Жертвите на "ало" измамите смятат, че светът е корумпиран

Харалан Александров: Българинът избира да се довери на лошите
Обновена: 22 ное 2013 09:00 | 22 ное 2013 07:31, Елка Василева
34
Жертвите на "ало" измамите смятат, че светът е корумпиран
Снимка: архив, Булфото

Българинът продължава да се поддава на телефонни измами, в които се злоупотребява с доверието му. Поддаването на подобни измами не е въпрос на цивилизованост, а на наивност и на доверчивост, които парадоксално се случват в една изключително подозрителна среда, коментира за БТА социалният антрополог Харалан Александров.Телефонната измама е направена по дизайн за хора, които вярват, че светът е корумпиран, допълва той.

Психологът Маргарита Бакрачева пък съветва в интервю за БТА да се създадат различни образователни форми, които да популяризират подхода на измамата и предпазването от нея най-вече сред възрастните хора.

В основната си част измамите са свързани с пострадал близък, в резултат на телефонно обаждане, в което хлипащ глас иска пари, за да се предадат на лекар или адвокат, а измаменият дава солидни суми, посочва Харалан Александров. Според него измаменият се доверява не на институциите, не на почтеността, а залага на корупцията. Това означава, че е жертва на  действителност, в която всичко се случва "по втория начин" и в която единственият начин да се справиш с живота е да подкупиш някого, коментира експертът. Според Александров на практика това е крайна форма на злоупотреба, към която жертвите са били приучавани в продължение на десетилетия.

С този дефектен възглед за това, че малкият човек винаги е жертва, че всички институции са корумпирани и че единственият начин да решиш проблем е да корумпираш някого, многократно е злоупотребявано с най-различни цели. Българинът избира да се довери на лошите, дори и непознати за него, а не на добрите - това е травматично, допълва Александров.

За да имаш готовност "да се закачиш" за такова нещо, означава, че живееш в свят, в който ти непрекъснато си застрашен от някого или нещо, винаги си уязвим, винаги някой се опитва да те употреби и къташ "бели пари за черни дни" с идеята, че някой ден ще станеш жертва, казва още антропологът.

Според него хората са планирани, отглеждани да бъдат жертви, защото така са отглеждани в семейството и в обществото - това е конструкция на ума. Това, че хората четат или чуват, че има подобни измами, по никакъв начин не ги прави по-защитени, когато са жертва. Това показва, че липсва социална интелигентност, смята Харалан Александров.

Готовността да се дадат пари за защита на член от семейството е трогателна и показва някаква базисна привързаност към роднините, но също така е демонстрация и на дълбоко непознаване на механизмите, по които се регулира обществото. Все повече хора нямат обяснение за онова, което се случва в света. Бедните общества се характеризират с  невъзможността да интерпретират фактите по начин, който да им позволи да бъдат автономни, свободни и успешни хора.

Интерпретират се по начин, който ги прави жертва, коментира  антропологът. "Например, когато идват бежанци в България, възприемаш себе си като жертва на ислямско нашествие. Това са все характеристики на мисленето на гетото. Драмата в България е, че много хора имат дефектна гледна точка за успеха и за начина, по който функционират свободните общества. Мислиш ли за себе си като за жертва, рано или късно ставаш нечия жертва и винаги се намира някой, който да се възползва от това", казва още Александров.

Жертва на телефонни измамници са хора, които са по-скоро наивни, доверчиви и ниско образовани, отчита експертът. Това, че жертвите на телефонните измами се държат като наивни деца, не означава, че у тях е запазено детското.

Когато говорим за детското, обикновено говорим за способността да сме игриви, възторжени и да се радваме на чудесата, а в случая хората са целенасочено инфантилизирани и това е фактът, който прави културата на зависимост. Склонността да се дават пари, за да се помогне на близък, е и склонност да се дава подкуп, която за нашето общество е повсеместна. Това е като норма на поведение у българина. Подкупът и корупцията е тъканта на социалния договор в нашето общество, така сме избрали да  живеем - когато имаш социална власт, трябва да злоупотребиш с нея, твърди социалният антрополог.

Същите тези жертви на измами, ако имат социална власт, най-вероятно ще очакват да бъдат подкупени и затова с лекота се съгласяват да бъдат жертви, когато са от другата страна. Това означава, че имат двоен стандарт, коментира Александров. За да можеш с такава лекота "да лапнеш въдицата", явно, че споделяш същата идея, посочва той. Много е важно вместо да даваш подкуп, да настояваш да получиш качествена услуга, допълва Александров.

 "У жертвата на подобна измама се затвърждава усещането, че светът е мрачно и зло място, че хората са вълци един за друг. След като разбере, че е измамен, много по-вероятно е човек вместо да се опита да отмъсти, да започне да наказва себе си и да не говори за случилото се. Всички насилници разчитат на това, че жертвата няма да проговори, защото ще бъде презрян за това, че е станал жертва. Измаменият си вменява вина, че е станал жертва, мълчи и дава основание на насилниците да продължат да вършат злоупотребите си. Няма как и да се обърнат за помощ към полицията, особено ако малко преди това вместо да потърсят нейната подкрепа, са дали пари на непознат, за да им помогне. Фактът, че някой е станал жертва на такъв тип измама и е дал пари на ръка, означава, че той вярва, че полицията е корумпирана", казва Александров.

