ДПС зове за нетърпимост към проявите на ксенофобия

Партията апелира и за реакция срещу езика на омразата
Обновена: 8 ное 2013 15:09 | 8 ное 2013 14:25, Камелия Цветанова
47
ДПС зове за нетърпимост към проявите на ксенофобия
ДПС се противопоставии на езика на омразата заради бежанците. Снимка: Ройтерс

Апелираме към цялото българско общество за повишена чувствителност към речта на омразата и остра, категорична реакция на нетърпимост към нея. Това заяви депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев в декларация от името на парламентарната група на политическата сила.

След бруталното и осъдително нападение над 20-годишна жена от страна на чужд гражданин преди няколко дни зачестиха прояви на насилие, провокирани от етническа и религиозна омраза. Този случай ескалира прояви на ксенофобия и нетолерантност. Предубеждението към различните води до противопоставяне в обществото. Не закъсня и резултатът от тези прояви  - през последните 2 дни бяха нападнати 17-годишен. чужд гражданин от Сирия и млада жена от Камерун от страна на все още неизвестни лица.

Още по темата
ПГ на ДПС изразява своята дълбока загриженост и тревога от тези събития и се противопоставя на всеки акт, който провокира проявата на етническа и расова омраза, дискриминация, насилствени действия и страх в обществото, заяви Кърджалиев.

Със самочувствието на партия с висока обществена отговорност и принос за изграждането и утвърждаването на толерантен обществен модел на България, оценяваме като неприемливи и вредни тези събития.

В последни дни ставаме свидетели на това как ескалираща и крайна проява на нетолерантност води изразителите й до неадекватно и безотговорно поведение в обществото. Представители на някои партии организираха протестни шествия  с ксенофобски призиви и емоционални слова, от които разбрахме, че всъщност за тях е без значение авторът на престъплението, стига само да се окаже чужд гражданин и да е в полза на тезите им. Съзнателно се използва един криминален повод, за да се насажда омраза с користна цел – качване на рейтинга на маргинализиращи  се националисти.

Свидетели станахме на лозунги със следния характер: „Българската земя трябва да е за българите, българската икономика  - също”, „Тук няма да допуснем нито един пришълец”, „Даваме на властта 1 седмица време да ги експулсират”,  „Ако няма мерки ще вземем проблема в свои ръце и ще изчистим града”, „Ще охраняваме със свои патрули и отряди, както намерим за добре”. Всичко това е съпроводено с обидни слова – чужденците бяха наречени  „канибали”, „масови убийци”, „изчадия”, „сган” и поради тази причина „България трябва да затвори границите си за тях”, припомнят от ДПС.

В декларацията си депутатите от движението осъждат всяка проява на ксенофобия и нетърпимост към различията в България, пораждащи агресия, а от там – страх и напрежение в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един факт =само Волен и АТАКА поиска забрана на ДПС като я обяви като антиконституционна партия и каза как е създадена.Къде бяхте тогава всички вие българи?Тогава викахте че Волен е болен и луд и гласувахте за Бсп и Герб!!!А сега убедихте ли се вече че само Атака ще спре всичко това-така че мислете на изборите и гледайте телевизия АЛФА
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам си ги бежанците,ако някой направи революция-това ще са те!
39
0
 
6
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Българите не са ксенофоби, А ЦИГАНОФОБИ И ИСЛЯМОФОБИ защото предостатъчно време сме им сърбали попарата на тези диви племена!? Нека ДПС-то да не се прави на улаво и да ни нарича с точното определение, а още по-добре да види как се отнася майка им Турция с чуждите етноси и тогава да ни учи на човечност!
38
0
 
24
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Стане ли дума за Ислямските терористи ВИНАГИ на снимката има деца, и никой не показва бойците от Свободната сирийска армия, които от своя страна са убийци дошли да завладеят земите на неверниците.
37
0
 
11
 
! Отговори
Уикипедия преди 10 години
"Според житието на Баташките мъченици, Ахмед ага умира през 1881 година от проказа, от която се разболял в Диарбекир.[6][4]В житието на Светите Баташки мъченици, той е сравнен с "евангелският Ирод детеубиец", но за разлика от последния, Ахмед ага не оставя живи майките и бременните жени" @ Нека не забравяме че тоя че тоя *** е умрял в родното си село на българска територия и в леглото си! То бива толерантност, бива, но повече не бива! Събитията вече се повтарят! Стига!
36
0
 
