Всеки желаещ - на легло в болница дори и без нужда

Така лечебните заведения искат да вземат повече пари от НЗОК
Обновена: 26 ное 2013 08:27 | 26 ное 2013 07:10, Камелия Цветанова
25
Всеки желаещ - на легло в болница дори и без нужда
Снимка: Булфото, архив

В болниците в последните дни масово се приемат пациенти, които изобщо не е нужно да бъдат хоспитализирани, пише в „Труд“. Директорите на лечебните заведения са наредили на лекарите да приемат всички желаещи, за да бъде 100% натоварена легловата база. "По този начин, плащайки им 80% от извършената дейност за септември, октомври и ноември, всъщност преведените пари ще се равняват на обичайните 100% за положените грижи", съобщава в интервюто си за изданието д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса.

Затова тя е наредила да започнат масови проверки в болниците в цялата страна.

Още по темата

"Сега" доуточнява: По данни на НЗОК за изминалия месец лечебните заведения са фактурирали над 157 млн. лв., но могат да разчитат на 126 млн. лв., тъй като според договорката с Българския лекарски съюз за октомври и ноември касата ще заплати 80% от дейността на болниците. Останалите пари трябва да се платят до края на януари догодина. Ето защо Националната здравноосигурителна каса ще направи проверка на поисканите от болниците рекордни суми за извършената през октомври дейност. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова ще разпореди масови проверки в болничните заведения още от лятото, чиито резултати ще останат само за служебно ползване на институцията.

"24 часа" коментира, че спешната помощ у нас не е нито достатъчно бърза, нито достатъчно спешна. Остава настрана и въпросът кога за пациента е по-добре да пристигнат по-бързо парамедици, отколкото по-бавно лекари, специалисти по спешна медицина.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за медикамент, който се използва при прицелната терапия на пациентки с рак на гърдата. Става дума за медикамента "Афинитор", който институцията ще покрива от 1 декември 2013 г.,съобщиха от НЗОК. Един месец терапия с него струва около 7000  лв. Доскоро касата не го е финансирала с мотива, че няма достатъчно средства, разяснява "Новинар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина не е еволюирал достатъчно за да разбере какво богатство е честността. Повечето ни беди ни спохождат заради алчността, лицемерието и злобата.Дори проблема с бежанците идва от това. Европа внася пари за справянето с кризата с бежанците, а някой внася бежанци, за да може "едни бежанци да се въртят, да се въртят и едни пари с тях".А докторите от край време всичко си имат. И заплати си имат хубави. По-хубави от на средния човек. Ама пуста алчност! Още да има пари, още! Поне да са кадърни!
3
1
 
10
 
! Отговори
Апостол Деян преди 10 години
Източниците на Аларма в гр. Велико Търново ни информираха, че се готви назначението на лицето Стефан Михайлов за директорския пост на НАП. Той е зам.-председател на общински съвет на община Велико Търново, както е и член на контролния съвет на партията на г-жа Мария Капон, ЕНП. В качеството си на общински съветник е допринесъл за спечелване на конкурс за обществена поръчка от фирма, собственост на съпруга на г-жа Мария Капон, на стойност над 830 000лв.Източници от обкръжението на това лице ни алармираха, че същият се хвали пред близки, че депутатът от БСП, г-н Бойко Великов, седи зад гърба
2
1
 
21
 
! Отговори
Лимон преди 10 години
"По този начин, плащайки им 80% от извършената дейност за септември, октомври и ноември, всъщност преведените пари ще се равняват на обичайните 100% за положените грижи", съобщава в интервюто си за изданието д-р Румяна Тодорова, управител на здравната каса....Значи все пак пари имало,ама не искат да ги дават.
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие направихте от болниците търговски дружества,и те сега работят на търговски принцип-колкото повече,толкова повече.Спрете с тези ограничения на талони,изследвания ,пътеки ,делегирани бюйджети и др глупости ,върнете старата практика на фиксирани заплати и бюджети и нещата ще си дойдат по местата ,още помня времето,когато при висока температура задължително взимаха кръв,а сега можело само 2 пъти в годината,що за глупост ,имам право 2 пъти в годината ли само да боледувам?!Боже,пази народа!