елена -идолопоклонници,които
46
1
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Сектанта си е сектант, той си повтаря като латерна и ми тълкува Библията, вие сте готови терористи ве. Ми да въведем шерията тогава а? Православната вяра тук се е запазила 1100 години, благодарение на това има още българи и писменост. И идват някви сектанти тука и ми обясняват за идолопоклоничеството и сатаната, щото тяхната "църква" така тълкувала. Тва няма да стане....не е станало 1100 години няма и да стане. Жалко е че се подвизават такива заблудени хора като вас , но то навсякъде има такива.
45
1
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
44душите не могат да те безпокоят в същя - дявола може и това зависи от живота ти - ако имаш Божията закрила можеш да устоиш на тия безпокойства - а това дето викаш, че знаеш от дядо ти са просто човешки поучения - ако искаш да видиш наистина, това което идва от Бог - отвори Библията
44
4
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
stariadubотцепник от кое?Ако си мислиш, че само т.нар. православие съществува - виж какво пише в Лука 9:50
43
4
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Чудотворно,но Факт ! Боядисани дъски наречени "чудотворни"-Обират бабички-Масово !
42
1
 
9
 
! Отговори
художника преди 10 години
Аз пък от дядо ми знам, че на задушница Дедо Боже пуска душите на умрелите да слязат на земята, да навестят роднините си, да се нагостят с любимите им манджи и питиета, които ние сме приготвили за тях в този ден. Така душите са нахранени и щастливи, че са се сетили за тях и не ни безпокоят в сънищата ни... до следващата задушница :):):)
41
0
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Значи отцепник , точно като теб и сектанта по долу, ама така в бедна държава е нормално да плъзнат същества като вас и да се възползват, чо не отидете в Полша ве *** , ще ви еб.. и ще само ако кажете нещо против католицизма
40
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Стри дъбе",секта е нещо,което не е истина.Попитай твоите попчета за Първа и Втора заповед и тогава ще видиш СТАТИЧНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО прескачащо като Високоволтова дъга по Брадите им.Обаче си носи и Антистатик или земно.
39
3
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
40Защо ползвате думи като сектанти, чието значение не знаете?
38
2
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Изтрийте постовте на сектанта, моля.....Не може да слушаме проповедите на сектанта под статията за задушница !
37
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Стари дъбе"недей да изкуфяваш от злоба,породена от идолопклоничеството на "звяра"-по наследство.Господ е оставил наследство ИСТИННО-Новия завет,който е достоверен,не по прочита на Сатана чрез попове папи други от поредицата "Вавилон".Само за справка ще ти дам,че в голямата си част идолопоклонничеството изявява посредничество към Бога чрез някого или нещо,като малка част е отделена на Господа само ФОРМАЛНО отразяващо го като Месия. Според тебе кой се опитва да променя Божията истина ?! Не е ли дяволът чрез неговите месии ?!
36
2
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
stariadub извинявай, но знаеш ли какво е значението на думата сектант?
35
1
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Стари дъбе"недей да изкуфявай от злоба,породена от идолопклоничеството на "звяра"-по наследство.Господ е оствил наследство ИСТИННО-Новя завет е достоверен,не по прочита на Сатана чрез попове папи други от поредицата "Вавилон".Само за справка ще ти дам,че в голямата си чат идолопоклоничеството изявява посредничество към Бога чрез някого или нещо,като малка част е отделена на Господа само ФОРМАЛНО отразяващо го като Месия. Според тебе кой сеопитва да променя Божията истина ?! Не е ли дяволът чрез неговите месии ?!
34
0
 
4
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Нямам диалог с теб сектант!, така промивате мозъците нали, "ще продължим диалога", недей да пишеш повече на религиозни теми тул , ОК.
33
3
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
поредните суеверия - примесени към християнството