Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
18
 
! Отговори
do 36 преди 10 години
Там е друг свят.Кинтите са различни.Това променя много.Това променя всичко.Всяко бедно семейство може да изкара 8-10 бона българска пара месечно.Тия не си купуват жилища щото им е по изгодно да живеят под наем,разбираш ли?Поради тая причина си сменят колите по-често отколкото ти маратонките.Но за това се иска едно нещо което тук масата никога не го е имала.(може би по времето на комунизма имаше некви напъни *** бантусите решително преебаха нещата)- Висок жизнен стандарт.
39
3
 
14
 
! Отговори
remarek преди 10 години
До АнонименПич, Кийосаки е напълно неприложим в нашите условия. Искам да видя как ще караш без кредити и как ще се пенсионираш на 45 г.
38
0
 
18
 
! Отговори
черната брада преди 10 години
33 - Виждам, че си прочел "Богат татко -беден татко" и т.н., но комичното в случая е, че банка Джей Пи Морган е основана с парите на въпросният прочут пират Джей Пи Морган,гаранция, че неговите пари са придобити по един "малко по-различен" /меко казано/ начин!!
37
0
 
15
 
! Отговори
Прав е човекът... преди 10 години
но както се казва: всяко зло за добро! Благодарна съм на родителите ми, че са ми осигурили апартамент, на шефовете, че ми дават служебна кола, като по този начин мога да си позволя да спестявам известна сума и нЕкой ден, и аз да си купя актив...активче :) А и не забравяйте, че не сме вечни, поне сме по-краткосрочни от сградите(повечето), бабата и дядото умират-> внуците наследяват дома им и животът се върти.
36
2
 
29
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Повтаря американски глупости като папагал. В Европа 80% живеят под наем, НО правата са им гарантирани. Те знаят, че наемът му за 5 години не може да се покачи повече от 15% и че хазяинът не може да го изгони, докато си плаща наема, а дори и месеци след като спре. В Б-я жилището означава сигурност, а това си струва парите. И ние сме чели книжките на Робърт Кийосаки, ама мислим с главите си, защото живеем в друга реалност.
35
0
 
35
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Българинът събира, събира, накрая инфлацията му ги изяжда.
34
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До Бай ДимоТой казва, първо да си купиш актив и от печалбата от него да купиш пасив (например жилище). А не както првят повечето хора - първо купуват пасив (например собствено жилище и то на кредит или скъпа кола) и после едвам намират пари да ги поддържат.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
прав е,че жилището те закотвя на едно място и до голяма степен възпрепятства мобилността и развитието,но това важи повече за държави като германия,великобритания,сащ.за тук,не съм съвсем сигурен.страната ни е малка и недоразвита.при всицки случаи да вложиш в качествено макар и не голямо жилище е добре.сега и цените са поносими.обаче,излезнеш ли на запад,за предпочитане е наема.там определящия фактор е работата и дохода.жилището е на второ място и имаш ли добра работа не е никакъв проблем да смен
32
1
 
15
 
! Отговори
tyo преди 10 години
До наДървен философКак с 1000 лв. ще вземеш кредит 150 хил.? Такива жилища купуват само избраните..
31
12
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Брадчо Питков "Семейство без дом как смяташ да гледаш?" В зависимост от държавата 70-80% от жителите на Западна Европа гледат семейство в жилище под наем. Причината е, че така са много по гъвкави, ако получат работа на друго място, ако им се роди още едно дете или ги напусне някое от децата. Живеенето под наем ти дава възможност да вивееш винаги в оптимално жилище и да нямаш мъртви активи в недвижими имоти!
30
2
 
12
 
! Отговори
хмм преди 10 години
До Брадчо ПитковПритежаването на жилище, на сегашните цени в ЛУКС. Това е факт. Ако жилището давано под наем не може да се изплати за 15 години значи не е добра покупка. В България и за 30 години трудно се връзва сметката. ;-) Ето за това, човека в статията казва, че жилището НЕ е инвестиция, а набутвация от което се прави извода, че съответно си е чист лукс. ;-)
29
3
 
3
 
! Отговори
наДървен философ преди 10 години
До Брадчо ПитковДругарче, много се впрягаш! Това е само форум ;) Даваш ми оценка без да ме познаваш изобщо, това говори повече за теб! В поста ти не намерих нищо от това, за което бях помолил, така че не си ми интересен повече ;)
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пичове,човека просто казва,че сте финансово неграмотни.........и е абсолютно прав,след като дори прочитайки статията продължавате да не разбирате за какво иде реч.Опитал е да перефразира Робърт Киосаки.Кой е тоя,нали? Ами това е един японец,роден на Хаваите,който има издадени една поредица от книги,които те учат как да се оправяш в живота по-добре.А сега и бомбата:Неговите книги са ЗАДЪЛЖИТЕНО ЧЕТИВО за всички служители на банка Джей Пи Морган !!! Не вярвате,нали? Айде всички в Гугъл тогава...
27
6
 
26
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Глобалистичните *** проповядват ционистката философия на Новия Световен Ред - да нямаш жилище и да живееш под наем, защото така било в модерния запад. Да може да си зависим от банкерите и по още едно перо от личния бюджет. Хулиганите в костюми, които всекидневно умуват как да обеднят народа обмислят увеличаване на данъците за жилище. Имаш два апартамента - продай единия. Дори може да продадеш и другия, сложи парите в банка да ги яде инфлацията. Хаир да не видят тия мръници дано !
26
2
 
37
 
! Отговори
Брадчо Питков преди 10 години
До наДървен философ,искаш някой да те обоснове, че притежаването на жилище е лукс? Ти глупав ли си или просто природно ***? Лукс е личен самолет, яхта, бугати, ферари и т.н. а не собствено жилище. За какво работиш иначе? Да плащаш само данъци и да храниш дебели лелки и мързеливи чичковци на държавна службичка? Семейство без дом как смяташ да гледаш? Или и ти си от модерните, дето реват, че няма българи вече, ама и ти деца нямаш? Дървени философи, вече и да ***.т.е не можете ...
25
6
 
4
 
! Отговори
наДървен философ преди 10 години
Ще помоля поне един, който не е съгласен с мен и е гласувал с минус на коментара ми, да се обоснове защо не е съгласен с казаното ;)
24
3
 
18
 
! Отговори
rex преди 10 години
При социализЪМА 90 % ОТ ХОРАТА СЕ СДОБИХА СЪС СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ! Ноооо-"демокрацията " бързо ще обърне тези цифри обратно! Я въпросния "консултант" да си обясни тезите на нашите политици с по-дълъг стаж!?
23
0
 
15
 
! Отговори
asd преди 10 години
ниви, злато и катодна мед!
22
7
 
28
 
! Отговори
до №18 преди 10 години
Да бе,ше в Америка са все милионери.За тва като ги удари кризата милиони останаха без дом и живеят в каравани.Цели квартали се изпразниха.Щот са много умни и инвестират в "активи".Всички са с ипотеки.В Америка не всичко е розаво.Повечето живеят по-зле от тук.*** друго си е да завиждаш.
21
16
 
21
 
! Отговори
наДървен философ преди 10 години
Още караме по инерция- апартамент и Лада, усещате ли? Притежаването на жилище е лукс, аз недоумявам как хора с няма и хиляда лева доход искат да притежават жилище за примерно 150 хиляди.. после ох леле банката си искала своето ами ще се свиеш и ще се простираш според чергата си толкова ли е сложно??? За нас е много важно да се покажем колко сме големи, независимо на каква цена..