14
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
Ало, ПГ на ДПС и Лютфи Наместан и особено предателите немюсюлмани, членуващи в ДПС с цел облаги !!! Отворете си очите и си затворете г*вете !!! Българи, ИСЛЯМИЗИРАТ НИ !!! Електоратът на ДПС се отврати от ръководството им и те си внасят свеж за наша сметка !!! А ако някой не ми вярва нека чете "*** на Истамбул" от турската писателка от световен мащаб Елиф Шафак за геноцида над православните ерменци ! Писано е от туркиня, не от бръсната помакиня, нагиздена като за представление (Рибново!!!)
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местане, имам един *** ключ баж за твойто катинарче, дерзай!)
34
0
 
14
 
! Отговори
valiant преди 10 години
Къде беше тоя Кърджалиев когато в Турция "обиждаха" изселниците от България? Сега се вайка за някакви си неясни човечета. Вън от България! Да ходят на друго място в Европа, ако ги приемат изобщо!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние не мразим сирийците, те нищо лошо не са направили ЗА СЕГА, освен, че излъгаха като дърти *** за битовия конфликт и бельосаха българите. МРАЗИМ ОБАЧЕ ВАС ПОЛИТИЦИТЕ И СКОРО ЩЕ ВИ ДАДЕМ СПОРЕД ЗАСЛУГИТЕ! СЪВСЕМ СКОРО!
32
0
 
9
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
Защо ме изтрихте бе? Ще си пусна коментара без да наричам някой *** ако това е причината :) Много ясно че ще подкрепя в БГ да идват още мюсулмани... тва им е целта на ДПС държавата да фалира и ние да избягаме в чужбина а тука да се населят араби на наше място... сега са 10 000 а след 20 години всички ще имат по 15 деца и пак ние ще трябва да ги храним...
31
0
 
9
 
! Отговори
Абе преди 10 години
Кърджалиев,я земи се изкажи напр.по следните въпроси:Има ли геноцид спрямо законнотобългарско население,има ли процес на "мирна"ислямизация над християните в БГ , Европа ивъобще...?
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОНЯ МАЗНИЯ СЪС НЕГОВИЯ ЕЗИК НА ОМРАЗАТА ДА МУ ГО НАБУТА БИСЕРОВ В УСТАТА
29
0
 
22
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Тия дни всички мерзавци политици ни зоват да няма ксенофобия, стига с тоя либерализъм(педерастизъм), другата стъпка каква ще накарате народа да си сваля гащите и маймуните да ни почват , както правят в Западна Европа ли, стига глупости а....
28
0
 
16
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Грешка е,че сме пощадили и без това абсолютно лишените от смисъл и полза животи на ***,които са останали на територията ни след 1878.Ето как показват "благодарност".Протягат ***,черна и терористична ръка към Родината.НЕ ПИПАЙТЕ БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ЩЕ ВИ РАЗКЪСАМЕ!Аз казвам,че нито един турчин няма място в България,ако ще и тук да е роден!И най-уж кротичкото резняче е бомба със закъснител и джихадист!Искат училище,джамии,земи.Ало,*** ***-който играе с огън се изгаря.Внимавайте много..
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да го разбираме ли, че ДПС иска до обяви етническа война в България - турци срещу българи, *** срещу българи, пришълци срещу българи ?!? Ако е така става много грозно и нахално от тяхна страна !!! ДПС с всеки изминал ден става все по-смешна и жалка партия, поради това, че са на власт и незнаят какво да я правят, тъй като явно не са компетентни да управляват .... или може би пък искат да въведат Шериата и в България ?!?
26
0
 
18
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Българи,спрете да се делите на умни-глупави,млади-стари,зелени,червени и какви ли не.Държавата е НАША!С кръв сме отвоювали всеки сантиметър от нея,всеки камък,всяко поточе и тревичка.Да го лапате арабските изчадия,ДПС.Нещо много нагъзаряхте.Внимавайте,защото ще ви смачкаме и *** ви номера няма да сработят.Да се обединим като един,да бъдем общ организъм,стига предатели!Защо нито един не каза,че онези са тотално нелегално минали границата терористи,които носят зарази и разруха?Събудете се!!!
25
0
 
21
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
защо имам усещането, че ДПС зове за нетърпимост към самите тях и използват езика на омразата към българите от край време ?
24
0
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
"Със самочувствието на партия с висока обществена отговорност и принос за изграждането и утвърждаването на толерантен обществен модел на България"..... Офф, и аз съм против ксенофобията, но също съм и против политическото лицемерие !
23
0
 
14
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Дано тези бежанци + про западните приятели на Бойко + ДПС не е началото на нещо наистина катастрофално на етническа основа в БГ
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пък аз призовавам за нетърпимост към протурската етническа, антиконституционна, антибългарска мафиотска организация ДПС !!!!!