Над 30% от българските ученици не завършват гимназия

Образователната сфера се нуждае от допълнителни средства, смята експерт
2 ное 2013 17:41, Екип на Bulgaria On Air
13
Над 30% от българските ученици не завършват гимназия
Снимка: Bulgaria On Air

Образователната сфера се нуждае от допълнителни средства, за да се даде рамо най-вече на професионалното образование. Това заяви образователният експерт Лазар Додев на конференция, посветена на качественото образование.

В Бюджет 2014 се предвижда за образование да бъдат отпуснати допълнително 100 млн. лева, насочени към повишаване на качеството на обучението и връзката му с пазара на труда. Според Додев, за да се интегрират ефективно младежите в работната сфера, трябва да получат качествено образование и най-вече да имат достъп до такова.

До 15-годишна възраст българският ученик е изостанал с около три години в обучението си в сравнение с този във Финландия. България се нарежда на 46 място от общо 65 в оценките на 15-годишните по български, математика и природни науки, сочи проучване на Програмата за международно оценяване на учениците ПИЗА.

Изследването показва, че над 30% от българските ученици не завършват гимназия, а около 40% от тях не могат да четат или да анализират текстове. Според експерти това са част от критериите, за да бъде един млад човек успешен, както и умението им да се справят ефикасно в различни ситуации.

Това е и основната причина българските младежи да не са готови да се влеят в бизнеса като работни кадри, защото образованието им не отговаря на нуждите на пазара на труда.

Оказва се, че у нас има голям недостиг на способни, мотивирани и млади преподаватели, а според Цветелин Биков от фондация „Заедно в час“ за момента държавната политика по привличане на млади учители не е много успешна.

По последни данни средната възраст на преподавателите в България е 55 години, а след 20 години повече от половината ще са в пенсионна възраст.

Вижте подорбности във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Така ще да е. Едно време майките викаха "Учи мама за да не работиш" пък сега " Защо да учиш, кат ще си безработен и беден". Осев това не 30 и 40% ами над 60% не могат да четат и не учат щот горе долу толкова е процентното участие на ромите в класните стаи поради простата причина, че *** имат по 10деца, а българските по едно и то ако нямат репродуктивни проблеми. Доходите на цигаските семейства идват от децата им, а в нашите формират само разходите ни.Управниците искат ромски деца, наште не!
8
0
 
6
 
! Отговори
......... преди 10 години
Пък колко ученици у нас взимат диплома, зад която стоят никакви знания и умения...По- добре хич да им се раздава така, на калпак. Първо нека бъдат назовани точно и ясно причините, довели до това незавидно дередже на образованието ни, после да се обсъди подходът за евентуално излизане от тази депресия и най- накрая да си говорим кой какви пари ще налапа. Не виждам смисъл да се заделят и наливат още и още пари по неясни направления.
7
0
 
4
 
! Отговори
ibratoev преди 10 години
Първо в България много се бъркат възпитание и образование - лакираните нокти в 1 клас не са проблемът! Той се състои в липса на държавническо мислене в дългосрочен план, прекалено политизиране на нещата, назначение на свои хора, които са с ограничени мениджърски способности,но са си платили за поста, неценене на добрите кадри, без значение от възрастта,липса на финансова мотивация за усъвършенстване през целия живот. Но защо ли ги пиша тези неща-всеки ги знае?!?!
6
0
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Е да ама 60 % са студенти - ааааааааааааааааа ше ни гони Ивропата
5
0
 
0
 
! Отговори
До номер 1 преди 10 години
Мега ограничен си, приятел. Не виждам какво лошо има.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой задава ли си въпроса, защо в държавата на "простите" германци,задължително се учи в държавно училище ДО ШЕСТИ КЛАС.Още тогава започва разграничаването на подрастващите. Уви,не са еднакви.Най-негодните да учат повече,биват изпращани в тригодишни професионални училища, които обаче се назовават "колеж".Така хем възтъпото и нежелаещо да учи получава някаква професия и става полезен човек, хем му се създава самочувствие, че е завършило колеж /та да не се озлобява/.За всеки проблем има решение.
3
3
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Тези 30% на са БЪЛГАРСКИ ученици
2
3
 
6
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Бавно но сигурно, с помощта на хинтилигентнтите студенти вървим към славното Царство България.Статистика Ц България към 31.12.1934 г.:Неграмотни 2 713 683; от тях в градовете 402 462; в селата 2 311 221.С първоначално 953 239.С прогимназиално 158 304.Със средно 33 607.С висше 4 362.Трудова заетост 67,2% от активното население.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В първи клас с лакирани нокти на училище.За какво образование говорим.