Доста е мрачна картината, но въпросът е как да се освободим от нея. Александров съветва преди да се дават пари на ръка на непознати, хората да помислят дали това е добрият начин да се реши проблема.

Психологът Маргарита Бакрачева споделя малко по-различен възглед. По думите й в момента, в който се активира емоционалният модел, ако човек не успее да погледне отстрани ситуацията такава, каквато е, тогава изобщо изключва всякакви разсъдъчни и оценъчни моменти и остава единствено в плен на емоциите, които изцяло диктуват действията му. По този начин сам се вкарва в капан. Това не е свързано с интелектуалното ниво на жертвата на измамата, казва Бакрачева.

Човек в нормалното си ежедневие успява да балансира между разум и емоция, но в момент на силна емоция не може да се разсъждава. За да се предпазят хората от подобни измами е необходимо да затворят очи и да се погледнат отстрани, да преброят до 10, за да се върнат в сферата на рационалното мислене, така че да оценят ситуацията, съветва психологът.

Решенията, взети единствено под влиянието на афект, обикновено  не са толкова дълготрайно правилни във времето, коментира Бакрачева.

Семейството за българина се поставя на високо стъпало в стълбицата на ценностите, въпреки че има динамика на ценностите и семейният модел се е променил. Ценността на семейството е едно от малкото неща, които сме запазили, особено когато става въпрос за деца или хора, за които се грижим, допълва тя. Резултатите от едно изследване по повод на това какво му хрумва най-напред на българина, когато става въпрос за удовлетвореност от живота, семейството заема челно място, отбелязва психологът.

Едва ли в емоционален момент даването на пари на непознати на ръка се оценява като склонност на българина да дава подкуп, казва още Бакрачева. В обществото продължават да доминират доста непроменени социални стереотипи, че давайки пари на ръка, ще получи специално отношение и по-високо качество. За съжаление това е едно от негативните и много разпространени  явления, отбелязва тя.

Психологът съветва да се създадат различни образователни форми, които да популяризират подхода на измамата и предпазването от нея най-вече сред възрастните хора. Най-важното, което те трябва да направят, е да потърсят контакт с близкия човек, за който се твърди, че е пострадал, посочва  експертът.

По отношение на това дали телефонната измама би се "котирала" в друга държава, Бакрачева посочи, че подобни измами съществуват в другите държави, но чрез електронни писма в интернет пространството, в които също се казва, че близък е пострадал или че получателят на писмото печели някаква награда.

Каквато и да е измамата, тя следва два принципа - парична облага или засягане на емоционално ниво, коментира психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
5
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Поредното бла-бла."... липсва социална интелигентност..."Липсва политическа и правна интелигентност в прилагането на законите!'айде стига ни обяснявахте колко сме прости, моля!
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както е казал мъдрецът,мечтата на роба е той да притежава роби а не да е свободен.
8
3
 
2
 
! Отговори
Какви остатъци, преди 10 години
6? Тук си говорим за нова, развита многократно в сравнение описаната от теб система. И ако знаеш колко млади с по поне 50 години живот още са в нея -диплома, шофьорска книжка, работа "по-така" и още хиляди примери...ще те заболи главата.
7
6
 
2
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
А при седерстите рушветите са в Влута от страната майка и ЦРУ
6
5
 
26
 
! Отговори
mdaaa преди 10 години
Остатъци от корумпираната комунистическа система, в която само с рушвет нещо се случваше. Всичко продължава - няма забравяне на тази порочна практика. Колоа с рушвет след 10 години чакане, апартамент с рушвет да те запишат 1 група, телевизор с рушвет защото няма цветни за всички ... поне 20 години още докато измре това поколение, което е живяло в такъв строй.
5
0
 
9
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Да ви ядат лъжите, че много ли са окумуш ***, как пък не сме чели, за излъган *** или *** дал пари на непознат и т. н...
4
0
 
15
 
! Отговори
Народен съдия преди 10 години
Правиш произшествие, трябват ти пари за адвокат (те да не са евтини?!) - не виждам нищо лошо в това. Освен това всеки знае, че старите хора започват да оглупяват с възрастта - природен факт. Да се злоупотребява с това е ... нямам думи. А тези ***, които правят измамите трябва да ги бесим на първото дърво. Линч за такива ***!
3
1
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
хахаха, май повечето читатели на днес.бг са готови жертви на ало измамници
2
1
 
19
 
! Отговори
ААлооо преди 10 години
Ако има желание от страна на полиция и съд, това ще е далечен спомен,но...явно си плащат на когото трябва...Нима не може да се проследят обажданията, при толкова подслушвания, нима не може да се направят и излъчват клипове, обесняващи кое как е,за ненужната ***/цифровизация/се посраха да обесняват,а за този бич ***....не може...Тази статия е доста в страни от проблема, *** са хитри и гадни,но разбират само от бой и затвор..Най-малкото-по имотите ще ги познаете, който иска..
1
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от такива псевдо-интелектуални плоски анализи.Няма нищо лошо в това да отървеш от затвора роднина, който БЕЗ ДА ИСКА е блъснал някого с колата. Такъв човек не е престъпник, а някой, който е направил грешка и мястото му не е в затвора - такова правосъдие е нищо повече от отмъщение/кръвнина. Блъснатият няма да се съживи така или иначе - да съсипем (Още повече) още един живот е злоба и реваншизъм, а това, че нео е закон не го прави правилно - законите се пишат точно от истински корумпираните

Спонсорирани публикации